Cynk w organizmie – właściwości, rola i objawy niedoboru i nadmiaru

Dominika Pagacz - Tokarek
Dominika Pagacz - Tokarek

magister farmacji

Rola cynku w organizmie jest złożona i bardzo różnorodna. Pierwiastek ten wpływa na odporność, stan skóry i włosów, funkcje rozrodcze, a także zdolność do koncentracji i zapamiętywania. Jest on istotny również dla prawidłowego przebiegu ciąży. Jakie inne właściwości posiada cynk? Kto jest narażony na jego niedobór i jak się on może objawiać? Dowiedz się, ile cynku potrzeba do prawidłowego funkcjonowania organizmu!

Cynk w organizmie – właściwości, rola i objawy niedoboru i nadmiaru
źródło: Freepik
Spis treści

Cynk – właściwości

Rola cynku w organizmie jest złożona. Jest to składnik mineralny, który stanowi jeden z elementów licznych enzymów biorących udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów.  Uczestniczy w procesie syntezy DNA i RNA, a także w przemianach energetycznych. Wpływa na aktywność makrofagów, neutrofili oraz innych komórek układu odpornościowego. Odgrywa istotną rolę w procesie reprodukcji. Ma również swój udział w procesie gojenia się ran. 

Cynk w organizmie nie jest magazynowany w znaczących ilościach. Wymaga więc regularnego dostarczania z pokarmem. Zapotrzebowanie na ten związek zależy m.in. od płci i wieku. Przy zdrowej, zróżnicowanej diecie niedobór cynku występuje rzadko. Ze spożywanymi pokarmami można dostarczyć odpowiednio dużą ilość tego mikroelementu. Produkty bogate w cynk [link do nowego wpisu blogowego: Produkty bogate w cynk - co jest jego najlepszym źródłem?] to przede wszystkim pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Cynk przyswaja się z nich lepiej z pokarmów pochodzenia roślinnego.

 

Za co odpowiada cynk? Działanie tego związku jest szerokie, a jednocześnie bardzo istotne dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu. Cynk wpływa na pracę układu odpornościowego, proces reprodukcji oraz pracę mózgu.

 

 

Na co pomaga cynk?

Cynk – na co pomaga ten mikroelement? Wpływa on na wiele obszarów życia. Jest jednym z kluczowych składników biorących udział w procesach rozrodczych. Jego rola zaczyna się już od momentu kształtowania się żeńskich i męskich komórek rozrodczych. Cynk ma wpływ na funkcjonowanie estrogenów. Między innymi od tego pierwiastka zależy prawidłowy przebieg ciąży.

Wzmocnienie układu immunologicznego to kolejny obszar, w którym pomocny jest cynk. Jest to składnik niezbędny do efektywnego zwalczania chorobotwórczych bakterii, wirusów i innych patogenów. Cynk – na co dodatkowo pomaga? Cynk jest potrzebny do prawidłowej produkcji insuliny. Zapobiega rozwojowi zespołu metabolicznego. Wpływa też na utrzymanie optymalnego ciśnienia tętniczego krwi oraz cholesterolu LDL. Warto również wspomnieć o udziale cynku w funkcjonowaniu mózgu. Pierwiastek ten jest potrzebny w procesach zapamiętywania i przyswajania nowej wiedzy. Ma swój udział w przewodzeniu sygnałów między komórkami nerwowymi. Nie można pominąć też korzystnego wpływu cynku na zdrowie skóry oraz włosów. Cynk może też korzystnie oddziaływać na libido (poziom libido a styl życia).

 

 

Niedobór cynku – objawy

Cynk nie jest syntetyzowany w ludzkim organizmie. Konieczne jest więc regularne dostarczanie go z dietą. Przy niedostatecznej podaży tego składnikami mineralnego z pożywieniem dochodzi do rozwoju niedoboru cynku. Możliwy jest też dziedziczny niedobór cynku. Jest to jednak rzadko występujące schorzenie. Niedobór cynku znacznie częściej ma charakter nabyty. 

Niedobór cynku – objawy różnią się w zależności od wieku pacjenta. U dzieci, niedostateczna ilość cynku w organizmie sprzyja występowaniu biegunki, spadku apetytu oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór tego pierwiastka może też negatywnie wpływać na odporność dziecka. Cynk aktywuje i reguluje pracę licznych komórek odpornościowych. Przy jego niedoborze organizm jest bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje.

Niedobór cynku – objawy skórne to dość często pojawiająca się oznaka zbyt malej ilości cynku w organizmie u osób dorosłych. Rośnie wówczas tendencja do rozwoju stanu zapalnego skóry. Pojawiające się zmiany skórne mogą mieć różną postać. Może pojawić się egzema, zmiany łuszczycopodobne czy też zmiany trądzikowe. Inne objawy niedoboru cynku to:

·         nasilone wypadanie włosów,

·         zaburzone gojenie się ran,

·         zakłócenie zmysłu węchu i smaku,

·         spadek apetytu,

·         trudności z widzeniem po zmroku,

·         zaburzenia płodności.

Niedobór cynku – objawy neurologiczne to przede wszystkim pogorszenie funkcji poznawczych i ograniczenie zdolności do skupienia uwagi oraz zapamiętywania. Są to nietypowe objawy niedoboru cynku, które trudno jest połączyć właśnie z niedostateczną zawartością tego konkretnego pierwiastka w organizmie. Zaburzenia koncentracji i pamięci mogą mieć wiele przyczyn. Niedobór cynku jest tylko jedną z nich.

U kobiet w ciąży niedobór cynku może prowadzić do zaburzeń w przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Przy niskiej podaży cynku wzrasta ryzyko porodu przedwczesnego, a także urodzenia dziecka z niską masą ciała. Niedobór cynku może też negatywnie wpływać na przebieg porodu.

Jak sprawdzić niedobór cynku? Można wykonać badanie poziomu cynku w surowicy krwi. Jest ono rekomendowane osobom, u których podejrzewa się niedobór tego pierwiastka. Badanie poziomu cynku nie wymaga specjalnego przygotowania.

 

 

Produkty z cynkiem

     

     

    Niedobór cynku – kto jest na niego szczególnie narażony?

    Brak cynku – objawy niedoboru cynku pojawiają się wskutek zmniejszonego spożywania produktów bogatych w ten związek i/lub ograniczenia jego wchłaniania. Z niedoborem cynku mogą zmagać się również osoby, u których zapotrzebowanie na omawiany mikroelement rośnie, ale nie jest ono wystarczająco pokrywane codzienną dietą. Nadmierna utrata cynku to kolejna możliwa przyczyna jego niedoboru  w organizmie.

    Oto grupy pacjentów, które są szczególnie narażone na niedobór cynku:

    ·         osoby ograniczające lub zupełnie eliminujące spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego – cynk przyswaja się z produktów odzwierzęcych lepiej niż z produktów roślinnych. Dodatkowo, produkty roślinne bogate są w związki, które ograniczają wchłanianie cynku. Co wypłukuje cynk z organizmu? Pokarmy bogate w błonnik, szczawiany, a także wapń i miedź ograniczają wchłanianie cynku. Warto zaznaczyć, że prawidłowo zbilansowana dieta u wegan lub wegetarian może w pełni zaspokajać zapotrzebowanie ich organizmu na cynk. Jednak jej brak sprzyja wystąpieniu różnego rodzaju niedoborów żywieniowych, w tym również niedoboru cynku,

    ·         pacjenci z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego – wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy chociażby choroba Leśniowskiego-Crohna to zaledwie jedne z wielu schorzeń, które mogą powodować ograniczenie przyswajania cynku i wzrost jego wydzielania,

    ·         niemowlęta powyżej 6 miesiąca życia, jeśli nadal karmione są wyłącznie mlekiem matki – cynk przy karmieniu piersią powinien być spożywany przez mamę w większych ilościach, aby pokryć zapotrzebowanie zarówno jej organizmu, jak i organizmu dziecka na ten związek. Ilość cynku w mleku matki jest zazwyczaj wystarczająca dla dziecka w trakcie pierwszych 6 miesięcy życia. W późniejszym okresie, jest go już zbyt mało. Brak stopniowego rozszerzania diety może więc  prowadzić do niedoboru cynku,

    ·         osoby nadużywające alkohol – alkohol ogranicza wchłanianie cynku i zwiększa jego wydalanie. Ponadto, ta grupa pacjentów ogólnie spożywa niewystarczające ilości składników odżywczych co prowadzi do pojawienia się niedoborów żywieniowych,

    ·         osoby starsze – w tej grupie wiekowej często dochodzi do zaburzenia wchłaniania składników odżywczych. Istotną kwestią jest też przewlekłe stosowanie wielu leków, w tym również takich, które mogą zaburzać prawidłowe wchłanianie cynku.

    W leczeniu niedoboru cynku wykorzystuje się leki z tym składnikiem. Przykładowe preparaty z cynkiem to Zincas Forte i Zinkorot.

     

     

    Nadmiar cynku – objawy

    Cynk spożywany w postaci posiłków trudno jest przedawkować. Organizm posiada liczne mechanizmy regulujące przyswajanie składników odżywczych, których funkcjonowanie uzależnione jest od bieżącego zapotrzebowania. Jednak już suplementy i leki z cynkiem, jeśli stosowane są w zbyt dużych ilościach oraz przez długi okres czasu, mogą prowadzić do nadmiaru cynku w organizmie. Przedawkowanie cynku objawia się biegunką, nudnościami oraz innego rodzaju zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Nadmiar tego pierwiastka może skutkować pojawieniem się bólu oraz zawrotów głowy. 

    Zbyt duża ilość tego mikroelementu przyjmowana przez kilka tygodni może wpływać też negatywnie na przyswajanie innych składników mineralnych, takich jak magnez  i miedź.

    Na co szkodzi cynk? Nadmiar cynku w organizmie prowadzić może do wystąpienia biegunki, nudności, spadku apetytu i bólu głowy. Przedawkowanie cynku z pożywienia jest bardzo trudne. Dochodzi do niego zazwyczaj w wyniku długotrwałej i nadmiernej suplementacji tego pierwiastka.

     

     

    Cynk w  organizmie – ile go potrzebujemy?

    Rekomendowane dzienne spożycie cynku dla osoby dorosłej wynosi:

    ·         11 mg u mężczyzn,

    ·         8 mg u kobiet,

    ·         11 mg u kobiet ciężarnych,

    ·         12 mg u kobiet karmiących piersią.

    U dzieci, zapotrzebowanie na cynk rośnie stopniowo, wraz z ich wiekiem. W drugim półroczu życia wynosi ono 3 mg na dobę. Na tym poziomie utrzymuje się do 3 roku życia, a następnie wzrasta do 5 mg na dobę. W okresie nastoletnim, rekomendowane dzienne spożycie cynku u dziewcząt wynosi 9 mg, a u chłopców – 11 mg. 

     

    Cynk jest składnikiem niezbędnym dla utrzymania zdrowia całego organizmu, w tym również zdrowia skóry. Jest istotnym składnikiem mineralnym już od momentu poczęcia. Wpływa na prawidłowy przebieg ciąży, a następnie na wzrastanie i rozwój dziecka. Jest ważnym elementem diety również dla osób w wieku dorosłych i podeszłym. Różnorodna, zdrowa dieta może w pełni pokryć zapotrzebowanie na ten związek u większości osób. Jeśli zachodzi podejrzenie niedoboru cynku, można wykonać badanie poziomu tego pierwiastka. W razie potwierdzenia niedostatecznej ilości cynku w organizmie, wskazane jest uzupełnienie niedoboru poprzez modyfikację diety oraz leczenie doustne.

    Bibliografia

    1.       Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020.

    2.       Szcześniak M., Grimling B., Meler J. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol 2014, 70 (7), 363-366.

    3.       Maxfield L., Shukla S., Crane J.S. Zinc Deficiency. [Updated 2023 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/

    4.       Li Z., Liu Y., Wei R., Yong V.W., Xue M. The Important Role of Zinc in Neurological Diseases. Biomolecules. 2022 Dec 23;13(1):28. doi: 10.3390/biom13010028.

    Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

    Tagi:

    Zobacz więcej artykułów

    • Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?
      witamina b
      Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?

      Witamina B2 bierze udział w procesie wytwarzania energii, przemianach metabolicznych wielu związków oraz utrzymywaniu odpowiedniego poziomu homocysteiny. Ile witaminy B2 potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Czy warto stosować witaminę B2 na zajady? W czym jest witamina B2?

    • Kwas foliowy (witamina B9) – rola w organizmie, źródła, skutki niedoboru
      witamina b9
      Kwas foliowy (witamina B9) – rola w organizmie, źródła, skutki niedoboru

      Kwas foliowy to bardzo ważna witamina biorąca udział w wielu procesach biochemicznych. Jest niezbędny dla prawidłowego zamykania się cewy nerwowej i kształtowania się układu nerwowego u płodu, syntezy DNA, aminokwasów i wzrostu erytrocytów. Ze względu na słabą przyswajalność witaminy B9 z pożywienia oraz wrażliwość składnika na czynniki fizykochemiczne niedobory kwasu foliowego są częstym problemem. Jak się objawiają? Kiedy zalecana jest suplementacja kwasu foliowego? Czy możliwy jest również nadmiar kwasu foliowego w organizmie? 

    • Witamina B12 w diecie wegańskiej – jak nie doprowadzić do niedoboru?
      witamina b12
      Witamina B12 w diecie wegańskiej – jak nie doprowadzić do niedoboru?

      Dieta wegańska i wegetariańska stają się coraz bardziej modne zarówno ze względów ideowych jak i zdrowotnych. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców oraz rezygnacja z produktów mięsnych i wysokotłuszczowych zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, pomaga obniżyć masę ciała i poprawia profil lipidowy. Weganie są jednak narażenie na niedobory niektórych składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Ważnym elementem diety jest witamina B12, której głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak uzupełniać poziom witaminy B12 w diecie wegańskiej?

    • Selen – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru
      selen
      Selen – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru

      Zróżnicowana dieta może w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu na selen. Jakie właściwości posiada ten pierwiastek? Jakie są objawy niedoboru selenu? Poznaj dzienną dawkę selenu oraz dowiedz się, czym może grozić jego nadmierna suplementacja!

    • Źródła selenu w jedzeniu – poznaj produkty bogate w selen
      selen
      Źródła selenu w jedzeniu – poznaj produkty bogate w selen

      Selen występuje w wielu produktach spożywczych. Co zawiera selen? W czym jest ten pierwiastek? Czy dostępne są leki z selenem bez recepty?