Żywienie medyczne

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego ma istotne znaczenie w procesie leczenia wielu chorób, w przebiegu których u pacjenta występują problemy z przyjmowaniem, trawieniem lub metabolizowaniem pokarmu. Są pomocne również w okresie rekonwalescencji.

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 1-23 z 40

Strona
Produktów na stronie
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 1-23 z 40

Strona
Produktów na stronie
Ustaw kierunek malejący

Żywność medyczna – dlaczego warto po nią sięgnąć?

Jedzenie medyczne stanowi ważny element terapii. Wiemy obecnie, że znaczący odsetek pacjentów (20-50%) przebywających w szpitalach jest niedożywionych. W przypadku niektórych chorób, częstość występowania niedożywienia jest jeszcze większa. Aby chronić i leczyć niedożywienie wprowadzona została żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Zapobiega ona utracie masy i związanym z tym zaburzeniom funkcjonowania organizmu. Niebezpieczny jest niedobór białka, a także witamin, składników mineralnych, czy chociażby nienasyconych kwasów tłuszczowych. Żywność medyczna uzupełnia te związki w diecie.

Najczęściej stwierdzany jest niedobór żywieniowy typu białkowo-kalorycznego. Pacjent nie otrzymuje wówczas wystarczającej ilości białka i nie spożywa odpowiedniej ilości kalorii. Stan te może mieć miejsce np. po przebytej operacji lub w przebiegu poważnych, wyniszczających organizm chorób, np. choroby nowotworowej. Żywienie medyczne jest pomocne również dla osób, które zmagają się z zaburzeniami wchłaniania, będącymi wynikiem schorzeń przewodu pokarmowego. Mogą być stosowane także przez pacjentów, którym trudność sprawia gryzienie i żucie pokarmu. Płynna forma żywności medycznej jest przez nich lepiej tolerowana i akceptowalna. Dodatkowe schłodzenie preparatu również może zwiększyć chęć spożycia tego posiłku.

Żywienie medyczne – preparaty

Żywienie medyczne pomaga dostarczyć do organizmu potrzebną ilość kalorii, a także poszczególnych składników odżywczych. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego należy dobierać indywidualnie, kierując się stanem zdrowia, odżywienia pacjenta i jego potrzebami. Dostępne są preparaty ze zwiększoną zawartością białka, żywność medyczna dla diabetyków, produkty wspomagające apetyt, a także wiele innych preparatów uzupełniających niedobory żywieniowe. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego można nabyć w różnych smakach. Dzięki temu można sięgnąć po te, które pacjent najbardziej lubi.

Niedożywienie organizmu może pogarszać stan pacjentów w chorobie. Wydłuża też czas rekonwalescencji i opóźnia powrót do pełni sił. Żywienie medyczne zapobiega tym negatywnym konsekwencjom niezaspokajania potrzeb dietetycznych. Wpływa też na proces gojenia się ran. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może stanowić jedyne źródło pożywienia. Dotyczy to tylko wybranych preparatów, które zawierają wszystkie potrzebne elementy diety w odpowiednich proporcjach. Pozostała żywność medyczna może być stosowana jako uzupełnienie diety.

Żywienie medyczne wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wpływa na siłę mięśni, pracę układu odpornościowego, mózgu i całego układu nerwowego. Dostarczanie niezbędnych składników odżywczych dodaje też energii i siły do walki z chorobą. Nie bez znaczenia jest także poprawa samopoczucia i jakości życia pacjentów, u których istnieje ryzyko lub już doszło do niedożywienia.