Produkty bogate w cynk – co jest jego najlepszym źródłem?

Dominika Pagacz - Tokarek
Dominika Pagacz - Tokarek

magister farmacji

Cynk – w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej? Czy pokarmy pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem cynku? W jakim konkretnym produkcie znajdują się największe ilości tego mikroelementu?

Produkty bogate w cynk – co jest jego najlepszym źródłem?
źródło: Freepik
Spis treści

Cynk – gdzie występuje?

Rola cynku w organizmie jest zróżnicowana. Pierwiastek ten wpływa na liczne reakcje zachodzące w ciele, warunkując ich prawidłowy przebieg. W czym jest cynk? Znajduje się on w wielu powszechnie spożywanych pokarmach. Obecny jest zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 

 

Źródła cynku to również leki i suplementy diety. Liczne zestawy witamin zawierają w składzie cynk. Dostępne są też preparaty, w których jest on jedynym składnikiem aktywnym. Tabletki z cynkiem są często stosowane na wzmocnienie układu immunologicznego, a także w celu poprawy stanu włosów i skóry. Cynk jest też składnikiem preparatów wspomagających płodność. O ile celem jest wzbogacenie codziennej diety w cynk, można sięgnąć po suplement diety. Przykładowe preparaty to Naturell Cynk Organiczny + C, Cynek + SR i Chela-Cynk. Jeśli jednak potwierdzony został niedobór tego związku, konieczne jest zastosowanie produktu leczniczego. W czym jest cynk? Lek z cynkiem to np. Zincas lub Zinkorot.

 

Cynk – źródła tego mikroelementu to dieta oraz preparaty apteczne. W jakich produktach jest cynk? Znaleźć go można w wielu powszechnie spożywanych pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Produkty mięsne są znacznie lepszym źródłem cynku.

 

Cynk w jedzeniu – w jakich produktach jest go najwięcej?

W jakich produktach jest cynk? Najlepsze źródła cynku to produkty pochodzenia zwierzęcego. Co zawiera cynk? Najwięcej cynku znajduje się w ostrygach. Zawartość cynku w ostrygach szacowana jest na niemal 170 mg w 100 g produktu. Jest to wielokrotnie więcej niż w jakimkolwiek innym produkcie spożywczym. Dobrym źródłem cynku jest też wołowina i wieprzowina.

 

Cynk – gdzie występuje poza produktami pochodzenia mięsnego? Cynk w diecie obecny jest też w różnorodnych produktach roślinnych. Znajdziemy go w jajach, mleku i pokarmach pochodzenia mlecznego. Spore ilości cynku są też w imbirze i pestkach dyni. Fasola biała, gotowana soczewica, ryż brązowy i kasza gryczana również stanowią źródła cynku. Niewielkie ilości tego pierwiastka znajdują się też w pomidorach koktajlowych, brokułach i borówkach. W owocach cynku jest jednak bardzo mało.

 

 

Produkty zawierające cynk

     

     

    Cynk w jedzeniu – co zaburza jego wchłanianie?

    Cynk w diecie nie występuje jako pojedynczy związek. Obecność dodatkowych składników w istotny sposób wpływa na przyswajalność cynku z przewodu pokarmowego. Szacuje się, że ilość wchłanianego z pożywienia cynku waha się w zakresie od 5 do nawet 50%. Cynk – produkty pochodzenia roślinnego zawierają błonnik, szczawiany i fityniany, które ograniczają przyswajanie tego pierwiastka. W pokarmach roślinnych wymienionych związków jest sporo. Dlatego też trudno jest zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na cynk jedynie produktami roślinnymi. Jest to możliwe, ale dieta musi być dobrze zbilansowana i zróżnicowana.

     

    Cynk w jedzeniu bogatym w wapń, żelazo lub miedź również może słabo się przyswoić. Pierwiastki te ograniczają wchłanianie cynku. Negatywny wpływ na jego przyswajalność ma też alkohol. Warto dodać, że chcąc zwiększyć zawartość cynku w codziennej diecie, korzystne jest oddzielne spożywanie posiłków, które stanowią dobre źródło cynku. Łączenie bowiem pokarmów zwierzęcych, w których znajduje się dużo cynku, z produktami roślinnymi, w których obecne są substancje ograniczające jego wchłanianie, w ostatecznym rozrachunku wiąże się z nie w pełni efektywnym przyswajaniem cynku z diety.

     

    Cynk – w czym jest? Najwięcej cynku znajdziemy w ostrygach. Jest w nich wielokrotnie więcej cynku niż w innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Warzywa i owoce zawierają stosunkowo małe ilości cynku.

     

    Cynk w produktach spożywczych – czy pokrywa w pełni zapotrzebowanie organizmu?

    Cynk w diecie – czy wystarczy do pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten związek? Czy konieczna jest suplementacja? U większości osób o dobrym stanie zdrowia i nieobciążonych chorobami zaburzającymi wchłanianie składników odżywczych, dieta może w całości pokryć zapotrzebowanie na cynk. Musi być jednak różnorodna i zdrowa. W pewnych sytuacjach, zapotrzebowanie na cynk wzrasta. Dotyczy to m.in. okresu ciąży i laktacji. Zapotrzebowanie na cynk przy karmieniu piersią wzrasta o 50%. W trakcie ciąży oraz podczas karmienia warto więc zwrócić uwagę na zwiększenie spożycia produktów bogatych w cynk.

     

    U osób, u których dieta jest uboga w cynk, warto rozważyć suplementację. Cynk stosowany jest przez wiele osób w celu wsparcia libido (poziom libido a styl życia), poprawy funkcji rozrodczych, a także poprawy stanu skóry i włosów. Wielu rodziców podaje cynk swoim pociechom, aby wzmocnić odporność dziecka. Stosowanie cynku może przynieść korzystne efekty, jeśli rozpoczynane jest w krótkim czasie po wystąpieniu pierwszych oznak infekcji.

     

     

    Cynk – produkty spożywcze o największej zawartości tego pierwiastka to zdecydowanie te pochodzące od zwierząt. Cynk występuje też dość powszechnie w preparatach aptecznych. Można znaleźć go w zestawach witamin, pastylkach na gardło, preparatach na odporność czy też innego rodzaju suplementach. Zbilansowana dieta w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na ten składnik mineralny.  W okresach wzrostu zapotrzebowania warto wzbogacić spożywane posiłki o produkty bogate w cynk, a w razie potrzeby wprowadzić również suplementację tego mikroelementu.

    Bibliografia

    1.       Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020

    2.       Szcześniak M., Grimling B., Meler J. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol 2014, 70 (7), 363-366

    3.       Rabinovich D., Smadi Y. Zinc. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/

    Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

    Tagi:

    Zobacz więcej artykułów

    • Witamina B1. Kiedy jesteśmy narażeni na jej niedobór?
      witamina b1
      Witamina B1. Kiedy jesteśmy narażeni na jej niedobór?

      Witamina B1 to pierwsza odkryta witamina z grupy B. Ciężki niedobór tego związku może skutkować nieodwracalnymi zmianami w układzie nerwowym, znacząco zaburzającymi komfort życia pacjenta. Kto jest najbardziej narażony na niedobór witaminy B1? Na co działa tiamina i do czego jest potrzebna?

    • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru. Gdzie występuje witamina B5?
      witamina b
      Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru. Gdzie występuje witamina B5?

      Niedobór witaminy B5 dotyczy głównie pacjentów niedożywionych. U pozostałej części populacji zdarza się rzadko, głównie ze względu na powszechne występowanie kwasu pantotenowego w żywności. Czym charakteryzuje się witamina B5? Na co pomaga ten związek? Jak może objawiać się jego niedobór, a jak nadmiar?

    • Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?
      witamina b
      Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?

      Witamina B2 bierze udział w procesie wytwarzania energii, przemianach metabolicznych wielu związków oraz utrzymywaniu odpowiedniego poziomu homocysteiny. Ile witaminy B2 potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Czy warto stosować witaminę B2 na zajady? W czym jest witamina B2?

    • Selen – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru
      selen
      Selen – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru

      Zróżnicowana dieta może w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu na selen. Jakie właściwości posiada ten pierwiastek? Jakie są objawy niedoboru selenu? Poznaj dzienną dawkę selenu oraz dowiedz się, czym może grozić jego nadmierna suplementacja!

    • Źródła selenu w jedzeniu – poznaj produkty bogate w selen
      selen
      Źródła selenu w jedzeniu – poznaj produkty bogate w selen

      Selen występuje w wielu produktach spożywczych. Co zawiera selen? W czym jest ten pierwiastek? Czy dostępne są leki z selenem bez recepty?