Dzika róża – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

magister farmacji
Dzika róża cieszy się ogromną popularnością już od czasów starożytnych. Ceniona za swoje walory smakowe, prozdrowotne, zapachowe i kosmetyczne była bardzo szeroko wykorzystywana. Tak też zostało do dzisiaj. Owoce dzikiej róży są ważnym surowcem farmaceutycznym, który ogólnie wzmacnia organizm, ale nie tylko. Jak wykorzystywana jest dzika róża, jakie ma ona potwierdzone właściwości prozdrowotne?
Dzika róża cieszy się ogromną popularnością już od czasów starożytnych. Ceniona za swoje walory smakowe, prozdrowotne, zapachowe i kosmetyczne była bardzo szeroko wykorzystywana. Tak też zostało do dzisiaj. Owoce dzikiej róży są ważnym surowcem farmaceutycznym, który ogólnie wzmacnia organizm, ale nie tylko. Jak wykorzystywana jest dzika róża, jakie ma ona potwierdzone właściwości prozdrowotne?

Jak wygląda dzika róża?
Niemal każdy widział krzew dzikiej róży (Rosa canina), ponieważ jest to roślina powszechnie występująca w Polsce. Spotkać można ją na brzegach lasów, w zaroślach, w pobliżu domostw i na miedzach. To kolczasty krzew osiągający wysokość do 2 metrów. Gałązki rośliny zwisają i zaopatrzone są w wygięte, zwieszające się, odchylone do tyłu kolce. Róża posiada charakterystyczne strzępiaste liście oraz duże kwiaty, o barwie różowej, a niekiedy niemal białej. Z kwiatów powstają owoce dzikiej róży- tzw. szupinka, czyli owoc pozorny, w której wnętrzu znajdują się liczne owoce właściwe przypominające białe orzeszki.
Jako surowiec farmakopealny wykorzystywane są owoce dzikiej róży. Zbiera się je w okresie od sierpnia do października, a następne mrozi i poddaje suszeniu w warunkach kontrolowanej temperatury. Ma to ogromne znaczenie, z uwagi na ryzyko rozkładu kwasu L-askorbinowego oraz ubytki zawartości innych składników aktywnych, jakie mogłyby nastąpić w zbyt wysokiej temperaturze. W końcu owoce dzikiej róży to cała skarbnica drogocennych związków o korzystnym wpływie na organizm. Są to m.in. witaminy, w tym głównie kwas L-askorbinowy (dzika róża witamina C- zawartość waha się w granicach od 0,5 do 2%), ale także B1, B2, PP, A, E i K oraz takie substancje jak: karotenoidy, zeaksantyna, likopen, policislikopen, rubiksantyna, taraksantyna, zantaksantyna i luteina oraz związki polifenolowe (flawonoidy, garbniki i antocyjany). Owoce dzikiej róży zawierają również sporo cukrów, pektyny, kwasy organiczne, olejek eteryczny oraz sole mineralne wapnia, magnezu, potasu, żelaza, krzemu oraz foliany. To właśnie one wpływają na właściwości odżywcze surowca, w tym na jego korzystne działanie na skórę.
Kwas L- askorbinowy (witamina C) jest on szczególnie podatny na utlenianie pod wpływem czynników środowiskowych, tj. światło, temperaturę, wilgoć i obecność dwutlenku węgla. Wówczas dochodzi do utlenienia substancji i znacznego spadku jej zawartości w surowcu.
Dzika róża owoce- właściwości prozdrowotne
Dzika róża to roślina niezwykle bogata w składniki aktywne. Od lat cieszy się ogromną popularnością i poddawana jest licznym badaniom. Dzika róża właściwości lecznicze, które wykorzystuje się w medycynie i zostały one udowodnione:
· Działanie przeciwnowotworowe- dzika róża jest źródłem antyoksydantów (m.in. likopen, karotenoidy), które mogą wspomagać terapię onkologiczną. Dodatkowo dzięki zawartości związków polifenolowych (głównie kwercetyna i kwas elagowy), owoce dzikiej róży wykazują aktywność antyproliferacyjną na niektóre linie komórek rakowych (rak szyjki macicy, okrężnicy, piersi).
· Działanie przeciwzapalne- wykorzystuje się głównie sproszkowany ekstrakt z owoców dzikiej róży, który łagodzi dolegliwości bólowe, stan zapalny i poprawia funkcjonalność stawów zarówno w chorobie zwyrodnieniowej, jak i w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
· Zapobieganie tworzeniu się kamieni nerkowych- surowiec zmniejsza zawartość wapnia w nerkach i moczu oraz wielkość i ilość kamieni szczawianowych, co ma znaczenie w zapobieganiu nawrotom kamicy nerkowej.
· Działanie przeciwbiegunkowe- wyciągi z owoców dzikiej róży zwiększają wchłanianie wody i elektrolitów i jelicie, wspomagając leczenie biegunki.
· Zapobieganie osteoporozie- składniki antyoksydacyjne, zawarte w surowcu wpływają na zmniejszenie utraty masy kostnej i wspomagają leczenie osteoporozy oraz mają znaczenie w profilaktyce choroby.
· Obniżanie poziomu trójglicerydów- ekstrakty z owoców i nasion dzikiej różny wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz wolnego kwasu tłuszczowego w wątrobie. Związkiem odpowiedzialny za takie działanie jest trans-tylirozyd.
· Działanie przeciwwrzodowe- podawanie ekstraktu z dzikiej róży zapobiega erozji błony śluzowej żołądka i niweluje powstawanie owrzodzeń krwotocznych, co można wykorzystywać w profilaktyce i wspomaganiu leczenia choroby wrzodowej.
· Działanie ochronne na wątrobę- surowiec zapobiega uszkodzeniom komórek wątrobowych, a podawanie odpowiednio dużych dawek, poprawia wyniki prób wątrobowych.
Ponadto olej różany pozyskiwany z owoców łagodzi stany zapalne skóry, działa regeneracyjnie i poprawia jej elastyczność. Prozdrowotne właściwości dzikiej róży są niezwykle bogate, stąd też ekstrakty z surowca znaleźć można w wielu dostępnych w aptekach preparatach. Są to m.in. preparaty na stawy, wspomagające pracę serca i układu krążenia, jak również leki na przeziębienie i kosmetyki.
Dzika róża zastosowanie medyczne i poza medyczne
Dzika róża ma wiele swoich zastosowań zarówno w medycynie ludowej, jak i w tradycyjnych sposobach leczenia. Wykorzystuje się bardzo szeroko nie tylko sam surowiec, tj. owoc, ale również dzika różna kwiat, ze względu na jej działanie ściągające m.in. w preparatach działających w obrębie błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Olej różany znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii. Znaleźć można go jako składnik kosmetyków do pielęgnacji zniszczonych i pozbawionych elastyczności włosów, również takich do skóry wymagającej regeneracji, a także do cery suchej, zmęczonej i wrażliwej.
Dzika róża- na co warto ją zastosować, w jakich preparatach można ją znaleźć? Przede wszystkim znalazła ona zastosowanie jako składnik ziołowych suplementów wspomagających odporność (przeczytaj: jakie zioła wzmacniają odporność) zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i matek karmiących. Są to zarówno syropy, tabletki, jak również soki oraz naturalne herbaty, zawierające dużo związków polifenolowych. Ekstrakt z owoców dzikiej róży to również ważny składnik preparatów wspomagających kości i stawy. Dzika róża właściwości przeciwzapalne oraz ograniczające ubytki w kościach- to właśnie takie udowodnione działanie surowca wykorzystywane jest w tego typu produktach.
Owoc dzikiej róży, jak również kwiat wykorzystywany jest również w przemyśle spożywczym. Spotkać można go jako składnik ciast, deserów, lodów, galaretek, marmolad, dżemów, konfitur, zup, syropów, herbat i innych napojów. Cenione są one bardzo za swoje walory smakowe, ale też bogactwo składników aktywnych.
Dzika róża– przeciwwskazania do stosowania i środki ostrożności podczas stosowania
Znane jest przede wszystkim połączenie dzika różna- właściwości lecznicze. Jeśli jest ona spożywana w umiarkowanych ilościach, rzeczywiście jej korzystne dla organizmu efekty działania będą widoczne. Zatem- dzika róża jak spożywać? Zgodnie z zaleceniami producenta danego preparatu. Pojawiają się doniesienia, że może ona działać prozakrzepowo oraz pogłębiać kamicę szczawianową, ze względu na zawartość witaminy C. Również kobiety w ciąży powinny rozważnie sięgać po surowiec, podobnie jak po inne preparaty ziołowe. Dlatego jak w przypadku niemal każdego surowca, aby móc czerpać korzyści z jego właściwości prozdrowotnych, należy zachować umiar, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Owoc róży właściwości prozdrowotne ma niezwykle cenne i zostały one w wielu przypadkach udowodnione naukowo. Preparaty zawierające w swoim składzie ten cenny surowiec, dostępne są powszechnie na aptecznych półkach. Podczas ich stosowania należy oczywiście zachować rozwagę i umiar, gdyż w końcu nie jest to składnik obojętny dla naszego organizmu.
Bibliografia
1. Kaszuba M., Viapiana A., Wesołowski M.; Dzika róża (Rosa canina L.) jako źródło witamin i przeciwutleniaczy w diecie człowieka; Farm Pol 2019; 75(2): 1-6.
2. Cendrowski A., Kalisz S., Mitek M.; Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2012; 4(83): 24 – 31.
3. Kaczmarczyk M. i inni; Dzika róża – właściwości prozdrowotne a zawartość substancji aktywnych w zależności od terminu zbioru; Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii Lublin 2023; ISBN 978-83-7259-401-3; s. 30-40.
Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.