Dieta i naturalne (domowe) sposoby na wzmocnienie odporności
magister farmacji
Czy istnieje naturalny antybiotyk do picia, który zabija wszelkie infekcje? Co na odporność warto jeść? I wreszcie, jakie inne naturalne sposoby wspomagają, a jakie zaburzają odporność?
Czy istnieje naturalny antybiotyk do picia, który zabija wszelkie infekcje? Co na odporność warto jeść? I wreszcie, jakie inne naturalne sposoby wspomagają, a jakie zaburzają odporność?
Jak dieta wpływa na odporność?
Wśród naturalnych sposobów na odporność bardzo często wymieniana jest odpowiednia dieta. Rzeczywiście, prawidłowy sposób odżywiania ma istotny wpływ na pracę układu immunologicznego. Jak dieta wpływa na odporność? Przyjmowanie wraz z pożywieniem wszystkich potrzebnych składników odżywczych we właściwych ilościach, jest niezbędne do tego, aby komórki organizmu mogły efektywnie pracować. Dotyczy to również komórek układu odpornościowego. Jeśli mają one dostęp do wszystkich potrzebnych im witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych, mogą skutecznie zwalczać wirusy, bakterie i inne patogeny, z którymi organizm ma częsty kontakt.
Podstawą dbania o odporność powinna być dieta. Spożywając produkty wysokiej jakości, możliwie najmniej przetworzone, świeże, bogate w cenne dla organizmu związki, dostarczamy do organizmu paliwo, dzięki któremu system immunologiczny zapobiega rozwojowi infekcji. Obecna dieta większości osób pozostawia jednak wiele do życzenia. Powszechne są niedobory żywieniowe. Posiłki często obfitują w produkty wysoko przetworzone, bogate w cukier, sól oraz utwardzone oleje roślinne. Zdecydowanie nie jest to dieta wzmacniająca układ immunologiczny. Organizm nie otrzymuje wówczas wszystkich potrzebnych składników odżywczych, przez co jego funkcjonowanie ulega zaburzeniu. Odbija się to negatywnie zarówno na pracy układu odpornościowego, jak i innych narządach oraz układach organizmu.
Dieta uodparniająca dla dorosłych i dzieci
Co jeść na wzmocnienie organizmu? Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i zadbać o układ odpornościowy zaleca się:
1. Traktowanie warzyw i w mniejszym stopniu również owoców jako podstawę żywienia - powinny one stanowić przynajmniej połowę spożywanych pokarmów w ciągu dnia. Odpowiedni stosunek warzyw do owoców to 3:1. Cenne dla układu odpornościowego są m.in. kiszonki.
2. Codzienne spożywanie produktów pełnoziarnistych.
3. Uwzględnianie w codziennych posiłkach mleka i produktów mlecznych. Szczególnie istotne dla systemu immunologicznego są fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, maślanka czy kefir. Zawierają one bakterie kwasu mlekowego, które wspierają odporność.
4. Spożywanie ryb, chudego mięsa, jajek i nasion roślin strączkowych. Produkty z tej grupy wystarczy spożyć kilka razy w tygodniu.
5. Włączenie do spożywanych pokarmów olejów roślinnych i zastępowanie nimi tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
6. Ograniczenie ilości spożywanej soli.
7. Korzystanie z ziół, które naturalnie dodają potrawie smaku i aromatu, a w dodatku zawierają też substancje o korzystnym wpływie na organizm.
8. Regularne picie wody w ciągu dnia, w ilości 1,5 - 2 litrów. W sytuacjach w których dochodzi do wzmożonego pocenia się (np. upały, intensywne treningi), ilość ta powinna być odpowiednio większa.
9. Unikanie cukru i ograniczenie spożycia produktów bogatych w ten składnik do minimum.
Taka dieta uodparniająca pokrywa zapotrzebowanie zarówno organizmu dziecka, jak i organizmu osoby dorosłej na wszystkie potrzebne składniki, w tym również te, które są kluczowe dla efektywnego funkcjonowania układu odpornościowego. Zróżnicowana, zdrowa dieta dostarcza odpowiednie ilości witamin C, A i E oraz cynku i selenu. Jeśli spożywane posiłki nie zaspokajają potrzeb żywieniowych organizmu, można sięgnąć po odpowiednie suplementy diety. Często są one potrzebne osobom, które świadomie wykluczają pewne grupy produktów z diety. Z artykułu: Jakie witaminy dla wegetarian? Jak wybrać zestaw witamin dla wegan? można dowiedzieć się, jakich składników odżywczych najczęściej brakuje tym grupom pacjentów i jak można je uzupełnić. Warto pamiętać również o regularnym przyjmowaniu witaminy D. Latem, jej odpowiednia ilość może być wytwarzana dzięki syntezie skórnej. Zimą, konieczna jest dodatkowa suplementacja.
Naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu
Naturalne produkty na wzmocnienie organizmu to m.in. wspomniane wyżej kiszonki. Ogórki kiszone oraz kapusta kiszona są bogatym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które wspierają mikrobiotę jelit i jednocześnie chronią przed nadmiernym rozwojem bakterii chorobotwórczych. Czasami, chcąc uniknąć zachorowania, pacjenci szukają naturalnego antybiotyku do picia, który zabija wszelkie infekcje. Taki niestety nie istnieje. Można jednak włączyć do diety czosnek, który ze względu na zawarte w nim substancje przeciwbakteryjne, uważany jest za naturalny antybiotyk. W zwalczaniu bakterii i wirusów pomocne są też cebula, imbir i kurkuma.
Wspomagająco można przygotować też miksturę na wzmocnienie organizmu. Jedną z nich stanowi ciepłe mleko z dodatkiem posiekanego czosnku, imbiru i miodu. Na szklankę mleka wystarczą 2-3 nieduże ząbki czosnku i mały kawałek imbiru. Bardziej popularną naturalną miksturą na wzmocnienie organizmu i odporność jest syrop z cebuli. Do jego wykonania potrzebna są 2-3 średnie cebule, nieduży kawałek imbiru, 2-3 ząbki czosnku, miód i duża cytryna. W słoiku układamy warstwami pokrojoną w paski cebulę, posiekany czosnek, starty imbir i miód. Gdy wypełnimy słoik, zalewamy go sokiem z cytryny. Niektórzy zalecają całkowite dopełnienie słoika miodem lub cukrem. Słoik można przechowywać w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy o tym, aby go nie zakręcać. Po 1-2 dobach można przelać powstały syrop przez gazę. Klarowny roztwór po zakręceniu umieszczamy w lodówce. Można go codziennie spożywać w ilości 1-3 łyżeczek, w zależności od potrzeb. Szybka w przygotowaniu jest mikstura na wzmocnienie organizmu z kurkumą. Wystarczy połączyć pół łyżeczki kurkumy z łyżeczką miodu i łyżką soku z cytryny.
W razie potrzeby można sięgnąć też po naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu. W ich składzie warto szukać cynku, probiotyków, witaminy D oraz laktoferyny. Substancje te znajdują się w wielu produktach na odporność dostępnych w kategorii Odporność.
Naturalne sposoby na odporność
Jakie są inne, naturalne sposoby na odporność? Na pewno jest to sen. Odpowiednia ilość i jakość snu wpływa na pracę całego organizmu, w tym również na funkcjonowanie układu odpornościowego. W jednym z badań wykazano, że sen trwający mniej niż 6 godzin przyczynia się do 4-krotnie większej podatności na rozwój infekcji w porównaniu z 7-9 - godzinnym snem.
Na odporność dobrze wpływa regularna, umiarkowana aktywność fizyczna. Ważne jest, aby dobrać taką formę aktywności, która jest lubiana przez pacjenta i sprawia mu przyjemność. Dzięki temu chętniej wplecie ją do codziennych czynności. Warto dodać, że korzystnego efektu na odporność nie zaobserwowano w przypadku długotrwałych i intensywnych treningów. Prawdopodobnie ze względu na duży wysiłek dla organizmu, treningi te stanowią dla niego zbyt duże obciążenie i przyczyniają się do spadku wydolności układu immunologicznego.
Negatywnie na odporność wpływa też palenie papierosów. Zarówno czynne, jak i bierne palenie upośledza odpowiedź immunologiczną. Dzieci, które są narażone na dym papierosowy częściej łapią różnego rodzaju infekcje.
Istotny wpływ na odporność ma też zdrowie psychiczne. Przewlekły stres zaburza prawidłową pracę systemu immunologicznego i sprawia, że organizm jest bardziej podatny na rozwój infekcji. Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia, warto też dbać o częste mycie rąk. Zapobiega ono rozprzestrzenianiu się wirusów, bakterii i innych patogenów.
Duży wpływ na odporność ma prowadzony styl życia. Dieta wzmacniająca układ immunologiczny jest źródłem niemalże wszystkich potrzebnych składników odżywczych, które warunkują prawidłową pracę systemu odpornościowego. Włączenie do codziennych aktywności regularnej dawki ruchu, zadbanie o odpowiednią jakość i ilość snu oraz równowagę wewnętrzną to najskuteczniejsze naturalne sposoby na odporność dla dzieci i dorosłych.
Bibliografia
- Childs C.E., Calder P.C., Miles E.A., Diet and Immune Function, Nutrients, 20019, 11 (8), 1933, doi: 10.3390/nu11081933
- Jarosz M., Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, Instytut Żywności i Żywienia, 2008, wydanie I
- Jarosz M., Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych, Instytut Żywności i Żywienia, 2021
- Wentz L.M., Ward M.D., Potter C., et al., Increased Risk of Upper Respiratory Infection in Military Recruits Who Report Sleeping Less Than 6 h per night, Mil Med., 2018, 183 (11-12), e699-e704, doi: 10.1093/milmed/usy090
- Dyrla-Mularczyk K., Giemza-Urbanowicz W., Wpływ aktywności fizycznej na funkcjonowanie układu nerwowego i procesy poznawcze - przegląd badań, Neuropsychiatria i Neuropsychologia, 2019, 14, 3-4, 84-91
Chociaż niniejszy serwis może zawierać informacje dotyczące kwestii medycznych, prawnych czy biznesowych informacje te nie mogą stanowić ani zastępować porady specjalisty. ADPHARMA SP. Z O.O. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje związane bezpośrednio lub pośrednio z jakimikolwiek działaniami lub zaniechaniami podejmowanymi przez użytkownika w oparciu o informacje lub materiały zawarte w niniejszym serwisie. Chociaż ADPHARMA SP. Z O.O. podejmuje wszelkie uzasadnione środki, aby informacje na tej platformie były dokładne, kompletne i aktualne, nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty związane z niedokładnością, niekompletnością, nierzetelnością lub brakiem aktualności informacji. Niniejszy serwis zawiera również publikacje naukowe, opinie ekspertów oraz wytyczne organizacji branżowych i naukowych. Wszelkie takie informacje stanowią wyłącznie opinie osób lub podmiotów, które je wyraziły i nie należy ich interpretować jako poglądów lub zobowiązań ADPHARMA SP. Z O.O.