Ibuvit C, krople wzmacniające odporność, 30 ml

Marka: Ibuvit

14,77 zł
Produkt dostępny

Typ produktu

LEK BEZ RECEPTY

Kod EAN

5909990931910

O produkcie

Kwas askorbowy odgrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu i substancji międzykomórkowej, warunkując właściwy rozwój chrząstki, kości i zębów, prawidłowy przebieg procesu gojenia oraz utrzymanie mechanicznej odporności włosowatych naczyń krwionośnych. Bierze udział w hydroksylacji proliny i lizyny, wytwarzaniu kwasów żółciowych z cholesterolu, metabolizmie żelaza, kwasu foliowego i utlenianiu fenyloalaniny. Witamina C tworzy układy oksydoredukcyjne z glutationem, cytochromem C oraz nukleotydami pirydynowymi i flawinowymi. Kwas askorbowy wykazuje właściwości przeciwutleniające. Hamuje peroksydację lipidów oraz unieczynnia wolne rodniki ponadtlenkowe. Pobudza także syntezę prostacykliny i hamuje wytwarzanie tromboksanu.

Kwas askorbowy dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego. Prawidłowe stężenie we krwi u zdrowych osób wynosi 0,5-1,5 mg/100 ml. Witamina C występuje zarówno w osoczu jak i w komórkach (zwłaszcza w leukocytach i płytkach krwi). Jest obecna praktycznie we wszystkich tkankach organizmu. Najwyższe stężenia osiąga w tkankach gruczołowych, najniższe w mięśniach i w tkance tłuszczowej. Kwas askorbowy metabolizowany jest głównie do szczawianów wydalanych z moczem. Jest wydalany również z żółcią.

Przeglądaj wpisy powiązane z produktem Ibuvit C

Witamina C na przeziębienie – czy pomaga zwiększyć odporność?
witamina C
Witamina C na przeziębienie – czy pomaga zwiększyć odporność?

Witamina C jest powszechnie stosowana jesienią i zimą zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Czy rzeczywiście kwas askorbinowy zwiększa odporność i zapobiega rozwojowi infekcji? Ile witaminy C dziennie przy przeziębieniu warto stosować? Jakie inne witaminy przy przeziębieniu można suplementować?

Co ma najwięcej witaminy C? Najlepsze źródła witaminy C
witamina C
Co ma najwięcej witaminy C? Najlepsze źródła witaminy C

Organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować witaminy C (kwasu askorbinowego). Jej źródłem w codziennej diecie są głównie warzywa i owoce. Które z nich zawierają najwięcej witaminy C? Jak przygotowywać posiłki, aby nie traciły tego cennego składnika? Co z suplementacją witaminą C? Kiedy warto ją rozważyć i po jaki preparat sięgnąć?

Witamina C a nerki - co oznacza kwas askorbinowy w moczu i jakie są jego normy?
witamina C
Witamina C a nerki - co oznacza kwas askorbinowy w moczu i jakie są jego normy?

Witamina C (kwas askorbinowy) jest bardzo ważna w codziennej diecie. Nie jest ona syntezowana w organizmie, więc jej regularna suplementacja ma ogromne znaczenie. Nadmiar kwasu askorbinowego nie jest jednak obojętny dla zdrowia, szczególnie dla nerek. Jak witamina C wpływa na nerki i inne narządy gdy jest jej za dużo w diecie?

Witamina C 1000 w ciąży i podczas karmienia - bezpieczeństwo stosowania
witaminy dla kobiet
Witamina C 1000 w ciąży i podczas karmienia - bezpieczeństwo stosowania

Witamina C podczas karmienia piersią i w okresie ciąży przyjmowana jest czasami w wysokiej dawce - 1000 mg. Czy ma to uzasadnienie medyczne? Jaka dawka witaminy C potrzebna jest kobiecie w ciąży, a jaka kobiecie karmiącej piersią?