Słodziki dla cukrzyków

Słodziki dla cukrzyków stanowią zdrowszy odpowiednik tradycyjnego cukru. Nadają potrawom słodki smak, a jednocześnie nie wpływają znacząco na poziom glukozy w organizmie, ani na wyrzut insuliny. Są niskokaloryczne, przez co stanowią alternatywę dla cukru również w przypadku osób z otyłością i nadwagą.

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 12

Produktów na stronie
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 12

Produktów na stronie
Ustaw kierunek malejący

Naturalne i syntetyczne słodziki dla diabetyków

 

Przygotowując potrawy lub napoje, dąży się do uzyskania odpowiedniego często słodkiego smaku. Najczęściej w tym celu stosuje się cukier biały lub trzcinowy, który składa się głównie z sacharozy. Niestety, w przypadku niektórych chorób, takich jak cukrzyca, a także przy stosowaniu określonych diet spożywanie glukozy jest niewskazane. 

 

Dla tych pacjentów alternatywą dla tradycyjnego cukru jest słodzik dla diabetyków. W zależności od pochodzenia i właściwości można wyróżnić słodziki naturalne i syntetyczne, które mogą mieć bardziej intensywny lub mniej słodki smak. Ważne jest, aby wybrać słodzik, który nie będzie powodował wahań poziomu cukrów we krwi oraz zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Obecnie w aptekach można znaleźć następujące słodziki:

Stewia- naturalny słodzik dla cukrzyków, który jest 200-300 razy słodszy od cukru. Ma on 0 kcal i jest odpowiedni dla osób z cukrzycą lub na diecie redukcyjnej. Stewia to również doskonały wybór do pieczenia i gotowania.
Erytrytol- mniej słodszy od cukru i zawiera 0 kcal. Erytrytol nie podnosi cukru we krwi, nie powoduje próchnicy, ale może wywoływać wzdęcia. Nie jest on polecany osobom z nadwrażliwością jelita (IBS) lub przerostem mikroflory bakteryjnej np. SIBO.
Ksylitol- ma słodkość zbliżoną do cukru. 1 gram ksylitolu ma 2,4 kcal, dlatego nie jest on polecany osobom na diecie redukcyjnej. W dużych dawkach ksylitol może powodować biegunkę.
Aspartam- należy do słodzików syntetycznych. Jest on 200 razy słodszy od tradycyjnego cukru, jednocześnie mając 0 kcal. Aspartam można dodawać do napojów. Natomiast nie jest on odpowiedni do pieczenia i gotowania. Osoby z fenyloketonurią powinny unikać tego słodzika. Dodatkowo nie należy stosować aspartamu przez dłuższy czas.
Sacharyna- jest najsłodsza ze wszystkich słodzików i ma 0 kcal. Po rozpuszczeniu może dawać delikatny, gorzki smak. Sacharynę można dodawać do napojów np. herbaty lub kawy.


 

Dodatkowe wsparcie w leczeniu cukrzycy 

 

Osoby zmagające się z cukrzycą typu 1 i 2 mogą doświadczać niekontrolowanego spadku cukru. Gwałtowny spadek cukru może być spowodowany długim okresem czasu między posiłkami lub podaniem zbyt dużej dawki insuliny. Leki na cukrzycę bez recepty oraz niektóre witaminy dla diabetyków mogą również przyczynić się do spadku poziomu glukozy we krwi. Hipoglikemia objawia się niepokojem, zlewnymi potami i drżeniem ciała. Warto podkreślić, że zbyt niski cukier stanowi zagrożenie dla życia pacjenta, dlatego tak ważna jest szybka interwencja. 

 

W tym celu każdy cukrzyk oraz najbliższe otoczenie pacjenta powinni posiadać tabletki regulujące poziom cukru z glukozą lub dekstrozą. Glukoza najczęściej występuje w postaci proszku do sporządzenia roztworu doustnego. Ponadto, glukozę można zakupić w postaci gotowych saszetek do picia o różnym smaku. Glukoza do picia jest odpowiednia dla pacjenta przytomnego, u którego spadek cukru nie zagraża życiu. Pacjentom nieprzytomnym należy podać glukozę lub glukagon donosowo lub w postaci iniekcji, które można zakupić w aptece na receptę. Inną opcją na szybkie podniesienie cukru jest stosowanie dekstrozy w postaci tabletek do ssania o różnym, owocowym smaku.