O produkcie
NESTLE RESOURCE Diabet Plus to specjalistyczny preparat odżywczy o truskawkowym smaku, opracowany dla osób z zaburzeniami metabolizmu glukozy, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym na poziomie IG=30.
Rola odpowiedniego odżywiania się w chorobie jest kluczowa. Żywność medyczna stanowi istotne wsparcie żywieniowe w walce z chorobą. Odpowiednia ilość białka i energii skutecznie wspomaga proces leczenia oraz zwiększa szansę na szybki powrót do zdrowia.
Preparat ten wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG=30), co jest korzystne dla osób z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Dodatkowo, jedna butelka dostarcza 320 kcal, co pozwala na wysokokaloryczne żywienie w niewielkiej objętości. Niski poziom osmolarności na poziomie 300 mOsm/l zapewnia dobrą tolerancję żywienia.
W składzie, podobnie jak w przypadku standardowych produktów, preparaty Resource Diabet Plus zawierają białko (23%), tłuszcz (35%), węglowodany (39%), błonnik (3%), oraz witaminy i składniki mineralne. Jednakże proporcje składników zostały celowo dobranych, dostosowanych do potrzeb pacjentów, do których są kierowane.
Dawkowanie
Jako dodatek do codziennej diety: Spożywać 1-3 butelki dziennie lub stosować jako jedyny posiłek zgodnie z zaleceniem lekarza.
Skład
woda, skrobia, białka mleka, olej rzepakowy, błonnik (częściowo hydrolizowana guma guar, guma akacjowa, fruktooligosacharydy, inulina), izomaltuloza*, emulgator (E471), składniki mineralne (chlorek potasu, cytrynian magnezu, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi (II), fluorek sodu, selenian (VI) sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), aromat, regulator kwasowości (E524), witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, A, B2, D, K, kwas foliowy, B12, biotyna), substancja słodząca (E950), barwnik (E120).
*Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.
Produkt bezglutenowy. Nie zawiera laktozy.
Ważne informacje
Przechowywać zamknięte opakowanie w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu, niewykorzystaną część należy natychmiast zamknąć, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 24 godzin. Jeśli produkt został przelany do innego pojemnika, należy go szczelnie zamknąć i spożyć w ciągu 6 godzin.