Jak działają izoflawony?

Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Izoflawony to wtórne metabolity roślin o szerokim spektrum działania biologicznego. Zalicza się je do fitoestrogenów (określanych też jako izoflawonoidy) – substancji roślinnych, które mogą naśladować działanie estrogenów w organizmie. Występują one głównie w roślinach strączkowych, zwłaszcza w soi. Dzięki swoim właściwościom izoflawony znalazły zastosowanie w wielu suplementach diety, lekach i kosmetykach. Jakie działanie wykazują izoflawony? Czym wyróżniają się izoflawony sojowe?

Jak działają izoflawony?
źródło: Freepik
Spis treści

Izoflawony co to?

Izoflawony należą do flawonoidów, czyli szerokiej grupy związków organicznych, stanowiących wtórne metabolity roślin wykazujących aktywność biologiczną. Izoflawony wyróżniają się wśród flawonoidów ze względu na specyficzną budowę chemiczną, która warunkuje ich działanie. Mają one grupy hydroksylowe (-OH) w podobnym ułożeniu, jak w cząsteczce 17-β-estradiolu. Chociaż ich budowa jest zbliżona do budowy hormonów steroidowych, nie są one pochodnymi cholesterolu. Dlatego też nazywa się je hormonami niesteroidowymi, które w organizmie ludzi, ale również zwierząt wykazują aktywność hormonalną. Mają powinowactwo do podobnych receptorów steroidowych. Z tego też względu izoflawony mogą się akumulować w organizmie. Ich obecność, przy dłuższym stosowaniu, stwierdza się m.in. w tkance gruczołów sutkowego kobiet i krokowego mężczyzn.

Natomiast po co rośliny wytwarzają izoflawony? Ich rola jest wielofunkcyjna i sprowadza się do pomocy w przetrwaniu w trudnych warunkach. Polega ona m.in. na:

·         Ochronie przed działaniem szkodliwych patogenów- izoflawony działają jak naturalne pestycydy i hamują wzrost grzybów i bakterii wywołujących choroby, wzmacniają odporność roślin,

·         Stymulacji wzrostu i rozwoju rośliny,

·         Ochronie przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi, 

·         Zwiększaniu konkurencyjności, co polega na wydzielaniu izoflawonów w celu zahamowania wzrostu innych roślin w okolicy, co przekłada się na zdobycie większej ilości składników odżywczych i wody. 

Izoflawony ze względu na swoje ważne działanie są rozpowszechnione w świecie roślin. Izoflawony gdzie występują najliczniej? Głównie w  roślinach strączkowych, tj. soja, soczewica, fasola, groch, ciecierzyca. Najwięcej izoflawonów znajduje się w soi, a zwłaszcza w prażonych nasionach i mące sojowej. Inne źródła tych związków to: szpinak, koniczyna czerwona, produkty zbożowe, ziemniaki, a także inne warzywa i owoce. Najważniejsze i dobrze poznane izoflawony to genisteina, daidzeina i glyciteina.

Przeczytaj artykuł: Gdzie najwięcej flawonoidów?

Izoflawony działanie

Rola izoflawonów w świecie roślin jest bardzo ważna. W istoty sposób oddziałują one również na organizm ludzki. Ich działanie wynika z ich specyficznej budowy chemicznej i strukturalnego podobieństwie do 17-β-estradiolu. Izoflawony mają zdolność wiązania się z receptorem estrogenowym, zarówno z jego formą α (ER-α), jak i formą β (ER-β). Takie połączenie prowadzi do aktywacji receptora i wywołania szeregu reakcji w organizmie zarówno w obrębie układu rozrodczego, jak również kostnego, nerwowego, gospodarki lipidowej oraz skóry. 

Izoflawonem często poddawanym badaniom, określającym jego wpływ na organizm jest genisteina. Jej powinowactwo do ER-β jest ok. 30-krotnie większe niż do ER-α. Ten izoflawon w stężeniu ok. 100 nM jest w stanie wywołać podobny efekt jak endogenny 17-β-estradiol w stężeniu fizjologicznym. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł: Działanie genisteiny.

 

Co więcej, izoflawony powodują wzrost syntezy globuliny, która wiąże hormony płciowe. Związek ten odpowiada za transport hormonów we krwi i reguluje ich uwalnianie w miejscu działania. 

 

Wpływ na gospodarkę hormonalną, a tym samym łagodzenie objawów menopauzy, czy zmniejszenie ryzyka osteoporozy poprzez wsparcie mineralizacji kości, to nie jedyne działanie w organizmie, jakie wywołują izoflawony. Jakie efekty działania są im jeszcze przypisywane?

·         Obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy,

·         Regulacja ciśnienia krwi i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych,

·         Ochrona przed chorobami serca poprzez działanie przeciwzapalne,

·         Hamowanie namnażanie komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka piersi i prostaty,

·         Spadek ryzyka mutacji DNA, poprzez działanie antyoksydacyjne,

·         Efekt przeciwstarzeniowy, ponieważ wspomagają syntezę kolagenu,

·         Wzrost nawilżenia skóry i redukcja zmarszczek,

·         Wzmacnianie włosów, zapobieganie ich wypadaniu.

 

 

Produkty zawierające izoflawony

     

     

    Izoflawony sojowe właściwości, działanie, zastosowanie

    Na szczególną uwagę zasługują izoflawony sojowe, najbardziej rozpowszechnione w farmacji. Nic dziwnego, ponieważ soja jest naturalnie jednym z najbogatszych źródeł izoflawonów, co sprawia, że jest najczęściej wykorzystywaną rośliną do ich pozyskiwania. W porównaniu do innych roślin zawiera ona największe ilości genisteiny, daidzeiny i glicyteiny, czyli związków o silnym działaniu estrogenopodobnym i antyoksydacyjnym.

    Izoflawony sojowe działanie wykazują takie samo, jak związki tego typu pozyskiwane z innych roślin. Przede wszystkim znalazły zastosowanie w preparatach łagodzących objawy menopauzy. Te naturalne składniki pozwalają regulować gospodarkę hormonalną, bez wywoływania efektów ubocznych, charakterystycznych dla syntetycznych estrogenów. Ponadto izoflawony sojowe są dobrze przyswajane przez organizm.

    Tabletki na menopauzę mogą zawierać w swoim składzie również izoflawony pozyskiwane z innych roślin, m.in. koniczyny czerwonej, pluskwicy groniastej, czy nasion lnu. Bez względu na  pochodzenie wyciągu należy sprawdzić, czy został on odpowiednio wystandaryzowany na zawartość składników aktywnych. Producent podaje wówczas konkretną ilość izoflawonów w pojedynczej dawce preparatu, a czasem nawet zawartość genisteiny. 

     

     

    Izoflawony sojowe skutki uboczne i bezpieczeństwo stosowania

    Popularne preparaty na menopauzę zawierają głównie izoflawony sojowe. Opinie na ich temat są zwykle pozytywne, pod warunkiem że kobieta zmaga się z łagodnymi objawami klimakterium. Gdy symptomy te są mocno nasilone, wówczas konieczna jest konsultacja z lekarzem i rozważenie hormonalnej terapii zastępczej (HTZ). Mówi się, że izoflawony to naturalna alternatywa dla syntetycznych związków hormonalnych. Jest to prawdą, ale czy ta alternatywa będzie odpowiednia dla danej pacjentki, w dużym stopniu zależy od jej indywidualnego samopoczucia, stanu zdrowia i wyników badań. Najlepiej jeśli decyzję o leczeniu i suplementacji, mającej na celu łagodzenie objawów menopauzy, podejmie lekarz. 

    Na pewno izoflawony sojowe są łagodniejsze dla organizmu i wywołują mniej działań niepożądanych. Bo chociaż HTZ jest zdecydowanie najskuteczniejszą metodą leczenia dolegliwości związanych z menopauzą, jednak zwiększa ona ryzyko występowania raka piersi i incydentów zakrzepowo-zatorowych. Stąd też kobiety często decydują się na preparaty zawierające izoflawony sojowe. Tym bardziej, że związki te mają udowodnione działanie antynowotworowe oraz zmniejszają ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych. Jak pokazują badania, regularne uzupełnianie diety o te składniki sprawdza się w wielu przypadkach w zapobieganiu uderzeniom gorąca oraz utraty masy kostnej. Bezpieczna, prowadzona na własną rękę suplementacja powinna trwać około 6 miesięcy. Po tym czasie warto skonsultować się z lekarzem, w celu jej ewentualnego kontynuowania. Wizyta u specjalisty jest również konieczna, gdy mimo wdrożenia suplementacji pacjenta nadal odczuwa dokuczliwe objawy menopauzy lub nasiliły się one w trakcie stosowania tabletek na klimakterium dostępnych bez recepty.

     

     

    Izoflawony w kosmetykach

    Izoflawony sojowe-menopauza: to pierwsza myśl, jaka kojarzy nam się z wykorzystaniem tych związków. Ze względu na swoje właściwości, znalazły one również zastosowanie w kosmetologii. Są wykorzystywane w kosmetykach przeciwstarzeniowych, regenerujących i ochronnych. Dzięki swojej strukturze podobnej do estrogenów, wpływają na skórę w sposób odmładzający, nawilżający i ochronny. Szczególnie cenione są izoflawony sojowe (genisteina, daidzeina) i koniczynowe (biochanina A, formononetyna), które to pomagają w walce ze zmarszczkami, wiotczeniem skóry, przebarwieniami oraz stresem oksydacyjnym.

    Dlatego też izoflawony znaleźć można w kremach, balsamach, serach, a nawet kosmetykach wzmacniających włosy. Preparaty z izoflawonami dedykowane są do cery dojrzałej, ze szczególnym uwzględnieniem pań w okresie menopauzy, cery wysuszonej, skłonnej do przebarwień, a także narażonej na stres oksydacyjny, tj. dla osób palących i mieszkańców zanieczyszczonych aglomeracji. 

    Izoflawony to związki swoją budową przypominające hormony steroidowe i chociaż nie są pochodnymi cholesterolu, to wykazują podobne działanie do 17-β-estradiolu. Ze względu na dobre efekty ich suplementacji czy stosowania jako substancje lecznicze, a także wysoki profil bezpieczeństwa oraz inne prozdrowotne działania, wykorzystywane są w wielu farmaceutykach, głównie w preparatach łagodzących objawy menopauzy, ale również w kosmetykach do cery dojrzałej.

    Bibliografia

    1.       Bijak M. i inni; Izoflawony jako alternatywa dla terapii hormonalnej wieku menopauzalnego; Przegląd Menopauzalny 2010; 6: 402–406.

    2.       Bachanek I., Czauderna A.; Izoflawony- struktura, aktywność biologiczna oraz metody oznaczania przy użyciu wysokosprawnej chromatografii cieczowej; Wiadomości Chemiczne 2014; 68: 661-681.

    3.       Forma E., Szymczyk A., Krześlak A.; Wybrane ksenoestrogeny i ich wpływ na zdrowie człowieka; Folia Medica Lodziensia 2013; 40(1):79-97.

    4.       Majewska M., Czeczot H.; Flawonoidy w profilaktyce i terapii; Farm Pol 2009; 65(5): 369-377.

    5.       Kwiatkowska E.; Fitoestrogeny w zapobieganiu osteoporozie; Przegląd Menopauzalny 2007; 5: 306–309.

    6.       Prescha A., Biernat J.; Wpływ fitoestrogenów pokarmowych na organizm człowieka; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. 2008, 41(3): 209–214.

    Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

    Tagi:

    Zobacz więcej artykułów

    • Flawonoidy – co to takiego, gdzie jest ich najwięcej, przykłady
      Flawonoidy
      Flawonoidy – co to takiego, gdzie jest ich najwięcej, przykłady

      Wiele osób szuka naturalnych substancji jako alternatywy to wielu środków farmakologicznych. Nic więc dziwnego, że szczególne zainteresowanie budzą szeroko rozpowszechnione w świecie roślin polifenole, a wśród nich wykazujące ciekawe właściwości biologiczne- flawonoidy. Udowodniono już w licznych badaniach ich działanie m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antyagregacyjne oraz moczopędne, co daje perspektywy ich szerokiego wykorzystania w wielu terapiach i profilaktyce. W jakich preparatach można spotkać flawonoidy? Jakie są ich rodzaje?

    • Flawony – czym są? Ich źródła i rola
      Flawony
      Flawony – czym są? Ich źródła i rola

      Flawony, takie jak apigenina czy luteolina, występują w wielu warzywach, roślinach i napojach. Są to związki charakteryzujące się stosunkowo wysoką stabilnością. W kontekście zdrowia człowieka, istotne jest przede wszystkim ich działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Czym są flawony? Które produkty spożywcze są szczególnie bogate w te związki?

    • Flawonole – czym są?
      Flawonole
      Flawonole – czym są?

      Flawonole to grupa związków należących do flawonoidów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kwercetyna, stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń, której przypisuje się również wysoki potencjał w zapobieganiu chorobom nowotworowym. 

    • Apigenina – co to jest? Właściwości, działanie, przeciwwskazania
      Apigenina
      Apigenina – co to jest? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

      Świat roślin kryje w sobie bogactwo związków, korzystnie wpływających na zdrowie. Jednym z nich jest bohaterka dzisiejszego wpisu – apigenina. Ceniona ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne apigenina ułatwia zasypianie, wspiera nastrój i pamięć, a nawet stymuluje wzrost włosów. Jakie są właściwości apigeniny i na co pomaga ten związek? Jak ją dawkować? I czy apigenina powoduje skutki uboczne?

    • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?
      Resweratrol
      Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

      Resweratrol kojarzony jest jako składnik winogrona i wina. Przypisuje się mu liczne właściwości prozdrowotne, w tym m.in. ochronny wpływ na naczynia krwionośne i działanie przeciwstarzeniowe. W jakich innych produktach spożywczych oraz suplementach obecny jest resweratrol? Na co pomaga ten związek i jak długo można go suplementować?