Luteolina – w jakich produktach można ją znaleźć? Jakie ma właściwości?

Karina Braja
Karina Braja

magister farmacji

Luteolina w ostatnich latach cieszy się dużą popularnością wśród wielu badań naukowych głównie ze względu na swoją potencjalną antyrakową aktywność. Wykazano, że w złożonych mechanizmach działania może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów, a także blokować lub opóźniać rozwój komórek rakowych u pacjentów onkologicznych. Co więcej, przenika ona do ludzkiej skóry, co przekłada się na jej wykorzystanie również w kosmetologii. Jak jeszcze luteolina wpływa na organizm człowieka i kiedy warto sięgać po produkty bogate w ten składnik?

Luteolina – w jakich produktach można ją znaleźć? Jakie ma właściwości?
źródło: Freepik
Spis treści

Luteolina- co to?

Luteolina należy do flawonów, które z kolei stanowią podklasę flawonoidów. Jest ona wytwarzana w roślinach jako wtórny metabolit. Jej stężenie w roślinach jest bardzo niskie w porównaniu z innymi flawonoidami, ale mimo tego jest ona bardzo ważnym składnikiem. Luteolina chroni rośliny przed czynnikami stresowymi, tj. bakteriami, wirusami i grzybami, promieniowaniem UV i neutralizuje wolne rodniki powstające pod wpływem stresu środowiskowego. Ponadto jest ona jednym z pigmentów i w odpowiednich warunkach nadaje roślinom żółtą barwę. 

 

Przeczytaj również: Czym są flawony?

 

 

Luteolina- właściwości

Luteolina jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i m.in. dzięki temu wykazuje bardzo korzystne działanie prozdrowotne w organizmie człowieka. W celach leczniczych i profilaktycznych wykorzystuje się jej aktywność przeciwzapalną, przeciwnowotworową, neuroprotekcyjną i antyoksydacyjną. Luteolina znalazła zastosowanie jako składnik licznych suplementów i kosmetyków. Prowadzone są również badania mające potwierdzić skuteczność wykorzystania luteoliny pod kątem leczenia i profilaktyki chorób przewlekłych, m.in. autyzmu, chorób neurodegeneracyjnych i nowotworów. Pojawiają się również doniesienia o korzystnym wpływie luteolina na układ sercowo-naczyniowy, a także w terapii chorób o podłożu autoimmunologicznym i zapalnym, m.in. w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS).

 

 

Luteolina działanie i wykorzystanie

Chociaż ilość luteoliny przyjmowana z pożywieniem jest niewielka, w porównaniu z pozostałymi flawonoidami, jej działanie na organizm jest bez wątpienia bardzo istotne. Szczególnie podkreśla się jej aktywność przeciwutleniającą, przeciwzapalną i neuroprotekcyjną. Właśnie dlatego luteolina znalazła zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Najważniejsze obszary medycyny, w których wykorzystywane jest praktyczne i potencjalne prozdrowotne działanie luteoliny obejmują:

·         Schorzenia o podłożu neurodegeneracyjnym, tj. choroba Alzheimera i Parkinsona- luteolina może chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniami.

·         Autyzm- obserwuje się korzystny wpływ na funkcje poznawcze i łagodzenie objawów behawioralnych, jeśli regularnie stosowana jest luteolina. Autyzm związany jest z pojawiającymi się stanami zapalnymi w mózgu, które dzięki odpowiednio złożonej terapii można redukować.

·         Choroby autoimmunologiczne- poprzez wsparcie układu odpornościowego i hamowanie nadmiernej produkcji cytokin prozapalnych luteolina pozwala wyciszyć objawy.

·         Nowotwory, m.in. rak piersi, płuc, jelita grubego- luteolina wykazuje aktywność zarówno w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, jak również w ograniczaniu przerzutów i w profilaktyce.

·         Schorzenia sercowo-naczyniowe- luteolina, podobnie jak inne flawonoidy wspiera zdrowie serca i układu krążenia, obniżając poziom „ złego” cholesterolu LDL i poprawiając funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

·         Cukrzyca typu 2 i insulinooporność- luteolina może poprawiać wrażliwość komórek na działanie insuliny, co ma znaczenie w profilaktyce zaburzeń metabolizmu glukozy, jak również w poprawie kontroli glikemii.

·         Choroby alergiczne- luteolina, podobnie jak kwercetyna, hamuje uwalnianie histaminy z mastocytów, a tym samym wycisza reakcję alergiczną i oddziałuje na komórki układu odpornościowego. 

Co więcej, ze względu na zdolność przenikania do skóry, luteolina znalazła zastosowanie w wielu kosmetykach, zarówno tych o właściwościach pielęgnacyjnych, jak  i do skóry z problemami. Składnik ten można spotkać głównie w dermokosmetykach do cery trądzikowej i naczynkowej. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne, luteolina to pożądany składnik w kremach przeciwzmarszczkowych, jak również takich o działaniu ochronnym i regenerującym. 

Luteolina siwienie: Pojawiają się doniesienia, że luteolina ze względu na swój wysoki potencjał antyoksydacyjny, który jest dość złożony, może chronić również melanocyty przed starzeniem. Komórki barwnikowe, odpowiadające m.in. za pigmentację włosów, ulegają niszczeniu pod wpływem czynników stresowych, jak również z wiekiem. Ponadto luteolina korzystnie wpływa na zdrowie mieszków, a także na aktywność związaną z produkcją samego barwnika. Nic zatem dziwnego, że luteolina na siwe włosy pojawia się coraz częściej jako składnik preparatów do pielęgnacji włosów, jak również suplementów zapewniających ich zdrowie i piękny wygląd.

Luteolina jest również coraz częściej spotkana w suplementach diety, często w połączeniach z innymi flawonoidami, głównie kwercetyną. Tego typu preparaty są dedykowane dla osób, które chcą uzupełnić w swojej diecie składniki o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym, które to wspierają funkcjonowanie wielu układów, m.in. nerwowego, odpornościowego, czy sercowo-naczyniowego. 

 

 

Luteolina przeciwwskazania

Luteolina wyróżnia się lepszym profilem bezpieczeństwa, niż inne flawonoidy o podobnym profilu działania, np. kwercetyna, ale w niektórych przypadkach należy stosować ją ostrożnie. Mowa tutaj m.in. o kobietach w ciąży i matkach karmiących, ponieważ nie ma badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania wysokich dawek luteoliny w tych grupach kobiet. Inne przykłady to m.in.

·         Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ luteolina może nasilać ich działanie,

·         Osoby z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ luteolina wpływa na układ odpornościowy, co nie zawsze daje korzystne efekty i może też generować interakcje z prowadzonym równolegle leczeniem.

W ich przypadku zaleca się rozważne podejście do suplementacji, która nie jest całkowicie przeciwwskazana, ale jej rozpoczęcie powinna poprzedzać konsultacja z lekarzem. [FP1] 

Potencjalne skutki uboczne, jakie mogą pojawić się podczas zażywania preparatu z luteoliną to bardzo rzadko pojawiające się ból głowy, nudności, zaburzenia trawienia i ewentualne reakcje alergiczne na któryś ze składników suplementu. Warto również pamiętać, że luteolina dawkowanie zawsze powinna mieć zgodne z zaleceniami producenta lub wskazaniami lekarza, w innym wypadku może to nasilić niepożądane dolegliwości po jej zastosowaniu. 

 

 

Luteolina występowanie

Luteolina gdzie występuje? Naturalnie w warzywach i owocach. Całkiem sporo jest jej również w przyprawach. Luteolina źródła w diecie:

·         Luteolina owoce- jabłka, mango, winogrono, czereśnie, cytrusy,

·         Luteolina warzywa- seler, brokuł, papryka, marchew, kapusta, cebula,

·         Luteolina przyprawy- oregano, tymianek, rozmaryn, zielony pieprz, szałwia, mięta, bazylia.

Zawartość luteoliny w pożywieniu jest bardzo mała, natomiast jej potencjał antyoksydacyjny oraz właściwości prozdrowotne znaczące. Stąd też chętnie jest ona uzupełniana w codziennym menu w formie suplementów diety. Luteolina- gdzie kupić? Preparatów z tym składnikiem można szukać w aptekach, także tych online, jak również w sklepach zielarskich, czy ze zdrową żywnością.

Bibliografia

1.       Imran M. and others; Luteolin, a flavonoid, as an anticancer agent: A review; Biomedicine & Pharmacotherap 2019; 112; DOI: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2019.108612.

2.       Seelinger G. and others; Anti-carcinogenic Effects of the Flavonoid Luteolin; Molecules 2008; 13: 2628-2651; DOI: 10.3390/molecules13102628.

3.       Seelinger G. and others; Anti-Oxidant, Anti-Inflammatory and Anti-Allergic Activities of Luteolin; Planta Med 2008; 74: 1667 – 1677.

4.       Jeszka M. i inni; Związki fenolowe- charakterystyka i znaczenie w technologii żywności; Nauka Przyroda Technologie 2010; 4 (2): 1-13.

Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.

Tagi:

Zobacz więcej artykułów

  • Flawonoidy – co to takiego, gdzie jest ich najwięcej, przykłady
    Flawonoidy
    Flawonoidy – co to takiego, gdzie jest ich najwięcej, przykłady

    Wiele osób szuka naturalnych substancji jako alternatywy to wielu środków farmakologicznych. Nic więc dziwnego, że szczególne zainteresowanie budzą szeroko rozpowszechnione w świecie roślin polifenole, a wśród nich wykazujące ciekawe właściwości biologiczne- flawonoidy. Udowodniono już w licznych badaniach ich działanie m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antyagregacyjne oraz moczopędne, co daje perspektywy ich szerokiego wykorzystania w wielu terapiach i profilaktyce. W jakich preparatach można spotkać flawonoidy? Jakie są ich rodzaje?

  • Flawony – czym są? Ich źródła i rola
    Flawony
    Flawony – czym są? Ich źródła i rola

    Flawony, takie jak apigenina czy luteolina, występują w wielu warzywach, roślinach i napojach. Są to związki charakteryzujące się stosunkowo wysoką stabilnością. W kontekście zdrowia człowieka, istotne jest przede wszystkim ich działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Czym są flawony? Które produkty spożywcze są szczególnie bogate w te związki?

  • Jak działają izoflawony?
    izoflawony
    Jak działają izoflawony?

    Izoflawony to wtórne metabolity roślin o szerokim spektrum działania biologicznego. Zalicza się je do fitoestrogenów (określanych też jako izoflawonoidy) – substancji roślinnych, które mogą naśladować działanie estrogenów w organizmie. Występują one głównie w roślinach strączkowych, zwłaszcza w soi. Dzięki swoim właściwościom izoflawony znalazły zastosowanie w wielu suplementach diety, lekach i kosmetykach. Jakie działanie wykazują izoflawony? Czym wyróżniają się izoflawony sojowe?

  • Flawonole – czym są?
    Flawonole
    Flawonole – czym są?

    Flawonole to grupa związków należących do flawonoidów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kwercetyna, stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń, której przypisuje się również wysoki potencjał w zapobieganiu chorobom nowotworowym. 

  • Apigenina – co to jest? Właściwości, działanie, przeciwwskazania
    Apigenina
    Apigenina – co to jest? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Świat roślin kryje w sobie bogactwo związków, korzystnie wpływających na zdrowie. Jednym z nich jest bohaterka dzisiejszego wpisu – apigenina. Ceniona ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne apigenina ułatwia zasypianie, wspiera nastrój i pamięć, a nawet stymuluje wzrost włosów. Jakie są właściwości apigeniny i na co pomaga ten związek? Jak ją dawkować? I czy apigenina powoduje skutki uboczne?