Produkty bogate w cynk – co jest jego najlepszym źródłem?

Listopad 08, 2024
Dominika Pagacz - Tokarek
Dominika Pagacz - Tokarek

magister farmacji

Cynk – w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej? Czy pokarmy pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem cynku? W jakim konkretnym produkcie znajdują się największe ilości tego mikroelementu?

Produkty bogate w cynk – co jest jego najlepszym źródłem?
źródło: Freepik
Spis treści

Cynk – gdzie występuje?

Rola cynku w organizmie jest zróżnicowana. Pierwiastek ten wpływa na liczne reakcje zachodzące w ciele, warunkując ich prawidłowy przebieg. W czym jest cynk? Znajduje się on w wielu powszechnie spożywanych pokarmach. Obecny jest zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 

 

Źródła cynku to również leki i suplementy diety. Liczne zestawy witamin zawierają w składzie cynk. Dostępne są też preparaty, w których jest on jedynym składnikiem aktywnym. Tabletki z cynkiem są często stosowane na wzmocnienie układu immunologicznego, a także w celu poprawy stanu włosów i skóry. Cynk jest też składnikiem preparatów wspomagających płodność. O ile celem jest wzbogacenie codziennej diety w cynk, można sięgnąć po suplement diety. Przykładowe preparaty to Naturell Cynk Organiczny + C, Cynek + SR i Chela-Cynk. Jeśli jednak potwierdzony został niedobór tego związku, konieczne jest zastosowanie produktu leczniczego. W czym jest cynk? Lek z cynkiem to np. Zincas lub Zinkorot.

 

Cynk – źródła tego mikroelementu to dieta oraz preparaty apteczne. W jakich produktach jest cynk? Znaleźć go można w wielu powszechnie spożywanych pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Produkty mięsne są znacznie lepszym źródłem cynku.

 

Cynk w jedzeniu – w jakich produktach jest go najwięcej?

W jakich produktach jest cynk? Najlepsze źródła cynku to produkty pochodzenia zwierzęcego. Co zawiera cynk? Najwięcej cynku znajduje się w ostrygach. Zawartość cynku w ostrygach szacowana jest na niemal 170 mg w 100 g produktu. Jest to wielokrotnie więcej niż w jakimkolwiek innym produkcie spożywczym. Dobrym źródłem cynku jest też wołowina i wieprzowina.

 

Cynk – gdzie występuje poza produktami pochodzenia mięsnego? Cynk w diecie obecny jest też w różnorodnych produktach roślinnych. Znajdziemy go w jajach, mleku i pokarmach pochodzenia mlecznego. Spore ilości cynku są też w imbirze i pestkach dyni. Fasola biała, gotowana soczewica, ryż brązowy i kasza gryczana również stanowią źródła cynku. Niewielkie ilości tego pierwiastka znajdują się też w pomidorach koktajlowych, brokułach i borówkach. W owocach cynku jest jednak bardzo mało.

 

 

Produkty zawierające cynk

 

 

Cynk w jedzeniu – co zaburza jego wchłanianie?

Cynk w diecie nie występuje jako pojedynczy związek. Obecność dodatkowych składników w istotny sposób wpływa na przyswajalność cynku z przewodu pokarmowego. Szacuje się, że ilość wchłanianego z pożywienia cynku waha się w zakresie od 5 do nawet 50%. Cynk – produkty pochodzenia roślinnego zawierają błonnik, szczawiany i fityniany, które ograniczają przyswajanie tego pierwiastka. W pokarmach roślinnych wymienionych związków jest sporo. Dlatego też trudno jest zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na cynk jedynie produktami roślinnymi. Jest to możliwe, ale dieta musi być dobrze zbilansowana i zróżnicowana.

 

Cynk w jedzeniu bogatym w wapń, żelazo lub miedź również może słabo się przyswoić. Pierwiastki te ograniczają wchłanianie cynku. Negatywny wpływ na jego przyswajalność ma też alkohol. Warto dodać, że chcąc zwiększyć zawartość cynku w codziennej diecie, korzystne jest oddzielne spożywanie posiłków, które stanowią dobre źródło cynku. Łączenie bowiem pokarmów zwierzęcych, w których znajduje się dużo cynku, z produktami roślinnymi, w których obecne są substancje ograniczające jego wchłanianie, w ostatecznym rozrachunku wiąże się z nie w pełni efektywnym przyswajaniem cynku z diety.

 

Cynk – w czym jest? Najwięcej cynku znajdziemy w ostrygach. Jest w nich wielokrotnie więcej cynku niż w innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Warzywa i owoce zawierają stosunkowo małe ilości cynku.

 

Cynk w produktach spożywczych – czy pokrywa w pełni zapotrzebowanie organizmu?

Cynk w diecie – czy wystarczy do pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten związek? Czy konieczna jest suplementacja? U większości osób o dobrym stanie zdrowia i nieobciążonych chorobami zaburzającymi wchłanianie składników odżywczych, dieta może w całości pokryć zapotrzebowanie na cynk. Musi być jednak różnorodna i zdrowa. W pewnych sytuacjach, zapotrzebowanie na cynk wzrasta. Dotyczy to m.in. okresu ciąży i laktacji. Zapotrzebowanie na cynk przy karmieniu piersią wzrasta o 50%. W trakcie ciąży oraz podczas karmienia warto więc zwrócić uwagę na zwiększenie spożycia produktów bogatych w cynk.

 

U osób, u których dieta jest uboga w cynk, warto rozważyć suplementację. Cynk stosowany jest przez wiele osób w celu wsparcia libido (poziom libido a styl życia), poprawy funkcji rozrodczych, a także poprawy stanu skóry i włosów. Wielu rodziców podaje cynk swoim pociechom, aby wzmocnić odporność dziecka. Stosowanie cynku może przynieść korzystne efekty, jeśli rozpoczynane jest w krótkim czasie po wystąpieniu pierwszych oznak infekcji.

 

 

Cynk – produkty spożywcze o największej zawartości tego pierwiastka to zdecydowanie te pochodzące od zwierząt. Cynk występuje też dość powszechnie w preparatach aptecznych. Można znaleźć go w zestawach witamin, pastylkach na gardło, preparatach na odporność czy też innego rodzaju suplementach. Zbilansowana dieta w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na ten składnik mineralny.  W okresach wzrostu zapotrzebowania warto wzbogacić spożywane posiłki o produkty bogate w cynk, a w razie potrzeby wprowadzić również suplementację tego mikroelementu.

Bibliografia

1.       Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020

2.       Szcześniak M., Grimling B., Meler J. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol 2014, 70 (7), 363-366

3.       Rabinovich D., Smadi Y. Zinc. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/

Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

Tagi:

Zobacz więcej artykułów

  • Witamina B1. Kiedy jesteśmy narażeni na jej niedobór?
    witamina b1
    Luty 07, 2024
    Witamina B1. Kiedy jesteśmy narażeni na jej niedobór?

    Witamina B1 to pierwsza odkryta witamina z grupy B. Ciężki niedobór tego związku może skutkować nieodwracalnymi zmianami w układzie nerwowym, znacząco zaburzającymi komfort życia pacjenta. Kto jest najbardziej narażony na niedobór witaminy B1? Na co działa tiamina i do czego jest potrzebna?

    Dominika Pagacz - Tokarek magister farmacji Dominika Pagacz - Tokarek
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru. Gdzie występuje witamina B5?
    witamina b
    Luty 12, 2024
    Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru. Gdzie występuje witamina B5?

    Niedobór witaminy B5 dotyczy głównie pacjentów niedożywionych. U pozostałej części populacji zdarza się rzadko, głównie ze względu na powszechne występowanie kwasu pantotenowego w żywności. Czym charakteryzuje się witamina B5? Na co pomaga ten związek? Jak może objawiać się jego niedobór, a jak nadmiar?

    Dominika Pagacz - Tokarek magister farmacji Dominika Pagacz - Tokarek
  • Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?
    witamina b
    Luty 12, 2024
    Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?

    Witamina B2 bierze udział w procesie wytwarzania energii, przemianach metabolicznych wielu związków oraz utrzymywaniu odpowiedniego poziomu homocysteiny. Ile witaminy B2 potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Czy warto stosować witaminę B2 na zajady? W czym jest witamina B2?

    Dominika Pagacz - Tokarek magister farmacji Dominika Pagacz - Tokarek
  • Selen – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru
    selen
    Listopad 07, 2024
    Selen – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru

    Zróżnicowana dieta może w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu na selen. Jakie właściwości posiada ten pierwiastek? Jakie są objawy niedoboru selenu? Poznaj dzienną dawkę selenu oraz dowiedz się, czym może grozić jego nadmierna suplementacja!

    Dominika Pagacz - Tokarek magister farmacji Dominika Pagacz - Tokarek
  • Źródła selenu w jedzeniu – poznaj produkty bogate w selen
    selen
    Listopad 07, 2024
    Źródła selenu w jedzeniu – poznaj produkty bogate w selen

    Selen występuje w wielu produktach spożywczych. Co zawiera selen? W czym jest ten pierwiastek? Czy dostępne są leki z selenem bez recepty?

    Dominika Pagacz - Tokarek magister farmacji Dominika Pagacz - Tokarek