Artykuły

Artykułów na stronie: 10
Sortowanie
Strona
  • 1
  • z 35
  1. Acerola – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    acerola

    Owoce aceroli są niewielkie i przypominają wyglądem wiśnie. Wyróżniają się bardzo wysoką zawartością witaminy C. W aceroli obecne są też inne przeciwutleniacze, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Jakie składniki aktywne zawiera acerola? Na co pomagać może spożywanie aceroli? Dlaczego rzadko można nabyć świeże owoce aceroli i w jakich preparatach aptecznych można znaleźć ekstrakt z tej rośliny?

  2. Dzika róża – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    dzika róża

    Dzika róża cieszy się ogromną popularnością już od czasów starożytnych. Ceniona za swoje walory smakowe, prozdrowotne, zapachowe i kosmetyczne była bardzo szeroko wykorzystywana. Tak też zostało do dzisiaj. Owoce dzikiej róży są ważnym surowcem farmaceutycznym, który ogólnie wzmacnia organizm, ale nie tylko. Jak wykorzystywana jest dzika róża, jakie ma ona potwierdzone właściwości prozdrowotne?

  3. Menopauza (klimakterium) – objawy, etapy, postępowanie
    menopauza

    Menopauza występuje u większości kobiet między 45 a 55 rokiem życia. Wiąże się z licznymi zmianami w organizmie, które dotyczą zarówno sfery fizycznej, jak i emocjonalnej. W jakim wieku kobieta przekwita? Jak rozpoznać koniec menopauzy? Dowiedz się też, jakie czynniki mogą wpływać na wcześniejsze pojawienie się klimakterium i jakimi sposobami można skutecznie łagodzić pojawiające się objawy menopauzy!

  4. Andropauza (męskie klimakterium) – objawy, etapy, postępowanie
    Andropauza

    Przekwitanie u mężczyzn nie powoduje tak dużego spadku poziomu hormonów płciowych, jak u kobiet i nie prowadzi do całkowitego ustania płodności. Może jednak wywołać zmiany, które zaburzają życie seksualne, pogarszają wydolność fizyczną i negatywnie wpływają na nastrój. W jakim wieku pojawiają się objawy klimakterium u mężczyzn? Co można stosować, aby złagodzić uciążliwe objawy andropauzy?

  5. Kwercetyna – właściwości, źródła, przeciwwskazania
    Kwercetyna

    Kwercetyna, ze względu na naturalne pochodzenie, niskie ryzyko działań niepożądanych oraz cenne właściwości prozdrowotne, jest chętnie suplementowana przez wiele osób. Jak działa kwercetyna? Na co ją stosować? Jakie jest zalecane dawkowanie i kiedy stosowanie kwercetyny nie jest zalecane?

  6. Luteolina – w jakich produktach można ją znaleźć? Jakie ma właściwości?
    Luteolina

    Luteolina w ostatnich latach cieszy się dużą popularnością wśród wielu badań naukowych głównie ze względu na swoją potencjalną antyrakową aktywność. Wykazano, że w złożonych mechanizmach działania może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów, a także blokować lub opóźniać rozwój komórek rakowych u pacjentów onkologicznych. Co więcej, przenika ona do ludzkiej skóry, co przekłada się na jej wykorzystanie również w kosmetologii. Jak jeszcze luteolina wpływa na organizm człowieka i kiedy warto sięgać po produkty bogate w ten składnik?

  7. Katechiny – co to jest? Działanie właściwości i źródła katechin w diecie
    Katechiny

    Katechiny to naturalne substancje pozyskiwane ze świata roślin. Cechują je silnie antyoksydacyjne właściwości, które spowalniają starzenie się komórek. Bogatym źródłem katechin jest zielona herbata, czekolada, czerwone wino. Gdzie jeszcze występują katechiny? Jakie wykazują działanie? Czym charakteryzują się katechiny w zielonej herbacie?

  8. Flawanole – czym są? Ich źródło i rola
    Flawanole

    Głównie w herbacie i kakao występuje grupa drogocennych dla zdrowia polifenoli znanych jako flawanole. Związki te wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny oraz wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Jaką jeszcze rolę pełnią w organizmie i jakie produkty są ich dobrym źródłem?

  9. Jak działają izoflawony?
    izoflawony

    Izoflawony to wtórne metabolity roślin o szerokim spektrum działania biologicznego. Zalicza się je do fitoestrogenów (określanych też jako izoflawonoidy) – substancji roślinnych, które mogą naśladować działanie estrogenów w organizmie. Występują one głównie w roślinach strączkowych, zwłaszcza w soi. Dzięki swoim właściwościom izoflawony znalazły zastosowanie w wielu suplementach diety, lekach i kosmetykach. Jakie działanie wykazują izoflawony? Czym wyróżniają się izoflawony sojowe?

  10. Czym jest genisteina? Działanie, właściwości, przeciwwskazania
    genisteina

    Genisteina to naturalny fitoestrogen, który najczęściej występuje w soi, brokułach, kalafiorze, słoneczniku i nasionach koniczyny. W ostatnim czasie związek ten zyskał szerokie zainteresowanie ze względu na jego właściwości przeciwzapalne, kardioprotekcyjne i regulujące metabolizm cukrów i tłuszczy. Dodatkowo genisteina jest znana z właściwości łagodzących objawy menopauzy. Regularne spożywanie genisteiny może również zmniejszać ryzyko raka piersi, co zostało potwierdzone w badaniach przeprowadzonych wśród mieszkanek Azji.

Artykułów na stronie: 10
Sortowanie
Strona
  • 1
  • z 35