Produkty bogate w cynk – co jest jego najlepszym źródłem?
magister farmacji
Cynk – w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej? Czy pokarmy pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem cynku? W jakim konkretnym produkcie znajdują się największe ilości tego mikroelementu?
Cynk – w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej? Czy pokarmy pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem cynku? W jakim konkretnym produkcie znajdują się największe ilości tego mikroelementu?
Cynk – gdzie występuje?
Rola cynku w organizmie jest zróżnicowana. Pierwiastek ten wpływa na liczne reakcje zachodzące w ciele, warunkując ich prawidłowy przebieg. W czym jest cynk? Znajduje się on w wielu powszechnie spożywanych pokarmach. Obecny jest zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Źródła cynku to również leki i suplementy diety. Liczne zestawy witamin zawierają w składzie cynk. Dostępne są też preparaty, w których jest on jedynym składnikiem aktywnym. Tabletki z cynkiem są często stosowane na wzmocnienie układu immunologicznego, a także w celu poprawy stanu włosów i skóry. Cynk jest też składnikiem preparatów wspomagających płodność. O ile celem jest wzbogacenie codziennej diety w cynk, można sięgnąć po suplement diety. Przykładowe preparaty to Naturell Cynk Organiczny + C, Cynek + SR i Chela-Cynk. Jeśli jednak potwierdzony został niedobór tego związku, konieczne jest zastosowanie produktu leczniczego. W czym jest cynk? Lek z cynkiem to np. Zincas lub Zinkorot.
Cynk – źródła tego mikroelementu to dieta oraz preparaty apteczne. W jakich produktach jest cynk? Znaleźć go można w wielu powszechnie spożywanych pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Produkty mięsne są znacznie lepszym źródłem cynku.
Cynk w jedzeniu – w jakich produktach jest go najwięcej?
W jakich produktach jest cynk? Najlepsze źródła cynku to produkty pochodzenia zwierzęcego. Co zawiera cynk? Najwięcej cynku znajduje się w ostrygach. Zawartość cynku w ostrygach szacowana jest na niemal 170 mg w 100 g produktu. Jest to wielokrotnie więcej niż w jakimkolwiek innym produkcie spożywczym. Dobrym źródłem cynku jest też wołowina i wieprzowina.
Cynk – gdzie występuje poza produktami pochodzenia mięsnego? Cynk w diecie obecny jest też w różnorodnych produktach roślinnych. Znajdziemy go w jajach, mleku i pokarmach pochodzenia mlecznego. Spore ilości cynku są też w imbirze i pestkach dyni. Fasola biała, gotowana soczewica, ryż brązowy i kasza gryczana również stanowią źródła cynku. Niewielkie ilości tego pierwiastka znajdują się też w pomidorach koktajlowych, brokułach i borówkach. W owocach cynku jest jednak bardzo mało.
Cynk w jedzeniu – co zaburza jego wchłanianie?
Cynk w diecie nie występuje jako pojedynczy związek. Obecność dodatkowych składników w istotny sposób wpływa na przyswajalność cynku z przewodu pokarmowego. Szacuje się, że ilość wchłanianego z pożywienia cynku waha się w zakresie od 5 do nawet 50%. Cynk – produkty pochodzenia roślinnego zawierają błonnik, szczawiany i fityniany, które ograniczają przyswajanie tego pierwiastka. W pokarmach roślinnych wymienionych związków jest sporo. Dlatego też trudno jest zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na cynk jedynie produktami roślinnymi. Jest to możliwe, ale dieta musi być dobrze zbilansowana i zróżnicowana.
Cynk w jedzeniu bogatym w wapń, żelazo lub miedź również może słabo się przyswoić. Pierwiastki te ograniczają wchłanianie cynku. Negatywny wpływ na jego przyswajalność ma też alkohol. Warto dodać, że chcąc zwiększyć zawartość cynku w codziennej diecie, korzystne jest oddzielne spożywanie posiłków, które stanowią dobre źródło cynku. Łączenie bowiem pokarmów zwierzęcych, w których znajduje się dużo cynku, z produktami roślinnymi, w których obecne są substancje ograniczające jego wchłanianie, w ostatecznym rozrachunku wiąże się z nie w pełni efektywnym przyswajaniem cynku z diety.
Cynk – w czym jest? Najwięcej cynku znajdziemy w ostrygach. Jest w nich wielokrotnie więcej cynku niż w innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Warzywa i owoce zawierają stosunkowo małe ilości cynku.
Cynk w produktach spożywczych – czy pokrywa w pełni zapotrzebowanie organizmu?
Cynk w diecie – czy wystarczy do pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten związek? Czy konieczna jest suplementacja? U większości osób o dobrym stanie zdrowia i nieobciążonych chorobami zaburzającymi wchłanianie składników odżywczych, dieta może w całości pokryć zapotrzebowanie na cynk. Musi być jednak różnorodna i zdrowa. W pewnych sytuacjach, zapotrzebowanie na cynk wzrasta. Dotyczy to m.in. okresu ciąży i laktacji. Zapotrzebowanie na cynk przy karmieniu piersią wzrasta o 50%. W trakcie ciąży oraz podczas karmienia warto więc zwrócić uwagę na zwiększenie spożycia produktów bogatych w cynk.
U osób, u których dieta jest uboga w cynk, warto rozważyć suplementację. Cynk stosowany jest przez wiele osób w celu wsparcia libido (poziom libido a styl życia), poprawy funkcji rozrodczych, a także poprawy stanu skóry i włosów. Wielu rodziców podaje cynk swoim pociechom, aby wzmocnić odporność dziecka. Stosowanie cynku może przynieść korzystne efekty, jeśli rozpoczynane jest w krótkim czasie po wystąpieniu pierwszych oznak infekcji.
Cynk – produkty spożywcze o największej zawartości tego pierwiastka to zdecydowanie te pochodzące od zwierząt. Cynk występuje też dość powszechnie w preparatach aptecznych. Można znaleźć go w zestawach witamin, pastylkach na gardło, preparatach na odporność czy też innego rodzaju suplementach. Zbilansowana dieta w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na ten składnik mineralny. W okresach wzrostu zapotrzebowania warto wzbogacić spożywane posiłki o produkty bogate w cynk, a w razie potrzeby wprowadzić również suplementację tego mikroelementu.
Bibliografia
1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020
2. Szcześniak M., Grimling B., Meler J. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol 2014, 70 (7), 363-366
3. Rabinovich D., Smadi Y. Zinc. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/
Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.