Ostropest plamisty zdobył sławę dzięki swoim korzystnym właściwościom dla zdrowia wątroby. Niemniej jednak, w dziedzinie kosmetologii, jego zastosowanie obejmuje także walkę z dolegliwościami skórnymi, takimi jak łuszczyca. Wspomaga zmniejszenie zaczerwienień, nadaje cerze blask oraz wzmacnia zdolności regeneracyjne skóry.
Sposób użycia
Zmielone, odtłuszczone owoce ostropestu plamistego można spożywać na kilka sposobów:
Można je spożywać bezpośrednio popijając wodą - zaleca się 1 łyżeczkę produktu, najlepiej 30 minut przed posiłkiem.
Można przygotować odwar: 1 łyżeczkę produktu zalewa się 1 szklanką gorącej wody, delikatnie podgrzewa do wrzenia, gotuje pod przykryciem 5-10 minut, odstawia na 15 minut i przecedza. Spożycie zaleca się również najlepiej 30 minut przed posiłkiem.
Można wykorzystać jako dodatek lub przyprawę do różnych potraw.
Używamy plików cookies w celu dostosowania zawartości serwisu do Twoich preferencji. Więcej informacji znajdziesz w naszej naszej Polityce Cookies.
Preferencje
Poniżej możesz zmienić ustawienia plików cookies. Korzystanie przez nas i naszych partnerów z opcjonalnych plików cookie, w tym analitycznych i marketingowych, wymaga Twojej zgody. Więcej informacji o poszczególnych kategoriach plików cookie, które stosujemy w serwisie, znajdziesz poniżej.
Jeśli chcesz zaakceptować wszystkie pliki cookie, kliknij „Zaakceptuj wszystkie”. Jeśli chcesz, żebyśmy stosowali tylko niezbędne pliki cookie, kliknij „Potwierdź swój wybór”. Aby zmienić preferencje plików cookie, przesuń suwak przy wybranej kategorii. Masz dostęp do swoich ustawień i możesz je zmienić w dowolnym czasie.
Korzystanie z plików cookie wiąże się z przetwarzaniem danych osobowych dotyczących Twojej aktywności w serwisie. Szczegółowe informacje o sposobie, w jaki my i nasi partnerzy używamy plików cookie oraz przetwarzamy Twoje dane, a także o przysługujących Ci prawach, znajdziesz w naszej Polityce Cookies oraz naszej Polityce Cookies.