O produkcie
IBESTERAP maślan to specjalna żywność medyczna w postaci kapsułek, które zawierają mikropeletki pokryte powłoką, uwalniające maślan sodu stopniowo nawet przez 8 godzin po spożyciu.
Głównym składnikiem jest kwas masłowy, istotny dla komórek jelitowych. Wytwarzany naturalnie w jelicie grubym z błonnikiem, utrzymuje homeostazę komórek, wpływa na metabolizm, proliferację, oraz integralność bariery jelitowej.
Dodatkowo, wspiera mikrobiom jelitowy. Produkt jest zalecany dla osób dorosłych i dzieci powyżej 7. roku życia w przypadku różnych zaburzeń jelitowych, stanów po operacjach, zaburzeń flory jelitowej po antybiotykoterapii oraz w przypadku niedoborów pokarmowych.
Sposób użycia
Kapsułkę należy przyjmować w trakcie posiłku, połknąć w całości (bez rozgryzania i wysypywania zawartości), popijając wodą. W zależności od indywidualnego zapotrzebowania, lekarz może zalecić inne porcje preparatu do spożycia.
Dawkowanie
Dorośli: 1 kapsułka dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Zaleca się stosować przez okres co najmniej 3 miesięcy.
Dzieci powyżej 7. roku życia: 1 kapsułka raz dziennie, najlepiej wieczorem. Zaleca się stosować przez okres co najmniej 6 tygodni.
Skład
Maślan sodu, hydroksypropylometyloceluloza (składnik otoczki), substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: etyloceluloza.