Babka jajowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Maj 29, 2025
Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Babka jajowata wyróżnia się wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego oraz obecnością innych związków aktywnych. Łuski babki jajowatej mogą być przydatne w przywróceniu odpowiedniej perystaltyki jelit. U których pacjentów suplementacja babki jajowatej może być pomocna? Jak stosować babkę jajowatą i kiedy jej przyjmowanie nie jest wskazane?

Babka jajowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
źródło: Freepik
Spis treści

Jak wygląda babka jajowata?

Babka jajowata (Plantago ovata) jest dość niską rośliną. U jej nasady znajdują się płaskie liście o spiczastym zakończeniu. Mają one lekko wydłużony kształt. W lecznictwie zastosowanie znajdują łuski i nasiona babki jajowatej. Nazwa tej rośliny odnosi się właśnie do charakterystycznego wyglądu nasion, które są jajowate. Drobne nasionka zamknięte są w łuskach babki jajowatej, które również posiadają cenne właściwości prozdrowotne.

Babka jajowata jest wykorzystywana głównie przy problemach z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Wybrane środki na zaparcia zawierają tę roślinę. Jest ona stosowana w celu regulacji perystaltyki jelit. Ma przywrócić prawidłowy rytm wypróżnień. Łuski babki jajowatej przyjmowane są również dla wsparcia procesu przemiany materii i uzyskania lepszych efektów w procesie odchudzania. W artykule skupimy się na właściwościach babki jajowatej i sposobach jej stosowania. Będzie też mowa o ograniczeniach, które warto mieć na uwadze podczas korzystania z nasion babki jajowatej.

 

 

Babka jajowata – właściwości

Babka jajowata – wartość odżywcza może nieco różnić się w zależności od miejsca zbioru surowca i warunków środowiskowych, na które był on narażony. Babka jajowata jest bogata przede wszystkim w błonnik.  To właśnie ze względu na jego wysoką zawartość w surowcu, roślina ta jest wykorzystywana przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego. Szczególnie duża ilość błonnika znajduje się w łupinach nasiennych. Same nasiona babki jajowatej zawierają też białka i tłuszcze.

Babka jajowata – indeks glikemiczny pokarmu z dodatkiem babki jajowatej ulega obniżeniu. Błonnik wpływa bowiem na proces trawienia pokarmu i wzrost poziomu cukru we krwi po jedzeniu. Może opóźniać opróżnianie żołądka, wydłużać procesy trawienne i ograniczać wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego.

Babka jajowata – właściwości prozdrowotne tej rośliny nie ograniczają się jedynie do regulowania pracy jelit i przywrócenia właściwego rytmu wypróżnień. Łuski babki jajowatej mogą też wspomóc proces utraty nadmiernej masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości błonnika obserwuje się również lepszą kontrolę poziomu cukru i korzystny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi.

 

 

Babka jajowata – zastosowanie

Babka jajowata – błonnik rozpuszczalny, w który bogate są łuski babki jajowatej, może stanowić cenny element diety u osób chorujących na IBS (zespół jelita drażliwego). Babka jajowata może być szczególnie pomocna w przypadku pacjentów, u których rozpoznano IBS z dominującym zaparciem. Roślina ta może być też stosowana przy przewlekłym zaparciu lub biegunce o innym podłożu.

W kontakcie z wodą, łuski babki jajowatej zmieniają swoją konsystencję na bardziej żelową. Błonnik wiąże wodę w jelitach, co sprzyja zwiększeniu uwodnienia masy kałowej, zwiększeniu jej objętości, a w konsekwencji – łatwiejszemu jej wydaleniu. Cenną zaletą zawartego w babce jajowatej błonnika jest też pobudzanie perystaltyki jelit. Babka jajowata może też wywierać korzystny wpływ na mikrobiotę jelit, sprzyjając namnażaniu się dobroczynnych bakterii w świetle jelita grubego. 

Wzbogacenie diety w nasiona babki jajowatej może również korzystnie wpłynąć na poziomy cholesterolu i cukru we krwi. Choć właściwości te w przypadku babki jajowatej nie zostały jak dotąd potwierdzone w badaniach naukowych, działanie to przypisuje się zawartej w babce jajowatej dużej ilości błonnika.

Dieta z odpowiednią ilością błonnika pomaga utrzymać zdrowie przewodu pokarmowego i całego organizmu. Ułatwia zachowanie prawidłowej masy ciała, dzięki czemu jest jednym z elementów profilaktyki otyłości oraz wielu chorób metabolicznych. Niektórzy badacze uważają, że nasiona babki jajowatej posiadają też właściwości przeciwbakteryjne.

Preparaty i leki na trawienie wykorzystywane są w łagodzeniu różnego rodzaju dolegliwości trawiennych. Babka jajowata jest szczególnie pomocna przy zaparciu. Zwiększa uwodnienie stolca i ułatwia jego wydalenie. Pomaga uregulować rytm wypróżnień i zapobiega zaparciu.

 

 

 

 

Babka jajowata – jak stosować?

Babka jajowata – jak przygotować? Babka jajowata na zaparcia, biegunkę czy też stosowana jako element zdrowej diety, może być spożywana na różne sposoby. Nie zaleca się jednak przyjmowania suchych łusek babki jajowatej w obawie o możliwe podrażnienie delikatnej śluzówki przewodu pokarmowego. Można natomiast przygotować z ich użyciem kleik czy też dodać nasiona babki jajowatej do jogurtu lub koktajlu. Przy spożywaniu babki jajowatej istotne jest picie większej ilości wody.

Babka jajowata – jak przygotować kleik z nasion babki? Wystarczy zalać 2-3 łyżki stołowe nasion babki jajowatej wodą o temperaturze pokojowej, a następnie odstawić na 15-20 minut. Zalecane jest spożywanie kleiku w postaci świeżej, krótko po jego przygotowaniu.

Przy zespole jelita drażliwego wskazane jest przyjmowanie 10-25 g błonnika rozpuszczalnego na dobę. Czym zastąpić babkę jajowatą? Aby dostarczać do organizmu odpowiednią ilość błonnika rozpuszczalnego, można też sięgnąć po babkę płesznik lub babkę lancetowatą. Owoce i warzywa również stanowią jego źródło. Jeśli babka jajowata stosowana jest przez osoby zdrowe, w celu wsparcia pracy przewodu pokarmowego, można przyjmować ją w ilości 10-15 g na dobę, w dawkach podzielonych.

Część ekspertów zaleca stopniowe zwiększanie zwartości babki jajowatej w codziennej diecie. Jeżeli pacjent do tej pory nie przyjmował łusek babki jajowatej, może zacząć od spożywania ich w ilości zaledwie kilku gramów na dobę. Z każdym kolejnym tygodniem można stopniowo zwiększać ich ilość aż do 10-15 g na dzień.

 

 

Babka jajowata – przeciwwskazania

Babka jajowata nie jest rekomendowana osobom z niedrożnym przełykiem lub jelitami, a także w przypadku trudności z przełykaniem. U pacjentów z przewlekłymi chorobami w obrębie przewodu pokarmowego wskazana jest konsultacja z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania nasion lub łusek babki jajowatej. Nie przy każdym bowiem schorzeniu korzystne jest zwiększenie ilości błonnika w diecie. W teorii, nadmierne spożycie błonnika może prowadzić do zaburzenia wchłaniania niektórych składników odżywczych z jelit. Badania z wykorzystaniem łusek babki jajowatej nie potwierdziły jednak, aby zmniejszała ona biodostępność witamin i składników mineralnych.

Warto podkreślić konieczność spożywania odpowiednio większej ilości płynów podczas suplementacji babki jajowatej. W przypadku bowiem picia małej ilości płynów i jednoczesnego przyjmowania dużej ilości nasion babki jajowatej zachodzi ryzyko zablokowania przez wytworzony przez nie żel drożności przewodu pokarmowego.

 

Babka jajowata może być wartościowym elementem diety zarówno u osób zdrowych, jak i pacjentów z wybranymi chorobami przewodu pokarmowego (np. IBS, przewlekłe zaparcie). Jej regularne spożywanie przywraca odpowiednią pracę jelit i zapobiega problemom z wypróżnieniem. Babka jajowata jest bezpieczna w stosowaniu i dobrze tolerowana. Warto jednak przyjmować ją w określonych, nie za wysokich dawkach oraz pamiętać o piciu większej ilości płynów.

Bibliografia

1.       Sarfraz R.M., Khan H., Maheen S. Plantago ovata: A comprehensive review on cultivation, biochemical, pharmaceutical and pharmacological aspects. Acta Poloniae Pharmaceutica ñ Drug Research, Vol. 74 No. 3 pp. 739ñ746, 2017

2.       Pietrzak A., Skrzydło-Radomańska B., Mulak A., et al. Guidelines on the management of irritable bowel syndrome. Gastroenterology Rev 2018; 13 (4): 167–196, doi: https://doi.org/10.5114/pg.2018.78343

3.       Przybyszewska J., Kuźmiński A., Przybyszewski M., Popławski C. The role and therapeutic effectiveness of Plantago ovata seed husk (psyllium husk) in the prevention and non-pharmacological treatment of gastrointestinal diseases. Part 1. Clinical use of psyllium husk in the treatment of irritable bowel syndrome, ulcerative colitis, and colorectal cancer. Prz Gastroenterol. 2024;19(2):121-126. doi: 10.5114/pg.2024.139209. Epub 2024 Apr 29. PMID: 38939069; PMCID: PMC11200071

4.       Oliver S.D. The long-term safety and tolerability of ispaghula husk. J R Soc Promot Health. 2000 Jun;120(2):107-11. doi: 10.1177/146642400012000208. PMID: 10944885

Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

Zobacz więcej artykułów

  • Jak działają izoflawony?
    izoflawony
    Jak działają izoflawony?

    Izoflawony to wtórne metabolity roślin o szerokim spektrum działania biologicznego. Zalicza się je do fitoestrogenów (określanych też jako izoflawonoidy) – substancji roślinnych, które mogą naśladować działanie estrogenów w organizmie. Występują one głównie w roślinach strączkowych, zwłaszcza w soi. Dzięki swoim właściwościom izoflawony znalazły zastosowanie w wielu suplementach diety, lekach i kosmetykach. Jakie działanie wykazują izoflawony? Czym wyróżniają się izoflawony sojowe?

  • Dzika róża – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    dzika róża
    Dzika róża – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Dzika róża cieszy się ogromną popularnością już od czasów starożytnych. Ceniona za swoje walory smakowe, prozdrowotne, zapachowe i kosmetyczne była bardzo szeroko wykorzystywana. Tak też zostało do dzisiaj. Owoce dzikiej róży są ważnym surowcem farmaceutycznym, który ogólnie wzmacnia organizm, ale nie tylko. Jak wykorzystywana jest dzika róża, jakie ma ona potwierdzone właściwości prozdrowotne?

  • Acerola – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    acerola
    Acerola – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Owoce aceroli są niewielkie i przypominają wyglądem wiśnie. Wyróżniają się bardzo wysoką zawartością witaminy C. W aceroli obecne są też inne przeciwutleniacze, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Jakie składniki aktywne zawiera acerola? Na co pomagać może spożywanie aceroli? Dlaczego rzadko można nabyć świeże owoce aceroli i w jakich preparatach aptecznych można znaleźć ekstrakt z tej rośliny?

  • Arnika górska – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    arnika górska
    Arnika górska – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Arnika górska jest często pierwszym wyborem dla osób sięgających po naturalne sposoby na krwiaki i obrzęki. Jakie właściwości lecznicze posiada arnika? Na co można ją stosować? Jakie są ograniczenia co do jej aplikacji miejscowej i czy preparaty z arniki można przyjmować też doustnie? 

  • Pokrzywa zwyczajna – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    pokrzywa
    Pokrzywa zwyczajna – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Pokrzywa zwyczajna jest od wielu lat ceniona w medycynie i kosmetologii. Roślina ta jest bogata w wiele składników aktywnych, witamin oraz minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie układu moczowego i hormonalnego. Dodatkowo wyciąg z pokrzywy wykazuje działanie przeciwzapalne, wykorzystywane w łagodzeniu objawów reumatyzmu. Pokrzywę można stosować w postaci naparu, herbaty oraz soków, a także jest to główny składnik wielu kosmetyków. Pokrzywa w szamponach i wcierkach do włosów dba o prawidłową kondycję skóry głowy oraz zapewnia zdrowy wygląd i blask włosom.