zgaga i nadkwasność

Pojawienie się zgagi w ciąży jest ściśle związane z dietą, którą stosuje przyszła mama. Często pojawia się ona już na początku ciąży. W pierwszym trymestrze zmaga się z nią większość ciężarnych kobiet. W tej kategorii znajdziesz środki, które pomogą Ci pozbyć się tej dokuczliwej dolegliwości.

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

Produktów na stronie
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

Produktów na stronie
Ustaw kierunek malejący

Zgaga w ciąży – przyczyny i objawy

Na pojawienie się zgagi w ciąży ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest ucisk macicy na żołądek, który zazwyczaj pojawia się w ostatnim trymestrze ciąży. Kolejną przyczyną może być wysoki poziom progesteronu, ponieważ oddziałuje on na układ pokarmowy i może powodować cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Kolejnym kluczowym czynnikiem wpływającym na zgagę w ciąży jest nieprawidłowa dieta. Spożywanie dużej ilości tłustych i mocno przyprawionych potraw prowadzi bowiem do przykrych dolegliwości. Najczęściej występującym objawem jest pieczenie w przełyku. Często towarzyszy mu kwaśny posmak w ustach; pojawiają się również bóle zamostkowe. W najcięższych przypadkach zgagi w ciąży mogą wystąpić wymioty.

Sposoby na zgagę w ciąży

Podobnie jak w przypadku innych dolegliwości, kobiety ciężarne powinny zachować szczególną ostrożność przy doborze leków na zgagę. Żaden z dostępnych preparatów nie powinien być bowiem stosowany bez konsultacji z lekarzem. W Aptece dla Rodziny znajdziesz środki na zgagę, które są przeznaczone dla kobiet w ciąży i które można zacząć stosować po uzyskaniu zgody lekarskiej. Oprócz farmakoterapii, istnieje wiele domowych sposobów na pozbycie się zgagi w ciąży. Pierwszym krokiem powinna być oczywiście zmiana nawyków żywieniowych. Zamiast tłustych, ciężkich potraw warto wprowadzić do codziennej diety produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia. Natomiast uczucie pieczenia w przełyku złagodzi szklanka mleka, jogurtu lub maślanki. Przyszła mama może się również wspomóc naparami ziołowymi z korzenia imbiru, rumianku lub mięty.