Nadmiar potasu a kawa - czy można pić kawę przy hiperkaliemii?

Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Kawa wpływa na poziom elektrolitów we krwi głównie poprzez swoje właściwości moczopędne oraz zawartość kofeiny i innych składników bioaktywnych. W przypadku osób zdrowych powoduje ona utratę wielu cennych pierwiastków, w tym potasu. Z drugiej jednak strony kawa stanowi źródło potasu. Zatem czy można pić kawę przy hiperkaliemii?

Nadmiar potasu a kawa - czy można pić kawę przy hiperkaliemii?
źródło: Freepik
Spis treści

Nadmiar potasu a kawa

Nadmiar potasu u osób zdrowych wydalany jest przez nerki, a sprawne mechanizmy homeostazy pozwalają zachować odpowiednie stężenie pierwiastka we krwi. Problem hiperkaliemii dotyczy zwykle osób chorych na cukrzycę, spożywających nadmierne ilości pierwiastka w diecie, stosujących niektóre leki (głównie inhibitory angiotensyny, stosowane powszechnie w leczeniu nadciśnienia tętniczego) oraz zmagających się z upośledzonym funkcjonowaniem nerek. W ich przypadku stężenie potasu w surowicy krwi przekracza 5,5 mmol/l. Jego właściwa ilość jest niezwykle ważna. Rola potasu w organizmie to m.in.:

·         Udział w procesach regulujących ciśnienie krwi, gospodarkę wodno-elektrolitową, kwasowo-zasadową, przewodzenie impulsów nerwowych,

·         Aktywacja enzymów komórkowych,

·         Wydzielanie insuliny,

·         Udział w metabolizmie węglowodanów i białek, 

·         Metabolizm energetyczny komórek,

·         Kontrola pracy mięśni i skurczów.

 

Zagrożenie dla zdrowia, a nawet dla życia stanowi zarówno nadmiar jak i niedobór potasu w surowicy krwi. Nadmiar pierwiastka może prowadzić do zaburzeń przewodzenia, bradykardii i zatrzymania akcji serca. Natomiast jego zbyt niskie stężenie stanowi przyczynę zaburzeń rytmu serca, które w konsekwencji prowadzi do migotania komór.

 

Bez wątpienia na poziom potasu ma wpływ dieta. Wiele produktów spożywczych zawiera spore ilości potasu. Również pita przez większość osób kawa, zawiera potas. Nie są to jednak duże ilości tego pierwiastka. Duża filtrowana kawa dostarcza do 130 mg potasu, 30 ml espresso- 80 mg potasu, a filiżanka kawy rozpuszczalnej w zależności od produktu 120-200 mg potasu. Dla porównania średni banan dostarcza około 400 mg potasu.

 

Osoby z hiperkaliemią muszą ograniczać spożycie potasu do 2000-3000 mg lub w zależności od wskazań lekarza. Potas zawarty w kawie należy uwzględnić w dopuszczalnym dobowym spożyciu pierwiastka. Mając na uwadze, że sporo potasu zawierają owoce i warzywa, warto zastanowić się, czy lepiej w ciągu dnia wypić dwie kawy, czy zjeść banana. W końcu owoce i warzywa są bogate również w inne witaminy i minerały

 

 

Produkty zawierające potas

     

     

    Czy kawa wypłukuje potas?

    Powszechnie znany jest niekorzystny wpływ kofeiny zawartej w kawie na stężenia elektrolitów, takich jak: Mg2+, K+, Ca 2+. Kawa działa diuretycznie i wzmaga wydalanie tych substancji wraz z moczem. Ten mechanizm zachowany jest w przypadku osób bez problemów z nerkami. Niemniej jednak, jak podają specjaliści, picie kawy w umiarkowanych ilościach nie wpływa znacząco na poziom potasu we krwi. Dlatego jeżeli obserwujesz u siebie pierwsze objawy niedoboru potasu, występuje małe prawdopodobieństwo, że jest to wywołane nadmiarem kawy. Warto skonsultować się z lekarzem i poszukać innej przyczyny.

     

     

    Jeśli natomiast mamy do czynienia z pacjentem, który zmaga się ze źle funkcjonującą trzustką, przewlekłymi biegunkami lub też nadużywa leków przeczyszczających, długotrwale zażywa środki moczopędne bądź ma problem z funkcjonalnością nerek i nadnerczy, a do tego pije kilka kaw dziennie, wówczas może to doprowadzić do pogłębienia się hipokaliemii u niego. Koniecznie stosuje się wtedy potas w tabletkach i wprowadza inne leczenie, mające na celu zatrzymanie pierwiastka w organizmie. 

     

    Natomiast u pacjentów z hiperkaliemią zwiększenie spożycia kawy nie daje większych efektów, jeśli chodzi o obniżenie poziomu pierwiastka we krwi. Konieczne są w takim wypadku bardziej złożone modyfikacje dietetyczne oraz wyeliminowanie przyczyny hiperkaliemii. 

     

     

    Ile kawy dziennie można pić przy hiperkaliemii?

    Dla wszystkich miłośników kawy zaleca się umiar. Picie 2-3 filiżanek uznawane jest przez specjalistów za optymalne, ponieważ może przynieść potencjalne korzyści zdrowotne, bez nasilonych niekorzystnych działań. W przypadku pacjentów zmagających się z hiperkaliemią, u których zwykle występuje również wiele innych komplikacji zdrowotnych, picie kawy powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem.

    Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie dnia bez tego czarnego, stawiającego na nogi i poprawiającego nastrój napoju. Picie kawy w umiarkowanych ilościach, tj. 2-3 filiżanki dziennie nie powinno generować problemów zdrowotnych i znacząco wpływać na poziom elektrolitów, w tym jonów potasu. Pacjenci z poważną hiperkaliemią picie kawy powinni jednak skonsultować z lekarzem. 

    Bibliografia

    1.       Kuźniar-Placek J., Jaroszyński A.; Hiperkaliemia – jak ustrzec przed nią pacjenta? Opis przypadku; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2016; 22 (2): 158–160.

    2.       Żukiewicz-Sobczak W. i inni; Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2012; 18 (1): 71-76.

    3.       Dąbska O.; Nadmiar potasu a kawa – na czym polega zależność między nimi?; link: https://www.welbi.pl/nadmiar-potasu-a-kawa-skutki-uboczne-zagrozenia/

    Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

    Tagi:

    Zobacz więcej artykułów

    • Hemochromatoza (nadmiar żelaza) - objawy, przyczyny, leczenie, skutki
      żelazo
      Hemochromatoza (nadmiar żelaza) - objawy, przyczyny, leczenie, skutki

      Nadmiar żelaza bywa niebezpieczny i niesie za sobą poważne skutki zdrowotne. Predyspozycje genetyczne do kumulowania się pierwiastka w organizmie może mieć nawet 1 na 200 noworodków. Co w przypadku nadmiernej podaży żelaza w diecie niesie za sobą szereg niepokojących objawów. Jaki poziom żelaza jest niebezpieczny? Czy przedawkowanie żelaza jest możliwe? Jakie są przyczyny zaburzenia? Jak się ono objawia i czy możliwe jest jego leczenie?

    • Jod – rola, źródła pokarmowe, nadmiar i niedobór
      jod
      Jod – rola, źródła pokarmowe, nadmiar i niedobór

      Jod to kluczowy dla zdrowia tarczycy mikroelement. Biorąc udział w syntezie hormonów tarczycy wpływa on na pracę układu nerwowego, mięśniowego, a także na pracę serca. Jakie są powodowane przez niedobór jodu objawy? Czym grozi przedawkowanie jodu? Ile dziennie jodu potrzebuje organizmu człowieka do optymalnego funkcjonowania?

    • Kiedy i jak suplementować jod?
      jod
      Kiedy i jak suplementować jod?

      Dawniej Polska należała do krajów o łagodnym i umiarkowanym niedoborze jodu. Sytuacja zmieniła się, odkąd wprowadzono profilaktykę jodową. Kto obecnie powinien suplementować jod? Ile jodu przyjmować i jak wybrać odpowiedni preparat z tym mikroelementem?

    • Źródła jodu – gdzie występuje naturalnie i jak go włączyć do diety?
      jod
      Źródła jodu – gdzie występuje naturalnie i jak go włączyć do diety?

      Najbogatszym źródłem jodu jest sól kuchenna. Z uwagi jednak na zalecenia dotyczące ograniczenia jej spożycia, warto wzbogacać codzienną dietę o inne produkty bogate w jod. W czym jest ten mikroelement? W jakich produktach jest go najwięcej?

    • Jod a tarczyca – niedoczynność tarczycy a niedobór jodu
      tarczyca
      Jod a tarczyca – niedoczynność tarczycy a niedobór jodu

      Od odpowiedniego poziomu jodu w organizmie zależy prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki poziom tego pierwiastka może zaburzać pracę gruczołu. Czy należy suplementować jod przy niedoczynności tarczycy? Do jakich chorób tarczycy może prowadzić nadmiar jodu?