Witamina C - właściwości, działanie i zastosowanie

Dominika Pagacz - Tokarek
Dominika Pagacz - Tokarek

magister farmacji

O witaminie C krąży tak wiele przekonań, że trudno byłoby rozstrzygnąć je wszystkie w jednym artykule. Postaramy się jednak przedstawić fakty na temat tego, czy witamina C wpływa na przeziębienie, czy wlewy z witaminy C na raka mogą być jedną z opcji leczenia nowotworów, a także jakie dodatkowe właściwości posiada kwas L-askorbinowy.

 

Witamina C
źródło: Obraz autorstwa jcomp na Freepik
Spis treści

Witamina C (kwas L-askorbinowy) - co to za substancja?

 

Witamina C (kwas L-askorbinowy) jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej suplementowanych witamin zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Odkryto ją jednak stosunkowo niedawno, bo niespełna 100 lat temu. Jej nazwa związana jest ze szkorbutem. Choroba ta w przeszłości powszechnie dotykała przede wszystkim marynarzy i więźniów. Ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców powodował u nich wypadanie zębów, włosów, krwawienie z dziąseł, utrudnione gojenie się ran, bóle mięśni i osłabienie. Za objawy te odpowiadał właśnie niedobór kwasu L-askorbinowego, którego nazwa pochodzi od szkorbutu (scorbutus).

 

Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Rośliny i większość zwierząt potrafią samodzielnie syntetyzować tą substancję. U ludzi, ze względu na brak enzymu niezbędnego do tego procesu, jest to niemożliwe. Witamina C nie jest też magazynowana w organizmie. W związku z tym, należy ją stale przyjmować z pożywieniem w odpowiedniej ilości. Na szczęście, witamina C znajduje się w powszechnie dostępnych warzywach i owocach. Bogata w nią jest papryka, natka pietruszki , warzywa kapustne, czarne porzeczki i owoce cytrusowe. Znaczne ilości tego związku znaleźć można również w brokułach, szpinaku, pomidorach, kalarepie i truskawkach. Uwzględniając te produkty w codziennych posiłkach, zapobiegamy pojawieniu się niedoboru witaminy C.

 

Witamina C - właściwości

 

Witamina C jako związek chemiczny jest bezzapachową, krystaliczną substancją o białym kolorze i przykwaskowym smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, choć warto mieć na uwadze, że w postaci roztworu jest nietrwała. Oznacza to, że dość łatwo ulega rozkładowi i traci swoje cenne właściwości pod wpływem wielu czynników, takich jak chociażby wysoka temperatura. Poddawanie potrawy, która początkowo może być bardzo bogata w witaminę C, gotowaniu, odgrzewaniu czy suszeniu z wykorzystaniem gorącego powietrza, powoduje duże straty w ilości tego związku. Gotowanie warzyw może pozbawić jenawet połowy zawartości witaminy C. 

 

Warzywa i owoce, które są długotrwale lub niewłaściwie przechowywane również tracą kwas L-askorbinowy. Aby zminimalizować tą utratę, zaleca się mrożenie lub kiszenie warzyw, o ile jest taka możliwość. Dodatkowo, im produkt jest bardziej przetworzony, tym mniej witaminy C zawiera. Przykładowo, surowa, świeżo zerwana papryka ma znacznie więcej witaminy C niż ta przetworzona, będąca składnikiem sałatek lub przecierów, które dodatkowo są długo przechowywane.

 

Witamina C (kwas L-askorbinowy) szybciej ulega rozpadowi również pod wpływem światła. Z tego powodu, kosmetyki z witaminą C często umieszczane są w ciemnych opakowaniach, które ograniczają kontakt ze światłem. Kwas L-askorbinowy jest obecnie szeroko wykorzystywana w kosmetologii. Preparaty miejscowe z witaminą C stosowane są w celu utrzymania zdrowej, jędrnej i nawilżonej skóry. Kosmetyki z kwasem L-askorbinowym zalecane są szczególnie osobom, których skóra jest narażona na działanie promieni słonecznych, stymulujących produkcję wolnych rodników.

Witamina C - działanie

 

Za co odpowiada witamina C? Działanie tego związku jest wielokierunkowe. Właściwości witaminy C to przede wszystkim:

  • neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają kwasy nukleinowe, lipidy i białka,
  • ochrona naczyń krwionośnych,
  • udział w syntezie kolagenu - witamina C jest potrzebna do wytworzenia kolagenu, który jest głównym białkiem w organizmie, wchodzącym w skład m.in, skóry, kości i stawów. Stąd też wynika częsta obecność tego związku w preparatach na regenerację chrząstki stawowej,
  • wspieranie procesu gojenia się ran - witamina C ma swój udział w odbudowie uszkodzonych tkanek,
  • wpływ na lepszą przyswajalność żelaza i wapnia z przewodu pokarmowego,
  • udział w syntezie hormonów i karnityny,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i systemu nerwowego.
     

Witamina C - właściwości tego związku nie ograniczają się więc do wzmacniania organizmu i ochrony przed przeziębieniem, o czym będzie mowa w dalszej części artykułu. Czasem zaleca się stosowanie witaminy C na kaca. Związek ten może ograniczać uszkodzenia wywoływane przez stres oksydacyjny związany z dużą ilością wolnych rodników, do których produkcji dochodzi po spożyciu alkoholu. Jak dotąd, nie udowodniono jednak, aby witamina C przed piciem alkoholu poprawiała samopoczucie, obniżone wskutek przyjęcia napojów alkoholowych.

Witamina C - na co pomaga?

 

Witamina C na przeziębienie stosowana jest powszechnie u dzieci i osób dorosłych. Okazuje się, że regularna suplementacja kwasu askorbinowego w dawkach co najmniej 200 mg na dobę rzeczywiście może skracać czas utrzymywania się objawów przeziębienia o ½ - 1 dzień. Efekt ten obserwowano w różnych grupach wiekowych, choć bardziej widoczny jest on w przypadku dzieci. Substancja ta wchodzi w skład wielu preparatów wspomagających leczenie przeziębienia i grypy. Nie udowodniono jednak, aby nawet uderzeniowa dawka witaminy C wzmacniała odporność i chroniła przed infekcją. Wyjątkiem są sportowcy, którzy intensywnie trenują. W tym przypadku, witamina C zapobiega przeziębieniu.

 

Witamina C - na co jeszcze pomaga? Związek ten jest skuteczny w leczeniu niedoboru. Niedostateczne przyjmowanie z posiłkami kwasu L-askorbinowego może skutkować zwiększoną częstotliwością infekcji, krwawieniem z dziąseł, osłabieniem, zmęczeniem oraz zaburzeniami syntezy kolagenu. Na niedobór witaminy C narażeni są w większym stopniu palacze, zarówno czynni jak i bierni, osoby nadużywające alkoholu, spożywający mało urozmaicone i źle zbilansowane posiłki, a także pacjenci z zaburzeniami wchłaniania. W tych przypadkach, zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Można wówczas zastosować odpowiedni preparat z witaminą C

 

Wpływ witaminy C na krzepliwość krwi nie został udowodniony. O ile kwas L-askorbinowy działa ochronnie na ściany naczyń krwionośnych, o tyle nie ma dowodów na to, aby oddziaływał na proces krzepnięcia. Część pacjentów zastanawia się, czy witamina C wpływa na rozrzedzenie krwi. Obecnie nie ma powodów aby tak sądzić. Kwas L-askorbinowy, przyjmowany w dużych dawkach może jednak wchodzić w interakcję z lekami przeciwzakrzepowymi, zmniejszając ich skuteczność.

 

Czy witamina C obniża ciśnienie? Kwas L-askorbinowy ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi. Przy niedoborach tego związku, może dojść do wzrostu ciśnienia. Jednocześnie pacjenci z nadciśnieniem tętniczym należą do grupy osób, u których zapotrzebowanie na witaminę C jest większe. Nie jest jednak pewne, czy suplementacja witaminy C może być skutecznym sposobem na obniżenie ciśnienia. Są pewne przesłanki, które pozwalają sądzić, że związek ten może pełnić rolę wspomagającą w leczeniu nadciśnienia. Potrzeba jednak dalszych badań, aby móc z całą pewnością określić wpływ przyjmowania witaminy C na ciśnienie tętnicze krwi.

 

Wlewy z witaminy C na raka również nie mają na ten moment udowodnionej skuteczności. Ciągle prowadzone są badania dotyczące wpływu wysokich dawek witaminy C na komórki nowotworowe. Uzyskane do tej pory wyniki nie są zbieżne. Witamina C wykazuje pewne właściwości przeciwnowotworowe, natomiast nadal nie wiadomo w przypadku jakich nowotworów może być skuteczna, w jakich dawkach i postaciach.

 

Witamina C (kwas L-askorbinowy) ze względu na dość łatwą dostępność, obecnie rzadko spożywana jest w ilościach na tyle małych, aby wywołać objawy niedoboru. Choć szkorbut występuje sporadycznie, częściej obserwuje się obniżoną zawartość witaminy C w organizmie u pacjentów z niektórymi chorobami przewlekłymi. Zaburzenia trawienia lub wchłaniania oraz brak apetytu również zmniejszają pobieranie tego związku z pożywienia. U osób palących papierosy, poziom witaminy C w organizmie też może być obniżony. Warto więc przeanalizować spożywane posiłki i starać się regularnie jeść świeże warzywa oraz owoce. W przypadku braku takiej możliwości, korzystne może być przyjmowanie witaminy C w postaci indywidualnie dobranego do potrzeb i preferencji pacjenta preparatu.

 

 

Preparaty z wiatminą C

    Bibliografia

    1. Hemila H., Chalker E., Vitamin C for preventing and treating the common cold, Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013, Issue 1, doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub4
    2. Juraschek S.P., Guallar E., Apel L.J., Miller E. R., Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials, Am J Clin Nutr, 2012, 95 (5), 1079-1088
    3. Maćkowiak K., Torliński L., Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka, Nowiny Lekarskie, 2007, 76, 4, 349-356
    4. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C - budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci, 2015, 61, 4, 419-425
    5.Musiał C., Sawczuk W., Gawdzik B. i inni, Witamina C w medycynie i kosmetologii, Wiadomości chemiczne, 2019, 73, 9-10
    6. Regulska K., Litwiniuk M., Witamina C w terapii przeciwnowotworowej? - przegląd danych klinicznych i przedklinicznych, Farm Pol, 2020, 76 (4), 222-236
     

    Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

    Tagi:
    Kategorie:

    Zobacz więcej artykułów

    • witamina C
      witamina C
      Jaką witaminę C wybrać? Najlepsza witamina C!

      Witamina C naturalna czy syntetyczna? Lewoskrętna, a może liposomalna? Wybór może być trudny. Podpowiadamy, czym różnią się preparaty z kwasem askorbinowym, kiedy warto je stosować i z czym nie łączyć witaminy C.

    • Witamina C 1000 - czy można podawać dzieciom
      witamina C
      Witamina C 1000 - czy można podawać dzieciom?

      Witamina C należy do składników immunomodulujących. Oznacza to, że wpływa ona korzystnie na funkcjonowanie komórek układu odpornościowego. Bez wątpienia witamina C dla dzieci to bardzo ważny składnik w ich diecie w sezonie infekcyjnym. Czy tylko wtedy? Kiedy warto uzupełniać dietę dziecka o witaminę C, jak dobrać odpowiednią dawkę? 

    • Witamina C 1000 w ciąży i podczas karmienia - bezpieczeństwo stosowania
      witaminy dla kobiet
      Witamina C 1000 w ciąży i podczas karmienia - bezpieczeństwo stosowania

      Witamina C podczas karmienia piersią i w okresie ciąży przyjmowana jest czasami w wysokiej dawce - 1000 mg. Czy ma to uzasadnienie medyczne? Jaka dawka witaminy C potrzebna jest kobiecie w ciąży, a jaka kobiecie karmiącej piersią?