Olimp Nutramil Complex Protein , proszek w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko o smaku neutralnym, 700 g

Marka: Olimp

88,26 zł
Produkt dostępny

Typ produktu

ŚRODEK SPOŻYWCZY

Kod EAN

5901330062766

O produkcie

Nutramil complex® Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi uzupełnienie codziennej diety.

Zawiera trzy źródła  wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj.  niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.

Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.

  • Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów.
  • Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko – onkologicznych, wyniszczonych chorobą.
  • Produkt bezglutenowy.
  • Klinicznie wolny od laktozy.
opinie
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.
Oceń ten produkt jako pierwszy.
Olimp Nutramil Complex Protein , proszek w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko o smaku neutralnym, 700 g proszek w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko o smaku neutralnym, 700 g
Olimp Nutramil Complex Protein , proszek w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko o smaku neutralnym, 700 g
proszek w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko o smaku neutralnym, 700 g
88,26 zł
Twoja ocena

Przeglądaj wpisy powiązane z produktem Nutramil Complex Protein

Witamina B3 (niacyna, PP) – właściwości, dawkowanie, niedobór, nadmiar
Witamina B3
Witamina B3 (niacyna, PP) – właściwości, dawkowanie, niedobór, nadmiar

Witamina PP wpływa na pracę układu nerwowego, stymuluje czynność trzustki i wątroby oraz bierze udział w wielu przemianach metabolicznych. Jakie inne funkcje pełni witamina B3? Jaka choroba rozwija się w wyniku jej niedoboru? Przy jakich dawkach mogą pojawić się objawy nadmiaru niacyny w organizmie?

Jak wybrać żywność specjalnego przeznaczenia medycznego?
żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Jak wybrać żywność specjalnego przeznaczenia medycznego?

Odpowiednie odżywienie organizmu w istotny sposób wpływa na efektywność leczenia i samopoczucie pacjenta. Jakie inne korzyści może przynieść żywność specjalnego przeznaczenia medycznego? Po jakie posiłki można sięgnąć przy chorobie nowotworowej, a które wybrać przy schorzeniach neurologicznych?

magnez
żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Żywienie medyczne - czym jest terapia żywieniowa i jaką pełni rolę w procesie leczenia?

Niedożywienie to powszechny problem, dotyczący przede wszystkim osób starszych, hospitalizowanych oraz pacjentów cierpiących na chorobę nowotworową. Wprowadzenie żywności medycznej do leczenia poprawia stan chorego, przyspiesza jego powrót do zdrowia oraz chroni przed rozwojem groźnych powikłań. Co jeść w chorobie? Czym jest żywienie medyczne?