O produkcie
Baton Nutramil Complex Diabetic to produkt obfitujący w białko, bogaty w energię oraz zawierający dużą ilość błonnika. Jest to kompozycja niezbędnych składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy. Może być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Przeznaczony jest do stosowania w celu wspomagania dietetycznego postępowania w przypadkach zwiększonego zapotrzebowania na białko u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy, a także w przypadkach niedożywienia lub ryzyka jego wystąpienia związanego z chorobami (takimi jak choroby nowotworowe, rozległe oparzenia czy anoreksja), a także w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji. Sposób stosowania zależy od indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu oraz diety, w szczególności zawartości białka, błonnika i węglowodanów.
Dawkowanie
Zależnie od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety a w szczególności zawartości w niej białka, błonnika i węglowodanów, 1-2 batony na dobę jako uzupełnienie diety, o ile lekarz nie zaleci inaczej.
Skład
32% białka mleka, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), polidekstroza, fruktooligosacharydy, olej roślinny (rzepakowy), syrop glukozowy, L-leucyna, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol; aromaty, węglan wapnia, cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, PureWay-C® (kwas L-askorbinowy – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian cynku, emulgator – lecytyny (sojowe); nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – wit. D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – wit. A, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – wit. K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, jodek potasu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna. Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z jaj, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, nasion sezamu.
Informacja żywieniowa 60 g / 1 baton
Wartość energetyczna 965 kJ/ 231 kcal
Tłuszcz 10,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,2 g
Węglowodany 12,6 g
w tym cukry 8,4 g
Błonnik 8,4 g
Białko 18 g
L-leucyna 3 g
Sól 0,25 g
Witamina A (µg RE) 164,4 µg
Witamina D 5,2 µg
Witamina K 15,6 µg
Witamina C 42 mg
Tiamina 0,4 mg
Rybo awig 0,52 mg
Witamina B6 0,52 mg
Niacyna (mg NE) 4,2 mg
Kwas foliowy 49,2 µg
Kwas pantotenowy 1,6 mg
Biotyna 11,4 µg
Witamina E (mg a-TE) 4,2 mg
Sód 99,6 mg
Chlorki 78,6 mg
Potas 186 mg
Wapń 328,8 mg
Fosfor 151,2 mg
Magnez 39,6 mg
Cynk 2,3 mg
Jod 23,4 µg
Selen 7,8 µg
Mangan 0,4 mg
Chromg 6 µg
Molibden 31,2 µg
* RWS - referencyjna wartość spożycia.