Witamina B

Artykułów na stronie: 10
Sortowanie
Strona
  • 1
  • z 2
  1. Witamina B1. Kiedy jesteśmy narażeni na jej niedobór?
    witamina b1

    Witamina B1 to pierwsza odkryta witamina z grupy B. Ciężki niedobór tego związku może skutkować nieodwracalnymi zmianami w układzie nerwowym, znacząco zaburzającymi komfort życia pacjenta. Kto jest najbardziej narażony na niedobór witaminy B1? Na co działa tiamina i do czego jest potrzebna?

  2. Witaminy z grupy B – właściwości. W jakich produktach występują?
    witamina b

    Witaminy z grupy B to różnorodna grupa związków, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie są witaminy z grupy B? Na co się je przyjmuje? Z artykułu dowiesz się też, u których osób warto rozważyć suplementację i czy należy zaprzestać stosowania witamin z grupy B w okresie antybiotykoterapii.

  3. Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru. Gdzie występuje witamina B5?
    witamina b

    Niedobór witaminy B5 dotyczy głównie pacjentów niedożywionych. U pozostałej części populacji zdarza się rzadko, głównie ze względu na powszechne występowanie kwasu pantotenowego w żywności. Czym charakteryzuje się witamina B5? Na co pomaga ten związek? Jak może objawiać się jego niedobór, a jak nadmiar?

  4. Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?
    witamina b

    Witamina B2 bierze udział w procesie wytwarzania energii, przemianach metabolicznych wielu związków oraz utrzymywaniu odpowiedniego poziomu homocysteiny. Ile witaminy B2 potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Czy warto stosować witaminę B2 na zajady? W czym jest witamina B2?

  5. Witamina B3 (niacyna, PP) – właściwości, dawkowanie, niedobór, nadmiar
    Witamina B3

    Witamina PP wpływa na pracę układu nerwowego, stymuluje czynność trzustki i wątroby oraz bierze udział w wielu przemianach metabolicznych. Jakie inne funkcje pełni witamina B3? Jaka choroba rozwija się w wyniku jej niedoboru? Przy jakich dawkach mogą pojawić się objawy nadmiaru niacyny w organizmie?

  6. Witamina B6 – właściwości i występowanie. Jakie są objawy i skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy B6?
    witamina B6

    Witamina B6 (pirydoksyna) bierze udział w wielu procesach metabolicznych, a jej niedobór może zwiększać ryzyko chorób sercowo – naczyniowych. Łagodne niedobory pirydoksyny mogą dotyczyć nawet połowy społeczeństwa europejskiego. Gdzie występuje witamina B6? Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Jakie objawy związane są z niedoborem witaminy B6 w organizmie, a jakie z jej nadmiarem?

  7. Witamina B7 (biotyna) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar
    witamina B7

    Biotyna znana jest jako składnik preparatów poprawiających kondycję włosów, skóry i paznokci. Jakie wykazuje ona właściwości? Jakie objawy wiążą się z niedoborem witaminy B7? Czy możliwe jest jej przedawkowanie? W jakich produktach spożywczych jest najwięcej biotyny?

  8. Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
    witamina b12

    Witamina B12 jest niezbędna dla utrzymania zdrowia układu nerwowego i krwionośnego. Nie są to jedyne funkcje witaminy B12. Na co jeszcze wpływa ten związek? Czym objawia się jego niedobór, a czym grozi długotrwałe przyjmowanie bardzo wysokich dawek kobalaminy? Kiedy zażywać witaminę B12 – rano czy wieczorem?

  9. Kwas foliowy (witamina B9) – rola w organizmie, źródła, skutki niedoboru
    witamina b9

    Kwas foliowy to bardzo ważna witamina biorąca udział w wielu procesach biochemicznych. Jest niezbędny dla prawidłowego zamykania się cewy nerwowej i kształtowania się układu nerwowego u płodu, syntezy DNA, aminokwasów i wzrostu erytrocytów. Ze względu na słabą przyswajalność witaminy B9 z pożywienia oraz wrażliwość składnika na czynniki fizykochemiczne niedobory kwasu foliowego są częstym problemem. Jak się objawiają? Kiedy zalecana jest suplementacja kwasu foliowego? Czy możliwy jest również nadmiar kwasu foliowego w organizmie? 

  10. Witamina B12 w diecie wegańskiej – jak nie doprowadzić do niedoboru?
    witamina b12

    Dieta wegańska i wegetariańska stają się coraz bardziej modne zarówno ze względów ideowych jak i zdrowotnych. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców oraz rezygnacja z produktów mięsnych i wysokotłuszczowych zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, pomaga obniżyć masę ciała i poprawia profil lipidowy. Weganie są jednak narażenie na niedobory niektórych składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Ważnym elementem diety jest witamina B12, której głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak uzupełniać poziom witaminy B12 w diecie wegańskiej?

Artykułów na stronie: 10
Sortowanie
Strona
  • 1
  • z 2