O produkcie
Preparat dezynfekujący Manusan przejawia wysoką efektywność przeciwko bakteriom tlenowym i beztlenowym, zarówno Gram-dodatnim, jak i Gram-ujemnym, a także przeciwko różnym rodzajom grzybów. Jego działanie jest szczególnie skuteczne wobec gronkowców, zarówno tych wrażliwych na metycylinę (MSSA), jak i opornych na nią (MRSA). Preparat ten również inaktywuje szeroki wachlarz wirusów, m.in. HIV, HSV, RSV, VSV oraz wirusa wścieklizny (Rabies Virus).
Głównym składnikiem dezynfekującym jest diglukonian chlorheksydyny, który charakteryzuje się zdolnością akumulowania się w warstwach naskórka. To właśnie dzięki temu preparat utrzymuje działanie przez dłuższy czas, sięgając nawet do około 3 godzin. W rezultacie niszczy mikroorganizmy ukryte w głębszych warstwach skóry. To zaś ma istotne znaczenie podczas wykonywania operacji chirurgicznych, gdzie preparat uwalnia się z rękawiczek, przyczyniając się do ochrony przed mikroorganizmami.
Sposób użycia
Higieniczne mycie rąk: Na zwilżone wodą dłonie nanieś 3 ml preparatu, a następnie myj ręce przez około 2 minuty. Po dokładnym myciu, spłucz dłonie wodą i osusz je przy użyciu jednorazowego ręcznika.
Chirurgiczne mycie rąk: Zwilż dłonie wodą, a następnie nanieś 3-5 ml preparatu. Myj dokładnie ręce i przedramiona przez około 3 minuty. Spłucz je następnie wodą. Następnie, nanieś 3 ml preparatu na dłonie i przedramiona, i wcieraj go przez co najmniej 1 minutę. Dokładnie spłucz ręce i przedramiona wodą, a następnie osusz je za pomocą jednorazowego ręcznika. Upewnij się, że podczas mycia i spłukiwania, dłonie pozostają wyżej od łokci.
Mycie ciała i włosów: Podczas mycia, omijaj obszar wokół oczu oraz błon śluzowych. Nanieś preparat na skórę i włosy, a następnie dokładnie spłucz wodą.
Skład
D-glukonowy związek z N,N"-bis (4-chlorofenylo)- 3,12- diimino- 2,4,11,13 tetraazatetradekanodiamidyną (2:1) - 4g/100ml
Ostrzeżenia i środki ostrożności
Produktów biobójczych należy używać z zachowaniem środków
ostrożności.
Przed każdym użyciem należy przeczytać etykietę i informacje
dotyczące produktu.