O produkcie
Baton Nutramil Complex Diabetic to wysokobiałkowy, wysokoenergetyczny oraz bogaty w błonnik produkt żywieniowy. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy. Może być używany jako element codziennej diety lub jako uzupełnienie żywieniowe. Ten produkt jest przeznaczony do dietetycznego postępowania w przypadku pacjentów cierpiących na cukrzycę, zaburzenia metabolizmu glukozy, niedożywienie lub ryzyko jego wystąpienia związane z chorobami, takimi jak nowotwory, rozległe oparzenia lub anoreksja. Ponadto może być pomocny podczas okresów rehabilitacji i rekonwalescencji. Dawkowanie i sposób stosowania zależą od indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu i zaleceń lekarza.
Dawkowanie
1-2 batony na dobę jako uzupełnienie diety, o ile lekarz nie zaleci inaczej.
Skład
32% białka mleka, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), polidekstroza, fruktooligosacharydy, olej roślinny (rzepakowy), syrop glukozowy, L-leucyna, substancja utrzymującą wilgoć – glicerol; aromaty, ok. 1,5% malina liofilizowana, węglan wapnia, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (tłuszcz kakaowy 10-12%), cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, PureWay-C® (kwas L-askorbinowy – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian cynku, emulgator – lecytyny (sojowe); nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – wit. D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – wit. A, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – wit. K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, jodek potasu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna. Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z jaj, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, nasion sezamu.
Informacja żywieniowa 60 g / 1 baton
Wartość energetyczna 969 kJ/ 230 kcal
Tłuszcz 10,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,2 g
Weglowodany 12,6 g
w tym cukry 8,4 g
Błonnik 9 g
Białko 17,4 g
L-leucyna 3 g
Sól 0,25 g
Witamina A (µg RE) 164,4 µg
Witamina D 5,2 µg
Witamina K 15,6 µg
Witamina C 42 mg
Tiamina 0,4 mg
Rybo awig 0,52 mg
Witamina B6 0,52 mg
Niacyna (mg NE 4,2 mg
Kwas foliowy 49,2 µg
Kwas pantotenowy 1,6 mg
Biotyna 11,4 µg
Witamina E (mg a-TE) 4,2 mg
Sód 99,6 mg
Chlorki 78,6 mg
Potas 186 mg
Wapń 328,8 mg
Fosfor 151,2 mg
Magnez 39,6 mg
Cynk 2,3 mg
Jod 23,4 µg
Selen 7,8 µg
Mangan 0,4 mg
Chromg 6 µg
Molibden 31,2 µg
* RWS - referencyjna wartość spożycia.