Dieta przy nadmiarze żelaza - co jeść, a czego unikać?

Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Przeciążenie żelazem nazywane też hematochromatozą skutkuje nadmiernym stężeniem pierwiastka w organizmie. W takim wypadku żelazo może kumulować się w wątrobie, nerkach, tarczycy oraz innych ważnych narządach i powodować ich uszkodzenie. Jak ograniczać nadmiar żelaza w codziennej diecie? Jakie produkty są dopuszczone u chorych na hematochromatozę, a jakie są przeciwwskazane?

Dieta przy nadmiarze żelaza - co jeść, a czego unikać?
źródło: Freepik
Spis treści

Nadmiar żelaza – z czego może wynikać?

Znacznie bardziej popularnym problemem zdrowotnym jest niedobór żelaza . Wtedy konieczne jest uzupełnianie pierwiastka w diecie, niekiedy suplementacja, a nawet stosowanie leków z żelazem. Wszystko zależy od tego jak bardzo poziom pierwiastka we krwi odbiega od tego dedykowanego do wieku pacjenta. Obowiązują nieco inne normy żelaza u dzieci, dorosłych, niemowląt czy kobiet w ciąży. Właściwości żelaza i jego rola w organizmie sprawiają, że jest on bardzo ważnym minerałem dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych, wspomaga regenerację mięśni i korzystnie wpływa na wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego. Co więcej żelazo w ciąży na odpowiednim poziomie zapewnia jej prawidłowy przebieg i właściwy rozwój płodu.

 

Są jednak sytuacje, kiedy konieczne jest ograniczenie żelaza w diecie, a nawet jego eliminacja. Tak jest w przypadku chorych na hematochromatozę, czyli nadmiar żelaza. Objawy choroby zwykle obserwuje się u dorosłych, ale możliwy jest także nadmiar żelaza u dziecka , a także kobiet w ciąży. Ma to związek z nadmiernym wchłanianiem się żelaza z przewodu pokarmowego lub stanami patologicznymi prowadzącymi do jego nadmiaru w organizmie. Nie bez znaczenia jest w tym wypadku również nadmierna suplementacja żelazem. Przyjmowanie zbyt dużych dawek jonów żelaza działa niekorzystnie na  funkcjonowanie wielu narządów i układów. Ma to związek z utrudnioną eliminacją pierwiastka z organizmu. Jedynie niewielka ilość żelaza usuwana jest wraz z potem oraz złuszczającym się nabłonkiem.

 

 

Hematochromatoza dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna ma na celu wykluczenie z menu produktów, które są szkodliwe dla danej osoby. W przypadku pacjentów, u których stwierdzono nadmiar żelaza w organizmie, wyklucza się z diety produkty zawierające żelazo. Trzeba jednak wiedzieć, że w przyrodzie występują 2 frakcje żelaza: hemowe i niehemowe. To pierwsze jest znacznie lepiej przyswajalne, a jego głównym źródłem są podroby oraz mięso i jego przetwory. Żelazo niehemowe znajduje się w żółtkach jaj, warzywach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Przyswajalność żelaza z tego typu produktów to zaledwie kilka procent. Dodatkowo występują w nich tzw. składniki antyodżywcze, które dodatkowo utrudniają bioprzyswajalność pierwiastka, m.in. błonnik, szczawiany, czy też kwas fitynowy. Dlatego też rozważając problem: nadmiar żelaza we krwi - jaka dieta? W pierwszej kolejności należy ograniczyć w codziennym menu produkty mięsne szczególnie wołowe, ale także niektóre produkty wieprzowe (m.in. polędwica), które zawierają duże ilości żelaza hemowego. Czego jeszcze lepiej unikać w przypadku chorych na hematochromatozę?

 

  • Drobiu,
  • Wędlin,
  • Podrobów (wątróbka, żołądki, serca)
  • Pasztetów,
  • Żółtek jaj,
  • Ryb,
  • Nasion dyni,
  • Kiełków pszenicy,
  • Płatków pszennych i owsianych,
  • Fasoli,
  • Grochu,
  • Orzechów,
  • Soi,
  • Suszonych owoców (śliwki, morele),
  • Ciemnego chleba,

 

W przypadku nadmiaru żelaza we krwi chorzy mają bezwzględny zakaz spożywania alkoholu. Etanol nasila wchłanianie pierwiastka z przewodu pokarmowego. Co więcej, dla przykładu czerwone wino samo w sobie zawiera dużo żelaza.

Na przyswajalność żelaza korzystny wpływ ma również witamina C. Aby ograniczyć tę zależność zaleca się spożywać osobno produkty bogate w te składniki.

 

 

 

Nadmiar żelaza dieta – produkty dopuszczone do spożycia

Oprócz wspomnianych wcześniej składników atyodżywczych, które ograniczają przyswajalność żelaza, takich jak błonnik, szczawiany, kwas fitynowy czy taniny, również wapń przyczynia się do ograniczenia jego wchłanialności. Dlatego właśnie osobom chorym ma hematochromatozę zaleca się spożywać duże ilości nabiału. Jakie produkty są zalecane osobom, które powinny ograniczać ilość żelaza w diecie?

 

  • Mleko i produkty mleczne: sery, maślanki, kefir,
  • Makarony białe, najlepiej bezjajeczne,
  • Kasze: kuskus, kasza jaglana, jęczmienna drobna,
  • Biały ryż,
  • Mąka pszenna,
  • Ziemniaki,
  • Niektóre owoce, np. banany, jabłka,
  • Kawa, herbata,
  • Nasiona zbóż.

 

Dopuszcza się również spożywanie warzyw i owoców zawierających witaminę C, ale jak wspomniano wcześniej najlepiej gdy są one jedzone osobno. Dlatego nie ma potrzeby rezygnować z truskawek, porzeczek, malin, cytrusów, kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, natki pietruszki, itd. Jedyne o czym trzeba pamiętać to żeby nie dodawać ich do mięsa, podrobów, jajek i innych bogatych w żelazo składników.

Żelazo to bardzo ważny składnik, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niebezpieczny jest zarówno jego nadmiar, jak i niedobór. Warto zatem kontrolować jego poziom i reagować kiedy normy żelaza u niemowląt , dzieci i dorosłych zostaną przekroczone. Może być to sygnał świadczący o poważnych komplikacji zdrowotnych. Dieta w przypadku nadmiaru żelaza we krwi powinna być bogata w warzywa, owoce oraz nabiał. W codziennym menu należy natomiast ograniczyć spożycie mięsa, jajek i produktów pełnoziarnistych.

Bibliografia

  1. Szpital Uniwersytecki w Krakowie; Dieta w hematochromatozie; link: https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/51-ds-25-dieta-w-hemochromatozie/file [dostęp 07.05.2024].
  2. Borkowska A., Antosiewicz J.; Żelazo-przyjaciel, który bywa toksyczny; Kosmos-Problemy Nauk Biologicznych 2020; 69 (4): 757–764.

Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

Tagi:

Zobacz więcej artykułów

  • Żelazo – właściwości, normy, rola w organizmie
    żelazo
    Żelazo – właściwości, normy, rola w organizmie

    Żelazo jest niezbędne przede wszystkim do efektywnego oddychania komórkowego i utrzymywania wydajnej pracy komórek. Nie jest to jednak jedyna rola, jaką w organizmie pełni żelazo. Na co wpływa ten pierwiastek? Jakie jest jego zalecane dzienne spożycie? Z artykułu dowiesz się też, u których osób zapotrzebowanie na żelazo jest większe i z jaką witaminą żelazo lepiej wchłania się z przewodu pokarmowego.

  • Hemochromatoza (nadmiar żelaza) - objawy, przyczyny, leczenie, skutki
    żelazo
    Hemochromatoza (nadmiar żelaza) - objawy, przyczyny, leczenie, skutki

    Nadmiar żelaza bywa niebezpieczny i niesie za sobą poważne skutki zdrowotne. Predyspozycje genetyczne do kumulowania się pierwiastka w organizmie może mieć nawet 1 na 200 noworodków. Co w przypadku nadmiernej podaży żelaza w diecie niesie za sobą szereg niepokojących objawów. Jaki poziom żelaza jest niebezpieczny? Czy przedawkowanie żelaza jest możliwe? Jakie są przyczyny zaburzenia? Jak się ono objawia i czy możliwe jest jego leczenie?

  • Dieta na niedobór żelaza – co jeść, a czego unikać?
    żelazo
    Dieta na niedobór żelaza – co jeść, a czego unikać?

    Żelazo hemowe pochodzące z produktów zwierzęcych wchłania się w większym stopniu niż żelazo niehemowe, którego źródłem są głównie rośliny. Które produkty są szczególnie bogate w ten składnik mineralny? Co jeść na niedobór żelaza aby uzupełnić jego ilość w organizmie? Które produkty warto spożywać jednocześnie, a których lepiej ze sobą nie łączyć?

  • Nadmiar żelaza u dziecka – co oznacza podwyższone żelazo u dziecka?
    żelazo
    Nadmiar żelaza u dziecka – co oznacza podwyższone żelazo u dziecka?

    Wysoki poziom żelaza u dziecka może być wynikiem poważnej choroby jaką jest hemochromatoza, ale również przypadkowego podawania dziecku zbyt dużej ilości żelaza w postaci leków i suplementów. Jakie objawy może powodować za wysokie żelazo u dziecka?