Podbiał pospolity – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Maj 29, 2025
Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Podbiał na kaszel stosowany był już w czasach sprzed naszej ery. Obecnie surowiec ten również wykorzystuje się do łagodzenia kaszlu, a także chrypki oraz innych objawów infekcji dróg oddechowych. Jakie właściwości ma liść podbiału? Na co jeszcze można go stosować? Jakie są ograniczenia dotyczące korzystania z tej rośliny?

Podbiał pospolity – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
źródło: Freepik
Spis treści

Jak wygląda podbiał pospolity?

Podbiał pospolity (Tussilago farfara L.) to powszechnie występująca na terenie Europy i części Azji bylina, którą można spotkać również na innych kontynentach. W Polsce porasta różnego rodzaju terenu, zarówno te bardziej wilgotne, jak i suche. Przez ogrodników i rolników podbiał uważany jest za chwast. Łatwo można go rozpoznać. Jak wygląda podbiał? Jego żółte, złociste kwiaty osadzone są na bezlistnych łodygach i zebrane w koszyczki. Podbiał kwitnie w okresie od marca do maja. Po przekwitnięciu kwiatów pojawiają się liście. Są one dość duże i mają sercowaty kształt. Ich średnica może sięgać 20-30 cm. Pod spodem liści można wyczuć dłonią gęsty meszek. Podbiał pospolity bywa mylony z inną rośliną należącą do tej samej rodziny i mającą podobny wygląd – podbiałem lekarskim. Są to jednak dwa różne gatunki posiadające odmienne właściwości.

W lecznictwie wykorzystywany jest głównie liść podbiału. Surowcem może być również kwiat podbiału, a nawet cała część nadziemna. Polska nazwa rośliny „podbiał pospolity” odnosi się do charakterystycznego białego meszku obecnego pod liściem. Łacińska nazwa nawiązuje natomiast do właściwości tej rośliny – „tussis” oznacza kaszel, „ago” - wypędzać. Już w czasach sprzed naszej ery stosowano podbiał w celu zmniejszania kaszlu oraz innych objawów zapalenia dróg oddechowych. W czasach obecnych wykorzystanie podbiału w lecznictwie jest podobne, choć już nie tak powszechne. Podbiał jest obecny w wybranych preparatach na kaszel. Zawierają go również leki na ból gardła i chrypkę.

 

 

Podbiał – właściwości lecznicze

Podbiał – właściwości powlekające, przeciwzapalne i wykrztuśne wynikają z zawartości licznych związków biologicznie czynnych. Z podbiału wyizolowanych zostało ponad 170 substancji, w tym seskwiterpeny, flawonoidy, związki fenolowe i alkaloidy. Kwiat podbiału zawiera m.in. polisacharydy śluzowe, inulinę, kwasy tłuszczowe i aminokwasy. Z kwiatów podbiału pozyskiwany jest olejek eteryczny, w którym również obecnych jest wiele cennych związków aktywnych. Podbiał – liście zawierają polisacharydy śluzowe oraz inulinę i aminokwasy. W podbiale znajdują się też niewielkie ilości alkaloidów pirolizydyniowych, które mogą działać toksycznie. Ze względu na ich obecność podbiał ma liczne przeciwwskazania i ograniczenia dotyczące stosowania.

Liść podbiału – właściwości powlekające wykorzystywane są w łagodzeniu podrażnień błony śluzowej. Uważa się, że liść podbiału wykazuje silniejsze działanie osłaniające i powlekające niż kwiat. Surowiec ten posiada również właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe. Część badaczy przypisuje podbiałowi działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunostymulujące, ochronne w stosunku do komórek oraz antyoksydacyjne. Potrzebne są dalsze badania, aby rzetelnie ocenić potencjał tych właściwości.

Kwiat podbiału – właściwości rozkurczowe wydają się byś silniejsze w porównaniu z tym samym działaniem wykazywanym przez liście podbiału. Liście działają natomiast silniej osłaniająco i powlekająco.

 

 

Produkty zawierające podbiał

Podbiał – na co jest stosowany?

Herbata z podbiału oraz syrop z podbiału wykorzystywane są głównie przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Surowiec ten stosuje się w celu łagodzenia kaszlu. Syrop z podbiału jest podawany przy przeziębieniu, zapaleniu gardła oraz infekcji oskrzeli. Tradycyjnie podbiał stosuje się również przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Wykorzystanie w tym zakresie znajdują przede wszystkim właściwości rozkurczowe podbiału. Zewnętrznie okłady z podbiału były dawniej stosowane do wspomagania procesu gojenia się różnego rodzaju ran i oparzeń. Wyciąg z podbiału może być używany nie tylko w formie okładów, ale także w postaci roztworu do przemywania skóry i łagodzenia toczącego się w jej obrębie stanu zapalnego. Podbiał jest też składnikiem wybranych produktów do pielęgnacji skóry.

Głównie wykorzystuje się jednak podbiał na kaszel oraz chrypkę. Właściwości powlekające i osłaniające przynoszą uczucie ulgi i ukojenia podrażnionej błonie śluzowej. Podbiał pospolity jest więc stosowany w przebiegu łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych. Roślina ta może łagodzić chrypkę oraz zmniejszać nieprzyjemne uczucie suchości w gardle. Po podbiał często sięgają pacjenci, którzy preferują naturalne metody leczenia i chętnie korzystają z ziołolecznictwa. Jednocześnie można stosować też domowe sposoby na gardło, które złagodzą podrażnienie i nawilżą błonę śluzową gardła.

 

 

Podbiał – jak go stosować?

Podbiał na kaszel lub chrypkę można stosować w różnej postaci. Dostępne są zioła do zaparzania, a także gotowe preparaty. Podbiał znaleźć można w wybranych pastylkach do ssania. Wielu pacjentów przy dolegliwościach ze strony gardła od lat stosuje pastylki z tymiankiem i podbiałem. Pastylki te łagodzą podrażnienie śluzówki i wspomagają leczenie chrypki. Pastylki z podbiałem mają postać leków oraz suplementów diety. Podbiał można przyjmować również w formie płynu doustnego. Znajduje się w nim sok z podbiału, który zalecany jest do tradycyjnego stosowania przy niegroźnych infekcjach górnych dróg oddechowych o łagodnym przebiegu.

Syrop z podbiału zawierać może też wyciągi innych roślin. Dotyczy to m.in. leku Pyrosal, w którym oprócz podbiału znajdują się też lipa, bez czarny i wierzba. On również może być stosowany do łagodzenia objawów zapalenia dróg oddechowych, szczególnie jeśli jednym z objawów infekcji jest lekko podwyższona temperatura ciała. Ekstrakt z podbiału jest też składnikiem Balsamu Jerozolimskiego Forte. Obecne w nim związki aktywne wspierają funkcjonowanie układu oddechowego oraz wzmacniają odporność. 

 

 

Liść podbiału – przeciwwskazania

Ze względu na obecność alkaloidów pirolizydyniowych, z których część posiada właściwości toksyczne, podbiał nie powinien być stosowany przez osoby z zaburzeniami funkcjonowania wątroby. Związki te mogą bowiem wywierać toksyczny wpływ na komórki wątroby. Podbiał nie jest też przeznaczony dla kobiet ciężarnych i kobiet karmiących piersią. Najczęściej nie jest wskazany również do stosowania przez dzieci poniżej 6 roku życia. Niektóre preparaty są jednak dopuszczone do podawania młodszym pacjentom. Przykładowo lek Pyrosal można stosować już powyżej 3 roku życia. Z herbaty, syropu ani pastylek z podbiałem nie powinny korzystać osoby z nadwrażliwością na tę roślinę. Podbiał pospolity powinien być stosowany jedynie w zalecanych dawkach, przez krótki okres czasu.

 

Podbiał pospolity jest szeroko rozpowszechnioną w Polsce i Europie rośliną, która stosowana jest w medycynie tradycyjnej już od wielu wieków. Wspomagająco można z niego korzystać przy kaszlu oraz innych dolegliwościach ze strony układu oddechowego. Mimo obecności wielu cennych związków aktywnych, w podbiale mogą znajdować się też substancje toksyczne, dlatego są pewne ograniczenia dotyczące stosowania podbiału, o których warto pamiętać. 

Bibliografia

1.       Piotrowska P., Wojcińska M., Matławska I. Podbiał pospolity (Tussilago farfara L.). Postępy Fitoterapii 2015, 3, 157-171

2.       Chen S., Dong L., Quan H., et al. A review of the ethnobotanical value, phytochemistry, pharmacology, toxicity and quality control of Tussilago farfara L. (coltsfoot). J Ethnopharmacol. 2021 Mar 1;267:113478. doi: 10.1016/j.jep.2020.113478. Epub 2020 Oct 16. PMID: 33069788; PMCID: PMC7561605

3.       Liu C., Wu H., Wang L., et al. Farfarae Flos: A review of botany, traditional uses, phytochemistry, pharmacology, and toxicology. J Ethnopharmacol. 2020 Oct 5;260:113038. doi: 10.1016/j.jep.2020.113038. Epub 2020 Jun 8. PMID: 32526340

4.       Charakterystyka Produktu Leczniczego Pyrosal

Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

Zobacz więcej artykułów

  • Dzika róża – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    dzika róża
    Dzika róża – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Dzika róża cieszy się ogromną popularnością już od czasów starożytnych. Ceniona za swoje walory smakowe, prozdrowotne, zapachowe i kosmetyczne była bardzo szeroko wykorzystywana. Tak też zostało do dzisiaj. Owoce dzikiej róży są ważnym surowcem farmaceutycznym, który ogólnie wzmacnia organizm, ale nie tylko. Jak wykorzystywana jest dzika róża, jakie ma ona potwierdzone właściwości prozdrowotne?

  • Acerola – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    acerola
    Acerola – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Owoce aceroli są niewielkie i przypominają wyglądem wiśnie. Wyróżniają się bardzo wysoką zawartością witaminy C. W aceroli obecne są też inne przeciwutleniacze, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Jakie składniki aktywne zawiera acerola? Na co pomagać może spożywanie aceroli? Dlaczego rzadko można nabyć świeże owoce aceroli i w jakich preparatach aptecznych można znaleźć ekstrakt z tej rośliny?

  • Babka jajowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    babka jajowata
    Babka jajowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Babka jajowata wyróżnia się wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego oraz obecnością innych związków aktywnych. Łuski babki jajowatej mogą być przydatne w przywróceniu odpowiedniej perystaltyki jelit. U których pacjentów suplementacja babki jajowatej może być pomocna? Jak stosować babkę jajowatą i kiedy jej przyjmowanie nie jest wskazane?

  • Babka lancetowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    babka lancetowata
    Babka lancetowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Babka lancetowata wykazuje działanie powlekające, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Wykorzystuje się ją przy infekcjach górnych dróg oddechowych, a także przy różnego rodzaju zmianach skórnych. Jakie inne właściwości posiadają liście babki lancetowatej? Na co pomaga ten surowiec? Jakie są przeciwwskazania do jego stosowania?

  • Babka zwyczajna – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    babka zwyczajna
    Babka zwyczajna – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Liście babki zwyczajnej dawniej stosowane były przy chorobach płuc, wrzodach żołądka, zaburzeniach menstruacji czy też różnego rodzaju zmianach skórnych. Obecnie, wykorzystanie tej rośliny nie jest już tak powszechne i szerokie. Jakie właściwości ma babka zwyczajna? Jak poprawnie przygotować i używać liści babki?