Babka jajowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

magister farmacji
Babka jajowata wyróżnia się wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego oraz obecnością innych związków aktywnych. Łuski babki jajowatej mogą być przydatne w przywróceniu odpowiedniej perystaltyki jelit. U których pacjentów suplementacja babki jajowatej może być pomocna? Jak stosować babkę jajowatą i kiedy jej przyjmowanie nie jest wskazane?
Babka jajowata wyróżnia się wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego oraz obecnością innych związków aktywnych. Łuski babki jajowatej mogą być przydatne w przywróceniu odpowiedniej perystaltyki jelit. U których pacjentów suplementacja babki jajowatej może być pomocna? Jak stosować babkę jajowatą i kiedy jej przyjmowanie nie jest wskazane?

Jak wygląda babka jajowata?
Babka jajowata (Plantago ovata) jest dość niską rośliną. U jej nasady znajdują się płaskie liście o spiczastym zakończeniu. Mają one lekko wydłużony kształt. W lecznictwie zastosowanie znajdują łuski i nasiona babki jajowatej. Nazwa tej rośliny odnosi się właśnie do charakterystycznego wyglądu nasion, które są jajowate. Drobne nasionka zamknięte są w łuskach babki jajowatej, które również posiadają cenne właściwości prozdrowotne.
Babka jajowata jest wykorzystywana głównie przy problemach z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Wybrane środki na zaparcia zawierają tę roślinę. Jest ona stosowana w celu regulacji perystaltyki jelit. Ma przywrócić prawidłowy rytm wypróżnień. Łuski babki jajowatej przyjmowane są również dla wsparcia procesu przemiany materii i uzyskania lepszych efektów w procesie odchudzania. W artykule skupimy się na właściwościach babki jajowatej i sposobach jej stosowania. Będzie też mowa o ograniczeniach, które warto mieć na uwadze podczas korzystania z nasion babki jajowatej.
Babka jajowata – właściwości
Babka jajowata – wartość odżywcza może nieco różnić się w zależności od miejsca zbioru surowca i warunków środowiskowych, na które był on narażony. Babka jajowata jest bogata przede wszystkim w błonnik. To właśnie ze względu na jego wysoką zawartość w surowcu, roślina ta jest wykorzystywana przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego. Szczególnie duża ilość błonnika znajduje się w łupinach nasiennych. Same nasiona babki jajowatej zawierają też białka i tłuszcze.
Babka jajowata – indeks glikemiczny pokarmu z dodatkiem babki jajowatej ulega obniżeniu. Błonnik wpływa bowiem na proces trawienia pokarmu i wzrost poziomu cukru we krwi po jedzeniu. Może opóźniać opróżnianie żołądka, wydłużać procesy trawienne i ograniczać wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego.
Babka jajowata – właściwości prozdrowotne tej rośliny nie ograniczają się jedynie do regulowania pracy jelit i przywrócenia właściwego rytmu wypróżnień. Łuski babki jajowatej mogą też wspomóc proces utraty nadmiernej masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości błonnika obserwuje się również lepszą kontrolę poziomu cukru i korzystny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi.
Babka jajowata – zastosowanie
Babka jajowata – błonnik rozpuszczalny, w który bogate są łuski babki jajowatej, może stanowić cenny element diety u osób chorujących na IBS (zespół jelita drażliwego). Babka jajowata może być szczególnie pomocna w przypadku pacjentów, u których rozpoznano IBS z dominującym zaparciem. Roślina ta może być też stosowana przy przewlekłym zaparciu lub biegunce o innym podłożu.
W kontakcie z wodą, łuski babki jajowatej zmieniają swoją konsystencję na bardziej żelową. Błonnik wiąże wodę w jelitach, co sprzyja zwiększeniu uwodnienia masy kałowej, zwiększeniu jej objętości, a w konsekwencji – łatwiejszemu jej wydaleniu. Cenną zaletą zawartego w babce jajowatej błonnika jest też pobudzanie perystaltyki jelit. Babka jajowata może też wywierać korzystny wpływ na mikrobiotę jelit, sprzyjając namnażaniu się dobroczynnych bakterii w świetle jelita grubego.
Wzbogacenie diety w nasiona babki jajowatej może również korzystnie wpłynąć na poziomy cholesterolu i cukru we krwi. Choć właściwości te w przypadku babki jajowatej nie zostały jak dotąd potwierdzone w badaniach naukowych, działanie to przypisuje się zawartej w babce jajowatej dużej ilości błonnika.
Dieta z odpowiednią ilością błonnika pomaga utrzymać zdrowie przewodu pokarmowego i całego organizmu. Ułatwia zachowanie prawidłowej masy ciała, dzięki czemu jest jednym z elementów profilaktyki otyłości oraz wielu chorób metabolicznych. Niektórzy badacze uważają, że nasiona babki jajowatej posiadają też właściwości przeciwbakteryjne.
Preparaty i leki na trawienie wykorzystywane są w łagodzeniu różnego rodzaju dolegliwości trawiennych. Babka jajowata jest szczególnie pomocna przy zaparciu. Zwiększa uwodnienie stolca i ułatwia jego wydalenie. Pomaga uregulować rytm wypróżnień i zapobiega zaparciu.
Babka jajowata – jak stosować?
Babka jajowata – jak przygotować? Babka jajowata na zaparcia, biegunkę czy też stosowana jako element zdrowej diety, może być spożywana na różne sposoby. Nie zaleca się jednak przyjmowania suchych łusek babki jajowatej w obawie o możliwe podrażnienie delikatnej śluzówki przewodu pokarmowego. Można natomiast przygotować z ich użyciem kleik czy też dodać nasiona babki jajowatej do jogurtu lub koktajlu. Przy spożywaniu babki jajowatej istotne jest picie większej ilości wody.
Babka jajowata – jak przygotować kleik z nasion babki? Wystarczy zalać 2-3 łyżki stołowe nasion babki jajowatej wodą o temperaturze pokojowej, a następnie odstawić na 15-20 minut. Zalecane jest spożywanie kleiku w postaci świeżej, krótko po jego przygotowaniu.
Przy zespole jelita drażliwego wskazane jest przyjmowanie 10-25 g błonnika rozpuszczalnego na dobę. Czym zastąpić babkę jajowatą? Aby dostarczać do organizmu odpowiednią ilość błonnika rozpuszczalnego, można też sięgnąć po babkę płesznik lub babkę lancetowatą. Owoce i warzywa również stanowią jego źródło. Jeśli babka jajowata stosowana jest przez osoby zdrowe, w celu wsparcia pracy przewodu pokarmowego, można przyjmować ją w ilości 10-15 g na dobę, w dawkach podzielonych.
Część ekspertów zaleca stopniowe zwiększanie zwartości babki jajowatej w codziennej diecie. Jeżeli pacjent do tej pory nie przyjmował łusek babki jajowatej, może zacząć od spożywania ich w ilości zaledwie kilku gramów na dobę. Z każdym kolejnym tygodniem można stopniowo zwiększać ich ilość aż do 10-15 g na dzień.
Babka jajowata – przeciwwskazania
Babka jajowata nie jest rekomendowana osobom z niedrożnym przełykiem lub jelitami, a także w przypadku trudności z przełykaniem. U pacjentów z przewlekłymi chorobami w obrębie przewodu pokarmowego wskazana jest konsultacja z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania nasion lub łusek babki jajowatej. Nie przy każdym bowiem schorzeniu korzystne jest zwiększenie ilości błonnika w diecie. W teorii, nadmierne spożycie błonnika może prowadzić do zaburzenia wchłaniania niektórych składników odżywczych z jelit. Badania z wykorzystaniem łusek babki jajowatej nie potwierdziły jednak, aby zmniejszała ona biodostępność witamin i składników mineralnych.
Warto podkreślić konieczność spożywania odpowiednio większej ilości płynów podczas suplementacji babki jajowatej. W przypadku bowiem picia małej ilości płynów i jednoczesnego przyjmowania dużej ilości nasion babki jajowatej zachodzi ryzyko zablokowania przez wytworzony przez nie żel drożności przewodu pokarmowego.
Babka jajowata może być wartościowym elementem diety zarówno u osób zdrowych, jak i pacjentów z wybranymi chorobami przewodu pokarmowego (np. IBS, przewlekłe zaparcie). Jej regularne spożywanie przywraca odpowiednią pracę jelit i zapobiega problemom z wypróżnieniem. Babka jajowata jest bezpieczna w stosowaniu i dobrze tolerowana. Warto jednak przyjmować ją w określonych, nie za wysokich dawkach oraz pamiętać o piciu większej ilości płynów.
Bibliografia
1. Sarfraz R.M., Khan H., Maheen S. Plantago ovata: A comprehensive review on cultivation, biochemical, pharmaceutical and pharmacological aspects. Acta Poloniae Pharmaceutica ñ Drug Research, Vol. 74 No. 3 pp. 739ñ746, 2017
2. Pietrzak A., Skrzydło-Radomańska B., Mulak A., et al. Guidelines on the management of irritable bowel syndrome. Gastroenterology Rev 2018; 13 (4): 167–196, doi: https://doi.org/10.5114/pg.2018.78343
3. Przybyszewska J., Kuźmiński A., Przybyszewski M., Popławski C. The role and therapeutic effectiveness of Plantago ovata seed husk (psyllium husk) in the prevention and non-pharmacological treatment of gastrointestinal diseases. Part 1. Clinical use of psyllium husk in the treatment of irritable bowel syndrome, ulcerative colitis, and colorectal cancer. Prz Gastroenterol. 2024;19(2):121-126. doi: 10.5114/pg.2024.139209. Epub 2024 Apr 29. PMID: 38939069; PMCID: PMC11200071
4. Oliver S.D. The long-term safety and tolerability of ispaghula husk. J R Soc Promot Health. 2000 Jun;120(2):107-11. doi: 10.1177/146642400012000208. PMID: 10944885
Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.