Niedobór siarki – jakie są charakterystyczne objawy?

Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Siarka pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Wpływa chociażby na utrzymanie odpowiedniej struktury skóry, włosów i paznokci. Oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Jakie mogą być skutki niedoboru siarki w organizmie? Które produkty spożywcze są bogate w siarkę i w jakich suplementach można znaleźć ten pierwiastek?

Niedobór siarki – jakie są charakterystyczne objawy?
źródło: Freepik
Spis treści

Niedobór siarki – objawy

Trudno jest stwierdzić niedobór siarki w organizmie człowieka. Nie ustalono dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek i nie są znane konkretne objawy jego niedoboru lub nadmiaru. Zważywszy jednak na rolę, jaką pełni siarka w organizmie, można przypuszczać, że o jej niedostatecznej podaży mogą świadczyć takie objawy jak:

·         pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci – jednym z zadań siarki jest udział w procesie wytwarzania kolagenu i keratyny. Przy zbyt małej ilości siarki proces syntezy tych związków może więc ulec zaburzeniu. Skóra może być mniej elastyczna i gładka, włosy łamliwe i pozbawione blasku, a paznokcie bardziej kruche,

·         ból, sztywność stawów – siarka w większej ilości kumuluje się również w chrząstce stawowej. Wpływa na jej prawidłowe funkcjonowanie i mobilność. Brak siarki w organizmie może więc wpływać na pogorszenie pracy stawów. Warto pamiętać, że potwierdzono skuteczność stosowania siarki organicznej przy bólu i sztywności stawów pojawiających się w przebiegu choroby zwyrodnieniowej.

Skutki niedoboru siarki w organizmie mogą dotyczyć też zaburzenia przebiegu procesów, w których pierwiastek ten bierze udział. Siarka uczestniczy bowiem w reakcjach utleniania i redukcji, chroniąc tym samym komórki przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych. Obecnie wiemy, że stres oksydacyjny, który pojawia się w wyniku zachwiania równowagi między ilością wolnych rodników tlenowych, a zdolnościami organizmu do ich neutralizacji, może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Nadmiar reaktywnych form tlenu uszkadza komórki i zaburza ich prawidłowe funkcjonowanie. Przykładami chorób cywilizacyjnych są choroby nowotworowe i cukrzyca. Część badaczy uważa, że niedobór siarki w organizmie może przyczyniać się do ich wystąpienia, a suplementacja tego pierwiastka zapobiega ich rozwojowi. Nie ma jednak wiarygodnych danych naukowych, które mogłyby to potwierdzić. 

Spośród preparatów z witaminami oraz minerałami wybrane produkty zawierają w składzie związki siarki. Siarka organiczna MSM obecna jest w suplementach na stawy. Jej przyjmowanie może zmniejszać ból oraz sztywność stawów, której doświadczają osoby z chorobą zwyrodnieniową stawów. Aminokwasy siarkowe są natomiast częstym składnikiem preparatów na włosy i paznokcie.

 

 

Produkty zawierające siarkę

 

 

Niedobór siarki w organizmie – które produkty spożywcze są źródłem siarki?

Aby nie martwić się o ewentualny niedobór siarki w organizmie, warto zwrócić uwagę na dietę i zastanowić się, czy jest ona bogata w produkty z tym pierwiastkiem. Siarka występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i produktach pochodzenia roślinnego. Znajduje się w mięsie i podrobach, rybach, owocach morza, migdałach, orzechach ziemnych, brazylijskich oraz innych orzechach i nasionach. Jaja, mleko krowie oraz produkty mleczne również zawierają związki siarki. Źródłem tego pierwiastka są także suszone owoce. Rośliny strączkowe też zawierają siarkę. Spośród warzyw, większe ilości siarki obecne są np. w brokułach, szparagach, cebuli, czosnku i porze.

Obecnie uważa się, że zawartość siarki w warzywach jest mniejsza niż dawniej. Może wynikać to ze zmian w rolnictwie, do których doszło na przestrzeni ostatnich lat, takich jak chociażby intensyfikacja upraw i większe zużycie nawozów. Gleby mogą być więc mniej zasobne w ten pierwiastek. 

 Siarka organiczna (czym jest siarka organiczna?) występuje w wielu produktach spożywczych, choć jej zawartość jest w nich mocno zróżnicowana. Można znaleźć ją w pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Przy różnorodnej, zdrowej diecie, w której spożywane są produkty o różnym stopniu przetworzenia, niedobór siarki w organizmie nie powinien się rozwinąć.

 

 

Niedobór siarki – jak wzbogacić dietę w ten pierwiastek?

W obawie o skutki niedoboru siarki w organizmie warto zwrócić uwagę na odpowiednią podaż białka. To ono jest głównym źródłem siarki w spożywanych posiłkach. Racjonalna dieta najczęściej w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie potrzebne pierwiastki. Źródłem siarki mogą być też wybrane suplementy. Siarka znajduje się w preparatach na włosy, skórę i paznokcie obok innych składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na stan tych struktur. Siarka organiczna jest składnikiem niektórych suplementów na chrząstkę stawową. Część osób uważa, że siarka ze względu na swoje cenne właściwości może wspomagać pracę wątroby. Leki na wątrobę nie zawierają jednak w składzie tego pierwiastka. Można ją natomiast znaleźć w wybranych suplementach.

 

Jak zostało wspomniane w artykule, skutki niedoboru, podobnie jak skutki nadmiaru siarki w organizmie nie są dobrze poznane. Biorąc pod uwagę rolę, jaką pełni siarka w organizmie wyciągane są pewne wnioski na temat możliwych dolegliwości, które mogą wynikać z jej niedostatecznej podaży. Oparte są one jednak tylko na domysłach. Jeśli spożywana jest odpowiednia ilość białka, niedobór siarki w organizmie nie powinien wystąpić. 

Bibliografia

1.       Nimni M.E., Han B., Cordoba F. Are we getting enough sulfur in our diet? Nutr Metab (Lond). 2007 Nov 6;4:24. doi: 10.1186/1743-7075-4-24. PMID: 17986345; PMCID: PMC2198910

2.       Ingenbleek Y., Kimura H. Nutritional essentiality of sulfur in health and disease. Nutr Rev. 2013 Jul;71(7):413-32. doi: 10.1111/nure.12050. Epub 2013 May 24. PMID: 23815141

3.       Yu Z., She M., Zheng T., et al. Impact and mechanism of sulphur-deficiency on modern wheat farming nitrogen-related sustainability and gliadin content. Commun Biol. 2021 Aug 6;4(1):945. doi: 10.1038/s42003-021-02458-7. PMID: 34362999; PMCID: PMC8346565

Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

Tagi:

Zobacz więcej artykułów

  • Hemochromatoza (nadmiar żelaza) - objawy, przyczyny, leczenie, skutki
    żelazo
    Hemochromatoza (nadmiar żelaza) - objawy, przyczyny, leczenie, skutki

    Nadmiar żelaza bywa niebezpieczny i niesie za sobą poważne skutki zdrowotne. Predyspozycje genetyczne do kumulowania się pierwiastka w organizmie może mieć nawet 1 na 200 noworodków. Co w przypadku nadmiernej podaży żelaza w diecie niesie za sobą szereg niepokojących objawów. Jaki poziom żelaza jest niebezpieczny? Czy przedawkowanie żelaza jest możliwe? Jakie są przyczyny zaburzenia? Jak się ono objawia i czy możliwe jest jego leczenie?

  • Kiedy i jak suplementować jod?
    jod
    Kiedy i jak suplementować jod?

    Dawniej Polska należała do krajów o łagodnym i umiarkowanym niedoborze jodu. Sytuacja zmieniła się, odkąd wprowadzono profilaktykę jodową. Kto obecnie powinien suplementować jod? Ile jodu przyjmować i jak wybrać odpowiedni preparat z tym mikroelementem?

  • Źródła jodu – gdzie występuje naturalnie i jak go włączyć do diety?
    jod
    Źródła jodu – gdzie występuje naturalnie i jak go włączyć do diety?

    Najbogatszym źródłem jodu jest sól kuchenna. Z uwagi jednak na zalecenia dotyczące ograniczenia jej spożycia, warto wzbogacać codzienną dietę o inne produkty bogate w jod. W czym jest ten mikroelement? W jakich produktach jest go najwięcej?

  • Jod a tarczyca – niedoczynność tarczycy a niedobór jodu
    tarczyca
    Jod a tarczyca – niedoczynność tarczycy a niedobór jodu

    Od odpowiedniego poziomu jodu w organizmie zależy prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki poziom tego pierwiastka może zaburzać pracę gruczołu. Czy należy suplementować jod przy niedoczynności tarczycy? Do jakich chorób tarczycy może prowadzić nadmiar jodu?

  • Chrom – właściwości, rola w organizmie i suplementacja
    chrom
    Chrom – właściwości, rola w organizmie i suplementacja

    Chrom to ważny pierwiastek dla człowieka. Chociaż jego ilość w organizmie jest zaledwie śladowa, zapewnia on prawidłowy metabolizm cukrów i tłuszczy. Jak objawia się niedobór chromu? Dla kogo zalecana jest suplementacja tym pierwiastkiem? Kiedy chrom bywa niebezpieczny?