Morwa biała – właściwości, stosowanie i przeciwwskazania

Lipiec 16, 2025
Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Morwa biała to roślina pochodząca z Azji, która obecnie uprawiana jest w różnych częściach świata, w tym również w Polsce. Jakie ma wartości odżywcze? Które właściwości morwy białej są szczególnie cenione w świecie medycyny? Na co jest morwa biała i kiedy warto sięgnąć po tę roślinę?

Morwa biała – właściwości, stosowanie i przeciwwskazania
źródło: Freepik
Spis treści

Morwa biała – co to za roślina? 

Morwa biała (Morus alba) jest chętnie stosowana przez wiele grup pacjentów, z uwagi na cenne właściwości prozdrowotne. Wciąż znaczna część populacji preferuje naturalne sposoby zapobiegania i leczenia chorób. Wykorzystanie surowców ziołowych w medycynie wynika z ich skuteczności w pewnych obszarach, a także stosunkowo wysokiego bezpieczeństwa stosowania. Warto jednak pamiętać, że zioła nie są pozbawione skutków ubocznych i również mają pewne przeciwwskazania do ich zażywania, o czym będzie mowa w dalszej części artykułu.

Na co jest morwa biała? Roślina ta kojarzona jest głównie z cukrzycą oraz innego rodzaju zaburzeniami węglowodanowymi. Leki wspomagające utrzymanie prawidłowego cukru stosowane są przez pacjentów, które chcą zadbać o odpowiedni poziom glukozy. U części osób wprowadzane są leki na cukrzycę na receptę. U innych, początkowo podejmowana jest próba unormowania stężenia cukru dietą i aktywnością fizyczną. Pomocna może być również suplementacja. Właśnie w tym zakresie zastosowanie znajduje morwa biała.

 

 

Morwa biała – wartości odżywcze

Prozdrowotne właściwości morwy białej wynikają z dużej ilości zawartych w niej różnorodnych składników odżywczych. Wartość odżywcza morwy różni się w zależności od tego, czy roślina ta spożywana jest w postaci świeżej, czy też suszonej. Świeże owoce morwy składają się głównie z wody. Mają ok. 10% węglowodanów, nieco białka, błonnika i tłuszczu. Charakteryzuje je też niewielka kaloryczność. W suszonych owocach morwy proporcje te są już znacząco inne. Posiadają one kilkukrotnie wyższą zawartość węglowodanów, białka i tłuszczu. Większa jest też w nich ilość błonnika. W morwie obecny jest zarówno błonnik nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny, choć przeważa głównie ten pierwszy. 

Morwa biała zawiera liczne związki aktywne, które odpowiadają za jej korzystny wpływ na stan zdrowia. W roślinie tej znajdują się też saponiny, antocyjany, flawonoidy i fitosterole. Spośród witamin i związków mineralnych, morwa jest bogata przede wszystkim w witaminę C, E i K, a także potas i żelazo.

 

 

Morwa biała – właściwości

Morwa biała – właściwości tej rośliny są szczególnie cenne głównie dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Składniki aktywne obecne w morwie wpływają na proces wchłaniania glukozy, wydzielania insuliny, a także wytwarzania glukozy, który zachodzi przede wszystkim w wątrobie. Morwa biała może też zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny, co ma istotne znaczenie w kontekście powszechnie występującej insulinooporności.

Morwa biała – działanie przeciwcukrzycowe nie jest jedynym obszarem, w którym roślina ta wywiera korzystny wpływ na stan zdrowia. W pojedynczych, niewielkich badaniach klinicznych wykazano też, że może ona powodować obniżenie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Morwa biała wykazuje także znaczące działanie antyoksydacyjne. Posiada zdolność do wymiatania wolnych rodników tlenowych, które mogą uszkadzać komórki, stopniowo prowadząc do zaburzenia funkcjonowania narządów, przedwczesnego starzenia się organizmu oraz przyczyniając się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. 

Morwa biała – właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe przypisywane tej roślinie również obserwowane były w kilku niedużych badaniach. Podobnie jak działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi oraz wpływ na obniżenie masy ciała u osób otyłych. Należy jednak podkreślić, że najlepiej udokumentowane właściwości prozdrowotne morwy białej dotyczą jej oddziaływania na poziom cukru we krwi. Pozostałe obszary wymagają dalszych badań, aby móc rzetelnie określić, czy morwa może w istotnym stopniu wpływać na profil lipidowy, ciśnienie oraz rozwój infekcji, i u których grup pacjentów jej suplementacja może dawać realne korzyści.

Różnorodne właściwości morwy białej sprawiają, że roślina ta może stanowić wartościowe uzupełnienie diety dla osób poszukujących naturalnych sposobów na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru, lipidów i ciśnienia krwi. Morwa biała – przeciwwskazania dotyczące suplementacji obejmują głównie kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci oraz osoby uczulone na morwę.

 

 

 

 

Morwa biała – zastosowanie

Morwa biała – działanie przeciwcukrzycowe tej rośliny sprawia, że może być ona wartościowym uzupełnieniem diety dla osób chorujących na cukrzycę. Choroba ta występuje powszechnie na całym świecie. Ilość zachorowań stale wzrasta. Szacuje się, że nawet połowa przypadków cukrzycy może pozostawać nierozpoznana. Objawy cukrzycy typu 2 mogą bowiem przez długi czas w ogóle nie występować. Dopiero wraz z dalszym rozwojem choroby pojawiają się takie symptomy, tak: nasilone pragnienie, wydalanie dużej ilości moczu, nawracające infekcje układu moczowego, spadek masy ciała, zaburzenia widzenia, zmęczenie, osłabienie i nasilona senność. 

Morwa biała – na co stosować?  Roślina ta może być pomocna w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Trzeba jednak zaznaczyć, że cukrzyca jest chorobą wymagającą leczenia. Ma ono na celu nie tylko wyrównanie poziomu cukru i wyeliminowanie objawów cukrzycy, ale również zapobieganie ewentualnym powikłaniom tej choroby, które mogą znacząco obniżać jakość życia chorych. Terapia cukrzycy jest wieloczynnikowa, a jednym z jej elementów są leki przeciwcukrzycowe, które dobiera się indywidualnie dla każdego pacjenta. Morwa biała może być stosowana w celu wspomagania procesu leczenia, choć wskazana jest ostrożność podczas jej suplementacji. W połączeniu z zaleconymi przez lekarza preparatami na cukrzycę może ona bowiem powodować nadmierny spadek poziomu glukozy i rozwój hipoglikemii. Z tego powodu wskazana jest konsultacja diabetyka z lekarzem, przed rozpoczęciem suplementacji. Jeżeli pacjent zaczyna przyjmować morwę, początkowo warto częściej monitorować poziom cukru we krwi, aby sprawdzić reakcję organizmu na działanie obecnych w roślinie składników aktywnych. 

Morwa biała – na co pomaga? Roślina ta może być przydatna dla osób chorujących na cukrzycę również ze względu na korzystny wpływ na profil lipidowy. Nieprawidłowy poziom cholesterolu dotyczy wielu diabetyków. Wzbogacenie więc codziennej diety o naturalne składniki, które pomogą utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i trójglicerydów może przynieść korzystny efekt zdrowotny. Warto jednak podkreślić, że morwa nigdy nie powinna zastępować żadnych leków zleconych przez specjalistę. Może być ona wsparciem terapii, ale nie jej substytutem.

Morwa biała – zastosowanie morwy przez osoby z otyłością również może przynieść pewne korzyści, choć jak zostało wspomniane, nie ma aktualnie wysokiej jakości badań, które potwierdziłyby zasadność suplementacji morwy przez pacjentów z otyłością. Leczenie otyłości, podobnie jak cukrzycy, jest wielokierunkowe. Morwa może pełnić w nim rolę wspomagającą. Suplementacja morwy nie przyniesie jednak oczekiwanych efektów bez wprowadzenia odpowiednich zmian w diecie, aktywności, a często również wdrożenia leków.

 

 

Morwa biała – przeciwwskazania

Czy morwa biała jest szkodliwa? Generalnie morwa biała uważana jest za roślinę bezpieczną w stosowaniu zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym w postaci kosmetyków. Najczęściej jest ona dobrze tolerowana przez organizm. Spożycie niedojrzałych jeszcze owoców może jednak powodować łagodne dolegliwości trawienne, takie jak nudności, dyskomfort i bóle brzucha. 

Związane z morwą białą przeciwwskazania odnoszą się przede wszystkim do kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie wiadomo, czy morwa może wpływać na przebieg ciąży i rozwój płodu, dlatego mając na uwadze bezpieczeństwo przyszłej mamy oraz malucha, wskazane jest unikanie morwy białej w tych okresach życia. Nieznane jest też bezpieczeństwo stosowania morwy u dzieci, dlatego przy wielu preparatach z morwą jest informacja, aby nie podawać ich osobom poniżej 18 roku życia. Przeciwwskazaniem do zażywania morwy jest też nadwrażliwość lub alergia na tę roślinę.

 

Morwa biała – przed czy po jedzeniu? Najczęściej zaleca się przyjmowanie morwy kilkanaście minut przed posiłkiem. Morwa biała dostępna jest w różnorodnych formach, co pozwala pacjentowi na wybór takiej postaci, która jest przez niego chętnie stosowana. Można sięgnąć po herbatkę z morwy, a także kapsułki lub tabletki z ekstraktem z tej rośliny. Wiele preparatów zawiera też inne składniki, które również mogą pomóc w utrzymaniu równowagi węglowodanowej i prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Bibliografia

1.       Morales Ramos J.G., Esteves Pairazamán A.T., Mocarro Willis M.E.S., et al. Medicinal properties of Morus alba for the control of type 2 diabetes mellitus: a systematic review. F1000Res. 2021 Oct 8;10:1022. doi: 10.12688/f1000research.55573.1. PMID: 34912543; PMCID: PMC8593624

2.       Batiha G.E., Al-Snafi A.E., Thuwaini M.M., et al. Morus alba: a comprehensive phytochemical and pharmacological review. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2023 Jul;396(7):1399-1413. doi: 10.1007/s00210-023-02434-4. Epub 2023 Mar 6. PMID: 36877269; PMCID: PMC10244279

3.       Kimura T., Nakagawa K., Kubota H., et al. Food-grade mulberry powder enriched with 1-deoxynojirimycin suppresses the elevation of postprandial blood glucose in humans. J Agric Food Chem. 2007 Jul 11;55(14):5869-74. doi: 10.1021/jf062680g. Epub 2007 Jun 8. PMID: 17555327

Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

Kategorie:

Zobacz więcej artykułów

  • magnez
    wysoki poziom curku we krwii
    Cukrzyca - co to za choroba? Objawy, diagnostyka, leczenie cukrzycy.

     Cukrzyca dotyka coraz większej ilości ludzi na całym świecie. Jest najczęstszą przyczyną zawału serca, udaru mózgu, ślepoty oraz niewydolności nerek. Jakie są objawy cukrzycy? Który hormon obniża poziom cukru we krwi? I wreszcie - jak zapobiegać cukrzycy i czy jest to możliwe w przypadku każdego jej rodzaju? 

  • Cukrzyca u dzieci - objawy, przyczyny. Jak sprawdzić czy dziecko ma cukrzycę?
    dziecko
    Cukrzyca u dzieci - objawy, przyczyny. Jak sprawdzić czy dziecko ma cukrzycę?

    Podwyższona glukoza u dziecka może świadczyć o rozwoju cukrzycy. Czy jest to choroba uleczalna? Jakie są objawy cukrzycy u dzieci? Jak leczy się cukrzycę u dzieci?

  • Cukrzyca ciążowa - objawy, zagrożenia, leczenie
    cukrzyca
    Cukrzyca ciążowa - objawy, zagrożenia, leczenie

    Cukrzyca ciążowa to schorzenie dotycząca kobiet, które w ciąży mają podwyższony poziom glukozy we krwi. Wcześniej natomiast problem u nich nie występował. Jak objawia się cukrzyca ciążowa? Czy stan ten zagraża dziecku lub matce oraz jak wygląda poród z cukrzycą 

  • Babka jajowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    babka jajowata
    Babka jajowata – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Babka jajowata wyróżnia się wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego oraz obecnością innych związków aktywnych. Łuski babki jajowatej mogą być przydatne w przywróceniu odpowiedniej perystaltyki jelit. U których pacjentów suplementacja babki jajowatej może być pomocna? Jak stosować babkę jajowatą i kiedy jej przyjmowanie nie jest wskazane?

  • Babka zwyczajna – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
    babka zwyczajna
    Babka zwyczajna – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Liście babki zwyczajnej dawniej stosowane były przy chorobach płuc, wrzodach żołądka, zaburzeniach menstruacji czy też różnego rodzaju zmianach skórnych. Obecnie, wykorzystanie tej rośliny nie jest już tak powszechne i szerokie. Jakie właściwości ma babka zwyczajna? Jak poprawnie przygotować i używać liści babki?