Flawonoidy – co to takiego, gdzie jest ich najwięcej, przykłady

Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Wiele osób szuka naturalnych substancji jako alternatywy to wielu środków farmakologicznych. Nic więc dziwnego, że szczególne zainteresowanie budzą szeroko rozpowszechnione w świecie roślin polifenole, a wśród nich wykazujące ciekawe właściwości biologiczne- flawonoidy. Udowodniono już w licznych badaniach ich działanie m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antyagregacyjne oraz moczopędne, co daje perspektywy ich szerokiego wykorzystania w wielu terapiach i profilaktyce. W jakich preparatach można spotkać flawonoidy? Jakie są ich rodzaje?

Flawonoidy – co to takiego, gdzie jest ich najwięcej, przykłady
źródło: Freepik
Spis treści

Flawonoidy- co to?

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne należące do polifenoli, które są wtórnymi metabolitami roślinnymi. Jeśli chodzi o ich budowę chemiczną, to charakteryzują się one podobną strukturą bazową. Ze względu na różnice w budowie grup pobocznych związki flawonoidowe dzieli się na: 

·         Flawanony (naryngenina, naryngina, hesperetyna, hesperedyna)- występują głównie w selerze, pietruszce, cytrusach, mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne,

·         Flawanole (epikatechina, epigallokatechina, katechina)- występują w zielonej herbacie, winie, kakao, znane są z silnych właściwości antyoksydacyjnych,

·         Flawony (apigenina, diosmetyna, luteolina)- przeczytaj: czym są flawony,

·         Izoflawony (daidzeina, genisteina)- znajdują się głównie w soi i roślinach strączkowych, działają jak fitoestrogeny, korzystnie wpływając na gospodarkę hormonalną; przeczytaj: w czym są izoflawony,

·         Flawonole (kwercetyna, kemferol, mirecytyna, fisteina, morina)- obecne w cebuli, jabłkach, herbacie, wzmacniają naczynia krwionośne,

·         Antocyjany (cyjanidyna, pelargonidyna, malwidin)- odpowiadają za czerwoną, niebieską i fioletową barwę owoców, np. jagód, aronii, wiśni, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają wzrok.

Niektóre flawonoidy (izoflawony), podobnie jak lignany , zalicza się do fitoestrogenów. Są to związki pochodzenia roślinnego, które mimo różnej budowy działają podobnie do estrogenów, chociaż znacznie słabej. Do klasy fitoestrogenów zalicza się również stilbeny, w tym silny antyoksydant- resweratrol.

Związki flawonoidowe występują powszechnie w liściach, kwiatach, owocach i nasionach roślin. Dotychczas opisano ich już około 4000. Po co rośliny wytwarzają flawonoidy? Pełnią one wiele biologicznych funkcji, m.in. nadają im barwę (od żółtej w owocach cytrusowych po granatową w owocach jagodowych), chronią je przed promieniowaniem UV, działają jako naturalne przeciwutleniacze, czy wspomagają odporność roślin na patogeny, a dodatkowo mogą pełnić funkcje hormonów roślinnych, regulatorów wzrostu i kofaktorów wielu reakcji enzymatycznych. Ze względu na ich bardzo cenne właściwości dla roślin zaczęto doszukiwać się korzystnego działania na organizm ludzki, tym bardziej, że skoro związki te występują licznie w świecie roślin, stanowiąc ważny element codziennej diety. Zarówno w badaniach in vitro jak i in vivo udowodniono, że flawonoidy mają ogromne znaczenie prozdrowotne – chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wzmacniają naczynia krwionośne, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także wiele innych działań.

 

 

Flawonoidy- właściwości i działanie

Ze względu na szeroki zakres biologicznego działania, flawonoidy są bardzo ciekawą grupą związków występujących naturalnie w środowisku roślinnym, a tym samym podlegają one licznym badaniom naukowym. Struktura chemiczna i obecność różnych grup w ich cząsteczkach sprawia, że wykazują dużą aktywność i w różny sposób oddziałują na metabolizm komórkowy. Flawonoidy działanie:

·         Antyoksydacyjne- aktywność antyoksydacyjna flawonoidów odbywa się dzięki różnym mechanizmom działania, m.in. wychwytywaniu wolnych rodników tlenowych i ich reaktywnych form oraz hamowania ich wytwarzania w komórkach. Dodatkowo pośrednio mogą one chelatować jony metali przejściowych, przerywać kaskadę reakcji wolnorodnikowych i ochraniać niskocząsteczkowe antyoksydanty. Tego typu działanie ma ogromne znaczenie w  leczeniu stanów zapalnych, miażdżycy, cukrzycy, jak również w przypadku pacjentów onkologicznych. Ponadto flawonoidy (kwercetyna i rutyna) wykazują działanie ochronne na witaminy C i E oraz mogą zwiększać stabilność błon biologicznych (genisteina). Warto zwrócić uwagę, że w określonych warunkach flawonoidy mogą wykazywać również działanie prooksydacyjne i cytotoksyczne w komórkach.

·         Przeciwzapalne- hamują aktywności 5-lipooksygenazy (5-LOX) i cyklooksygenazy (COX, zwłaszcza COX-2), blokując tym samym kaskadę stanu zapalnego, m.in. kwercetyna galangina, apigenina, naryngenina, baikaleina. Podczas reakcji zapalnej dochodzi do powstawania dużych ilości reaktywnych form tlenu, które mogą uszkadzać włókna kolagenowe i niszczyć naczynia krwionośne. Temu procesowi również zapobiegają fawonoidy, poprawiając znacznie stan naczyń.

·         Przeciwalergiczne- oddziałują na komórki układu immunologicznego. Przykładami flawonoidów o właściwościach przeciwalergicznych są kwercetyna i luteolina, bajkaleina, które oprócz obniżania syntezy mediatorów zapalnych hamują również uwalnianie histaminy z mastocytów. Inny flawonoid- hispidulina może znaleźć zastosowanie u pacjentów leczących się na astmę, ponieważ działa rozluźniająco na mięśnie tchawicy.

·         Estrogenne- podobieństwo budowy flawonoidów (głównie izoflawonów, np. genisteiny czy daidzeiny) do estrogenów sprawia, że wykazują one wysokie powinowactwo do receptorów estrogenowych α występujących głównie w gruczole sutkowym, endometrium czy jajnikach i receptorów β w mózgu, nerkach, naczyniach krwionośnych, płucach i kościach. Obecnie izoflawony wykorzystuje się głównie w łagodzeniu objawów i następstw menopauzy. 

Ze względu na powyższe właściwości flawonoidy mogą być szeroko wykorzystywane w medycynie, zarówno w profilaktyce wielu schorzeń, jak i w łagodzeniu ich objawów. Mechanizmy tych efektów są w wielu przypadkach bardzo złożone i rzadko kiedy bazują tylko na jednej ścieżce aktywności. Mowa tutaj o korzystnych efektach stosowania flawonoidów u pacjentów onkologicznych, zmagających się z miażdżycą, nadciśnieniem, stanami zapalnymi, chorobami autoimmunologicznymi, cukrzycą, słabą odpornością i skłonności do nawracających infekcji wirusowych i bakteryjnych, z wysokim ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, Parkinsona), jak również kobiet w okresie menopauzy.

Produkty zawierające flawonoidy

     

     

    Flawonoidy gdzie występują?

    Flawonoidy występują w wielu produktach pochodzenia roślinnego, zarówno tych świeżych, jak i przetworzonych. Dlatego też najlepszym ich źródłem jest codzienna dieta, w tym taka bogata w warzywa i owoce, tj. cebulę, pomidory, paprykę, brokuły, owoce cytrusowe, jabłka, jagody, czarne porzeczki oraz winogrona. Związki flawonoidowe występują również w niektórych zbożach, nasionach roślin strączkowych, przyprawach (mięta, oregano, lubczyk, moringa, szafran), a także w czerwonym winie, herbacie (zwłaszcza zielonej), kawie i kakao. 

    Bogatym źródłem flawonoidów są czerwone wino i sok z grejpfruta, a także gorzka, ciemna czekolada z zawartością kakao powyżej 70%. 

    Wiele badań pokazuje, że dieta bogata w związki flawonoidowe korzystnie wpływa na łagodzenie objawów chorób układu krążenia i zmniejsza śmiertelność spowodowaną incydentami sercowo-naczyniowymi. Dlatego też, aby zmniejszyć ryzyko występowania wielu chorób cywilizacyjnych, do których można zaliczyć m.in. miażdżycę, cukrzycę, nadciśnienie należy do codziennego menu wprowadzać duże ilości warzyw, owoców, a także innych produktów bogatych we flawonoidy. Jeśli dieta jest jednak uboga w te składniki, można rozważyć właściwą suplementację.

     

     

    Flawonoidy w kosmetyce i suplementach diety i lekach

    Ze względu na swoje udowodnione działanie wiele związków flawonoidowych, wyizolowanych w odpowiedni sposób, znajduje się w składzie leków, suplementów i kosmetyków. Sporo aptecznych specyfików pochodzenia roślinnego bogatych jest w cały zestaw flawonoidów, ponieważ zawiera roślinne ekstrakty bogate w te związki, np. wyciągi z kwiatostanu i owoców głogu, kwiatu bzu czarnego, kwiatostanu lipy, z grejpfruta. Alternatywę stanowią również zawierające flawonoidy zioła do zaparzania, tj. herbaty i zioła sypkie. 

    W jakich preparatach można znaleźć związki flawonoidowe? W składzie produktów wzmacniających naczynia krwionośne obecne są zwykle rutyna, diosmina, hesperydynę, natomiast w tych wspomagających wątrobę- sylimaryna. Co więcej, izoflawon– genisteina znajduje się wśród składników wykorzystywanych w profilaktyce i łagodzeniu objawów menopauzy. Również preparaty na skórę i paznokcie zawierają w swoim składzie oprócz szeregu witamin i minerałów także flawonoidy. Najbardziej charakterystyczna jest izokwercytyna, zawarta w liściach skrzypu. Preparatów bogatych w związki flawonoidowe jest znacznie więcej- kto nie zna wapna na alergię z kwercetyną, a w czasie przeziębienia nie sięgał po rutynę z witaminą C? Szerokie spektrum aktywności sprawia, że apteczne półki są pełne preparatów zawierających flawonoidy. Należy jednak pamiętać, że jeśli chodzi o suplementację, powinna być ona rozważna, nawet jeśli chodzi o tego typu korzystnie działające składniki, a gdy nie ma wskazań medycznych, podstawowym źródłem flawonoidów powinna być zróżnicowana i zbilansowana dieta. 

    Flawonoidy znalazły swoje zastosowanie również jako składniki kosmetyków. Ze względu na silne działanie antyoksydacyjny, zabezpieczenie przed degradacją kwasu hialuronowego, korzystny wpływ na syntezę kolagenu, a także ochronę tego białka przed niszczeniem, sprawdzają się jako składniki preparatów do pielęgnacji suchej i dojrzałej cery. Efekty stosowania kosmetyków z flawonoidami pozwalają wygładzić skórę, zmiękczyć naskórek i dodać cerze blasku. Kwercetyna czy hesperydyna znalazły zastosowanie w kremach do cery naczynkowej. Ich korzystny wpływ na naczynia krwionośne pozwala wzmocnić je i zniwelować powstawania mało estetycznych pajączków i zaczerwienień. 

    Co to są flawonoidy? Chciałoby się powiedzieć- naturalne panaceum na wiele schorzeń. Oczywiście jest w tym trochę prawdy, ale podczas ich stosowania należy zachować przede wszystkim umiar i rozwagę, pamiętając, że ich głównym źródłem jest pożywienie. Sięganie po leki i suplementy zawierające wybrane flawonoidy powinna odbywać się w określonych przypadkach, a w niektórych sytuacjach pod kontrolą lekarza.

    Bibliografia

    1.       Majewska M., Czeczot H.; Flawonoidy w profilaktyce i terapii; Farm Pol 2009; 65(5): 369-377.

    2.       Florkowska K. i inni; Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy; Probl Hig Epidemiol 2017; 98(3): 217-225.

    3.       Sergiel I.; Flawonoidy – naturalne związki o potencjale przeciwwirusowym i przeciwnowotworowym; DOI: https://doi.org/10.18388/pb.2017_563.

    4.       Maciejewska P., Skrzypczak N., Kowalkowska A.; Moda na flawonoidy – o co tyle szumu?; Tutoring Gedanensis 2021; 6(3): 55-64; DOI: https://doi.org/10.26881/tutg.2021.3.05.

    5.       Serafini M., Peluso I., Raguzzini A.; Antioxidants and the immune system Flavonoids as anti-inflammatory agents; Proceedings of the Nutrition Society 2010: 69: 273–278.

    Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

    Tagi:

    Zobacz więcej artykułów

    • Witamina C
      witamina C
      Witamina C - właściwości, działanie i zastosowanie

      O witaminie C krąży tak wiele przekonań, że trudno byłoby rozstrzygnąć je wszystkie w jednym artykule. Postaramy się jednak przedstawić fakty na temat tego, czy witamina C wpływa na przeziębienie, czy wlewy z witaminy C na raka mogą być jedną z opcji leczenia nowotworów, a także jakie dodatkowe właściwości posiada kwas L-askorbinowy.

       

    • Witamina C 1000 - czy można podawać dzieciom
      witamina C
      Witamina C 1000 - czy można podawać dzieciom?

      Witamina C należy do składników immunomodulujących. Oznacza to, że wpływa ona korzystnie na funkcjonowanie komórek układu odpornościowego. Bez wątpienia witamina C dla dzieci to bardzo ważny składnik w ich diecie w sezonie infekcyjnym. Czy tylko wtedy? Kiedy warto uzupełniać dietę dziecka o witaminę C, jak dobrać odpowiednią dawkę? 

    • Najlepsza witamina D3 - jak wybrać lek i suplement z witaminą D
      witamina D
      Najlepsza witamina D3 - jak wybrać lek i suplement z witaminą D

      Witamina D lub inaczej D3 to jeden z najczęściej wybieranych leków bez recepty lub suplementów diety w aptece. Nie dzieje się tak bez powodu. Świadomość związana z cholekalcyferolem (witaminą D) jest większa niż kilka lat temu. Do głosu dochodzi również fakt nowych, do tej pory nieznanych właściwości witaminy D. Dlatego też warto wybierać witaminę D świadomie. Wiele osób zastanawia się nad różnicą między lekiem a suplementem z witaminą D. Oprócz tego istotna jest kwestia dawki - szkodliwy jest jej niedobór, ale i nadmiar. Jak świadomie wybrać preparat z witaminą D?

    • Hemochromatoza (nadmiar żelaza) - objawy, przyczyny, leczenie, skutki
      żelazo
      Hemochromatoza (nadmiar żelaza) - objawy, przyczyny, leczenie, skutki

      Nadmiar żelaza bywa niebezpieczny i niesie za sobą poważne skutki zdrowotne. Predyspozycje genetyczne do kumulowania się pierwiastka w organizmie może mieć nawet 1 na 200 noworodków. Co w przypadku nadmiernej podaży żelaza w diecie niesie za sobą szereg niepokojących objawów. Jaki poziom żelaza jest niebezpieczny? Czy przedawkowanie żelaza jest możliwe? Jakie są przyczyny zaburzenia? Jak się ono objawia i czy możliwe jest jego leczenie?

    • Chrom – właściwości, rola w organizmie i suplementacja
      chrom
      Chrom – właściwości, rola w organizmie i suplementacja

      Chrom to ważny pierwiastek dla człowieka. Chociaż jego ilość w organizmie jest zaledwie śladowa, zapewnia on prawidłowy metabolizm cukrów i tłuszczy. Jak objawia się niedobór chromu? Dla kogo zalecana jest suplementacja tym pierwiastkiem? Kiedy chrom bywa niebezpieczny?