Tran z dorsza czy olej z wątroby rekina?
magister farmacji
Tran z dorsza czy z rekina? Który będzie lepszy? Dowiedz się, czym różnią się oba preparaty i który z nich wybrać, w zależności od własnych potrzeb!
Tran z dorsza czy z rekina? Który będzie lepszy? Dowiedz się, czym różnią się oba preparaty i który z nich wybrać, w zależności od własnych potrzeb!
Tran z dorsza czy z rekina – porównanie składu
Skład tranu różni się od składu oleju z wątroby rekina. Tran, czyli olej wątłuszowy, jest przede wszystkim źródłem kwasów z rodziny omega-3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W tranie znajdziemy cenne nienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które wykazują wielokierunkowy korzystny wpływ na organizm. Obecne są w nim też witaminy A i D, a czasem również witamina E. Tran pozyskiwany jest z wątroby dorsza lub innych gatunków ryb z rodziny dorszowatych.
Olej z wątroby rekina pochodzi z wątrób różnych gatunków rekinów. Zawartość kwasów omega jest w nim mniejsza. Cennymi składnikami oleju z wątroby rekina są skwalen i alkiloglicerole. Jeszcze inny skład ma np. olej z kryla. Wyróżnia się on dużą zawartością fosfolipidów oraz obecnością astaksantyny będącej silnym przeciwutleniaczem.
Tran z rekina czy dorsza – porównanie właściwości
Tran z dorsza czy z rekina? Wybór jednego z tych preparatów zależy głównie od potrzeb pacjenta. Jeśli chce on wzbogacić dietę w kwasy omega-3, lepszym wyborem będzie tran. Kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania, ale jednocześnie nie jest w stanie samodzielnie ich syntetyzować. Zaleca się więc spożywanie kwasów omega-3 z dietą lub ich suplementację. Istotne ilości DHA znajdują się w tłustych rybach morskich, takich jak np. makrela, tuńczyk lub śledź. Jeśli osoba dorosła nie spożywa przynajmniej 2 porcji ryb na tydzień, warto rozważyć suplementację kwasów omega-3. Jednym ze źródeł DHA i EPA może być właśnie tran.
Po tran warto sięgnąć również wtedy, gdy chcemy nieco obniżyć poziom trójglicerydów. Dotyczy to m.in. pacjentów, u których stężenie trójglicerydów przekracza normy, ale nie jest ono jeszcze na tyle wysokie, aby konieczna była farmakoterapia. W takiej sytuacji można próbować zmniejszyć ich poziom naturalnymi sposobami, np. poprzez regularne spożywanie tranu.
Olej z wątroby rekina nie jest tak dobrym źródłem kwasów omega-3 jak tran. Ze względu jednak na obecność w jego składzie immunomodulatorów, jakimi są skwalen i alkiloglicerole, może być on stosowany w celu wsparcia układu odpornościowego. Substancje te wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Składniki aktywne obecne w oleju z wątroby rekina uważane są za czynniki immunostymulujące, które mają zdolność zwiększania liczby białych krwinek i płytek krwi, a także stymulują wytwarzanie przeciwciał. Posiadają też zdolność do redukcji stanu zapalnego. Olejowi z wątroby rekina przypisuje się też właściwości przeciwnowotworowe.
Jaki tran lepszy – z dorsza czy rekina?
Który tran lepszy – z dorsza czy rekina? Decydując się na tran lub olej z wątroby rekina warto zwrócić uwagę na jakość preparatu. Dostępny jest lek z tranem – Tran Hasco. Jest on wskazany do stosowania w celu profilaktyki i wspomagania leczenia niedoborów witamina A i D. Może być przyjmowany również po to, aby zapobiegać krzywicy i zaburzeniom uwapnienia tkanki kostnej wynikających z różnych przyczyn. Lek ten rekomendowany jest także w celu łagodzenia skutków menopauzy.
Pozostałe preparaty z tranem to suplementy diety. Można je stosować, aby wzbogacić dietę w kwasy omega-3 lub nieco obniżyć poziom trójglicerydów. Szeroki wybór tych produktów sprawia, że obecnie każdy może znaleźć produkt odpowiadający jego preferencjom i potrzebom. Można wybrać tran w płynie, np. Moolers Tran Norweski. Oprócz podstawowego tranu o naturalnym zapachu i smaku, dostępne są też produkty z aromatem jabłkowym, cytrynowym i owocowym. Osoby, które wolą połknąć kapsułkę, mogą sięgnąć po taką postać tranu. Przykładowe preparaty to Doppelherz activ Tran na odporność i Olimp Gold-Vit C + Tran. Przy zakupie suplementu z tranem warto szukać informacji dotyczących zawartości kwasów DHA i EPA w dziennej porcji.
W celu wsparcia odporności można sięgnąć po olej z wątroby rekina. Liczne z tych preparatów zawierają dodatkowe substancje, które również wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Przykładowym suplementem jest Preventic D3 z dodatkiem czosnku i witaminy D3. Podobne dodatki znajdziemy w kapsułkach Iskial Max + Czosnek. Decydując się na olej z wątroby rekina w płynie, można wybrać suplement z oferty Domowej Apteczki Tran z Rekina. Posiada on przyjemny smak mango i brzoskwini lub maliny.
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na tran z rekina czy dorsza, warto pamiętać, że suplementacja powinna być dłuższa. Zaleca się regularne przyjmowanie tego typu preparatów przez co najmniej kilka tygodni. O ile olej z wątroby rekina nie wchodzi w znaczące interakcje z innymi stosowanymi lekami, o tyle w przypadku tranu wskazane jest zachowanie ostrożności przez pacjentów zażywających leki przeciwzakrzepowe lub przeciwpłytkowe. Chorzy stosujący glikozydy naparstnicy powinni też zwracać uwagę na preparaty z wysoką zawartością witaminy D, która może nasilać działanie oraz toksyczność przyjmowanych leków. U tej grupy pacjentów wskazana jest suplementacja witaminy pod kontrolą lekarza. Dawkę witaminy D najlepiej jest określić po wykonaniu badania jej poziomu w organizmie.
Tran z dorsza czy z rekina? Jak widać, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy ona bowiem od indywidualnych preferencji pacjenta. Tran z dorsza i olej z rekina różnią się składem, a co za tym idzie – również właściwościami. Warto więc wybrać taki preparat, który odpowiada na konkretne potrzeby pacjenta. Decydując się na tran z dorsza lub olej z wątroby rekina warto pamiętać, że suplementacja powinna trwać co najmniej kilka tygodni. Należy też przestrzegać zaleceń producenta zakupionego preparatu i nie przyjmować go w większej ilości niż rekomendowana.
Bibliografia
1. Zakrzewska K., Oszajca K., Zep W., Piekarska A., Sidorkiewicz M. The Impact of Short-Term Shark Liver Oil Supplementation on the Fatty Acid Composition of Erythrocyte Membranes. Nutrients. 2021 Sep 23; 13 (10): 3329. doi: 10.3390/nu13103329. PMID: 34684329; PMCID: PMC8540316
2. Lewkowicz N., Lewkowicz P., Kurnatowska A., Tchórzewski H. Mechanizm działania i zastosowanie kliniczne oleju z wątroby rekina. Pol. Merk. Lek., 2006, XX, 119, 598-601
3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020
4. Skúladóttir G.V., Gudmundsdóttir E., Olafsdóttir E., et al. Influence of dietary cod liver oil on fatty acid composition of plasma lipids in human male subjects after myocardial infarction. J Intern Med. 1990 Dec;228(6):563-8. doi: 10.1111/j.1365-2796.1990.tb00280.x. PMID: 2280233
Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.